Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Mavi artık, girişimci Turkven'in - Makro Ekonomi Haberleri

        Blue jeans pazarının önde gelen markalarından Mavi Jeans'in geçen temmuzda başlayan ortaklık görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.

        'Bu Türkler de çok oluyor' reklamıyla hafızalara kazınan kot devi, uzun zamandır görüşmelerde bulunduğu Turkven girişim sermayesi (Private Equity) ile şirketin çoğunluk hisselerinin satışı konusunda el sıkıştı. Turkven Genel Müdürü Seymur Tarı, Temmuz 2008'de başlayan ortaklık görüşmelerinin geçen ay sonuçlandığını ve şirketin çoğunluk hisselerini satın aldıklarını doğruladı. Tarı, satış rakamı hakkında bilgi vermekten kaçınırken, sektör temsilcileri kot devinin yüzde 51'inin yaklaşık 50 milyon dolar karşılığında el değiştirdiğini ifade ediyor. 700 milyon dolar aktif büyüklüğe sahip olan yatırım fonu, daha önce de Intercity, Trendtech, Pronet ve Roma Plastik, Tekin Acar Kozmetik gibi büyüme potansiyeli taşıyan şirketlere ortak olmuştu.

        1991 yılında İstanbul Mercan'da kurulan Mavi Jeans, 17 yıl gibi kısa bir zaman diliminde dünyanın sayılı markalarından birisi olmayı başardı. 1996 yılında ilk yurtdışı mağazasını açan şirket, Amerika ve Batı Avrupa'daki mağazalarının sayısını 53'e çıkardı. Bu mağazalarda dünya devleriyle rekabet eden şirketin, ürettiği her 10 kotun dördünü yabancılar satın alıyor. 2007 yılında 194 milyon yeni lira ciro elde eden Mavi'nin yurtiçi ve yurtdışında 180 mağazası bulunuyor. Geçen yıl tüm operasyonlarını Blue International Holding çatısı altında toplayan şirketin burada bulunan hisselerini Turkven'e sattığı ifade ediliyor. Turkven Genel Müdürü Tarı, Mavi Jeans'i satın almaktan son derece memnun olduklarını belirterek, bu sektörde yeni alımlar yapabileceklerinin de sinyallerini verdi. Turkven'in büyüme potansiyeli taşıyan ancak sahip olduğu potansiyeli harekete geçirecek sermayeyi bulamayan şirketlere ortak olduğunu anlatan Seymur Tarı, "Girişim sermayesi uzun vadeli yatırımcıdır. Yarın, 'bizim canımız sıkıldı, gidiyoruz' demezler. Türk şirketlerinin büyüme ve gelişmesi açısından bu tip fonlardan daha çok istifade etmesi gerekiyor." dedi. Bu fonlardan iyi faydalanan şirketlerin kısa zamanda önemli başarılara imza attığını ifade eden Tarı, "Mesela BİM'e zamanında Bank of America ve Merrill Lynch ortak olmasaydı acaba bugünkü konumuna gelebilir miydi?" ifadelerini kullandı. 2000 yılında kurulan ve 2002 yılından itibaren aktif çalışmalara başlayan fonun ortaklarına karşı dürüst davrandığını aktaran Genel Müdür Tarı, "Biz bir şirkete ortak olduğumuzda elimizde bulunan hisseleri ilerleyen yıllarda satacağımızı daha baştan söylüyoruz. Dolayısıyla böylesi bir anlaşmadan herkes memnun oluyor ve kazanıyor." açıklamasını yaptı.

        Turkven, 2003 yılında satın aldığı Uno Unlu Mamulleri'ni, üç yıl sonra ortaklarına geri satmıştı. Şirketin piyasa değeri 15 milyon dolardan 75 milyon dolara yükselmiş ve fon bu süreçten ciddi gelir elde etmişti. Seymur Tarı, bir şirkete ortak olacakları vakit üç hususa dikkat ettiklerini belirtiyor: "Birincisi şirketin hakikaten iyi yönetiliyor olması lazım. İkincisi sektöründe büyük oyuncu olması lazım. Üçüncüsü de büyüme potansiyeli taşıması lazım. Dolayısıyla biz iyi yönetilen ve büyüme potansiyeli taşıyan her şirkete açığız."

        28 kişinin çalıştığı 700 milyon dolarlık fon

        Turkven girişim sermayesinde, 5'i bankacı olmak üzere toplam 28 kişi çalışıyor. Diğerleri ise farklı meslek gruplarından gelen profesyonel personel. Şirketin Genel Müdürü Seymur Tarı, "Biz 10 yıl vadeyle yatırımcılardan fon topluyoruz. Onlara bu zaman diliminin sonunda belirli bir kâr dağıtmayı taahhüt ediyoruz. Yani yatırımcı parasını ne zaman alacağını daha en başından biliyor. Bu durum bizi yatırım yaparken cesaretlendiriyor, ortağı olduğumuz şirketin de daha rahat hareket etmesini sağlıyor." bilgisini verdi. Siyasi istikrar ve ardından ekonomide yaşanan iyileşme girişim sermayesi fonlarının Türkiye'ye akmasını sağladı. Deloitte Türkiye tarafından geçen yıl yayımlanan bir rapora göre, 2006-2007 yıllarında fonların Türk şirketlerine yatırdığı paranın toplamı 2,5 milyar doları aştı. 2008'de ise bu anlamda adeta patlama yaşandı. Geçen şubat ayında Türkiye'nin perakende devi Migros'un yüzde 51'i, 1,9 milyar yeni liraya İngiliz girişim sermayesi şirketi BC Partners ve ortakları Turkven ile DeA Capital tarafından satın alındı. Eylülde Ülker Grubu'na ait Bizim Toptan'ın yüzde 20'si Güney Afrikalı Su Private Equity'e satıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ