Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Toyota üretim kesintisine gidecek - Makro Ekonomi Haberleri

        Japon otomotiv şirketi Toyota, küresel araç talebinin düşmesi ve araç stokunu yarıya indirmek amacıyla gelecek birkaç ay Kuzey Amerika'daki fabrikalarındaki üretimini keseceğini bildirdi.

        Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi Toyota yaptığı açıklamada, Kuzey Amerika'da üretilen 80-90 günlük araç stoku bulunduğunu, stoku ikinci çeyrekte yarıya indirmek amacıyla araç üretimini kısacağını belirtti.

        Şirketin kararından Kanada'daki üretim tesislerinin yanı sıra ABD'de Kentucky, California, Texas, Indiana, West Virginia ve Alabama'daki fabrikalar etkilenecek.

        Toyota sözcüsü Yuta Kaga, kamyon üreticisi Hino Motors ve küçük araç üreticisi Daihatsu Motor dahil Toyota'nın 2008 yılı için küresel araç üretiminin 9,23 milyon adet olmasını beklediğini söyledi. Toyota daha önce 2008 için 9,5 milyon adet araç üretmeyi planlıyordu.

        Toyota Kuzey Amerika Mühendislik ve İmalat İç İşleri Başkan Yardımcısı Jim Wiseman da yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünün zor koşullar içinde bulunduğunu ve bunun bir süre daha devam edeceğini belirtti.

        ''Üretimi kısmaya ek olarak, tesislerimizin her birindeki maliyeti kısmak için çabalarımızı artıracağız'' diyen Wiseman, düşen satışlar ve artan stokla ilgili olarak yeni tedbirler almaya ihtiyaç olabileceğini ifade etti.

        Geçen ay, Mart 2009'da sona erecek mali yılında 1,66 milyar dolar zarar etmeyi beklediğini, böylece şirketin 70 yıllık tarihinde ilk kez zarar edeceğini açıklayan Toyota, şubat ve mart ayında Japonya'daki bütün fabrikalarında üretimi 11 günlüğüne durduracağını bildirmişti.

        Japonya'da aralık ayında satışları yüzde 18 ve 2008 yılında yüzde 7,4 azalan Toyota'nın, geçen ay ABD'deki satışları da yüzde 37 geriledi.

        Bu arada Japon otomotiv firması Honda da küresel satışların düşmesi nedeniyle Japonya'daki üretimini 56 bin adet azaltacak.

        Japonya'nın ikinci büyük otomotiv şirketi Honda, üretim kesintisinin ülkedeki bütün Honda fabrikalarını ve modellerini etkileyeceğini, 31 Martta sona erecek mali yılda Japonya'da 1 milyon 168 bin adet araç üretmeyi planladığını bildirdi.

        Honda, son kesintiyle birlikte kendi mali yılına göre içerdeki üretim planlarını üç kez kısmış oldu. Şirket daha önce 1,31 milyon adet araç üretmeyi planlıyordu.

        Şirket ayrıca Japonya'da nisan ayı sonuna kadar 3.100 geçici işçiyi işten çıkaracağını açıkladı.

        Şirket daha önce 1.200 geçici işçinin işine son vermişti.

        A.A

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ