Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Ercan Havalimanı özelleştiriliyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) uçuşa açık tek alanı olan Ercan Havalimanı'nın özelleştirme ihalesi için geri sayım başladı. KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, geçen hafta Arjantin, İtalya ve ABD'li şirketlerden oluşan bir konsorsiyum ile havalimanı için hazırlanacak master planı için anlaşma imzaladıklarını söyledi. Usar, "Altı ay içinde master planı elimizde olur. Hemen ardından plan çerçevesinde 15-20 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile Ercan Havalimanını özelleştirmek için ihaleye çıkacağız" diye konuştu.

        Ercan Havalimanı için ortalama 40 milyon dolarlık bir yatırım gerektiğine işaret eden Usar, "Yılda 2 milyon yolcunun uğradığı Ercan'ın altyapısı, uluslararası uçuşlar için yetersiz kalıyor. Havalimanı için yeni pist, apron, terminal binası ve alışveriş merkezi gibi alanlar düşünüyoruz" diye konuştu.

        Kapasite iki katına çıkacak

        Ercan Havalimanı'nın mevcut durumda 2.5 km pist uzunluğuna ve yedi uçağı barındırabilen bir aprona sahip olduğunu belirten Usar, alanda yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

        "Mevcut pist uzunluğu iri gövdeli uçakların inişine müsait ama kalkışına değil. O nedenle daha iri gövdeli uçakların kalkışına da imkan sağlayacak şekilde yeni bir pist, yeni apron, terminal binası, hatta körüklü bir terminal binası inşaatını öngörüyoruz. Yeni apronda uçak kapasitesinin mevcudun en az iki katı olmasını planlıyoruz.

        Ayrıca terminal binasında birçok aktiviteye imkan verecek alışveriş dükkanları ya da alışveriş merkezi olması da düşünülüyor. Diğer yandan otopark da düşünüyoruz. Bütün bunların hepsi master planda yer alacak."

        TAV ya da KTHY katılamaz

        İhale aşamasında devlete en iyi olanakları sağlayacak olan şirketi seçeceklerini belirten Usar, şunları söyledi: "

        Özelleştirme ihalesine uluslararası alanda konu ile ilgili her şirketi bekliyoruz. İhaleye TAV, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ve Havaş katılamayacak. Bu hüküm, Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile TAV'ın iştiraki Havaş arasında ilk imzalanan iyi niyet sözleşmesinde yer alıyor. Onların yerine, KTHY ve Havaş'ın ortaklaşa kurduğu ve Ercan'da yer hizmetleri veren Cyprus Airport Service (CAS) katılabilecek. Bu ihaleyi CAS'ın kazanması bizi mutlu eder ancak CAS'ın kazanması için de en uygun teklifi vermesi lazım. Daha makul teklifleri bir kenara iterek ihaleyi CAS'a vermemiz kesinlikle düşünülmemeli."

        Ercan'ın özellikle izolasyonların kalkması halinde tüm ada için en etkin havalimanı konumuna geleceğini de ileri süren Usar, bu görüşünü şöyle açıkladı:

        "Güney Kıbrıs'taki Larnaka ve Baf havalimanları, adanın iki ucunda yer alıyor. Ercan ise KKTC'nin tam kalbinde. Özelleştirme ile birlikte kapasite olarak uluslararası düzeye de geldiğinde, kim ne derse desin, ada genelindeki en baskın havalimanı konumuna gelecek."

        Geçitkale için de 2009'da ihale olacak

        Usar, KKTC'de faaliyette olmayan diğer havalimanı Geçitkale için de yeniyılda ihaleye çıkabileceklerini dile getirdi. Usar, "Geçitkale için daha önce bakım, onarım, kargo taşımacılığı ve uçuş eğitimi noktasında ihaleye çıkmıştık. İhaleye tek bir teklif gelmişti. Daha sonra bu şirket formaliteleri yerine getiremediği için iptal etmiştik. Burası için de ocak ayı olmazsa Şubat 2009'da mutlaka ihaleye çıkmış oluruz" dedi.

        metincan@haberturk.com

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ