Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para MİT eğitimli fiş ajanları - Makro Ekonomi Haberleri

        Olası vergi kaçağına karşı tedbir alan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, alışverişte fiş uygulamasının aksamaması için, tebdil-i kıyafet görev yapacak özel denetim timleri oluşturdu. Müşteri gibi davranacak olan denetim elemanları, alışverişlerde belge düzenlemeyen iş yerlerini tespit edip, anında ceza uygulayacaklar. Denetim timlerinin alışverişlerde kullanması için özel ödenek oluşturan Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni yasayı fırsat bilerek belge düzenlemekten kaçının iş yerlerinin belirlenmesinde, özel istihbarat tekniklerinden de faydalanacak.

        MİT’TEN EĞİTİM ALACAKLAR

        Denetim timinin istihbarat grubunda görev yapacak olan 50 kişilik ekip, bu amaçla, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde özel eğitimden geçirilecek. Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, vergi iadesi uygulamasına son veren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından alınan önlemleri, AKŞAM’a anlattı. Vergi kaçağını önlemek için “istihbarat toplama” ve “operasyon” adlı iki ayrı özel birim oluşturulacağını belirten Arıoğlu, bu birimlerin koordineli görev yapacağını söyledi.

        Denetim elemanları arasından özel olarak seçilen 50 kişilik “istihbarat toplama” biriminin, gizli ajan gibi görev yapacağını ifade eden Arıoğlu, bu ekipte yer alan kişilerin, istihbarat teknikleri konusunda MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nde eğitimden geçirileceğini söyledi. Arıoğlu, “İstihbarat

        timi, fiş veya belge düzenlemeyen iş yerleri hakkında tebdil-i kıyafetle istihbarat çalışması yapacak” dedi.

        SATIN ALDIKLARININ PARASINI ÖDEYECEKLER

        Operasyon timlerinde görev yapacak olan vergi denetim elemanlarının, alışverişlerde kullanmaları için özel ödenek ayrıldığını da belirten Osman Arıoğlu, denetim sırasında satın alınan ürün veya hizmetin parasının bu ödenekten sağlanacağını söyledi. Operasyon timinde görev alan elemanların, vatandaş gibi davranarak lokantalarda yemek yiyip, marketlerden alışveriş yapacaklarını da hatırlatan Arıoğlu, mal veya hizmet alımı sonrasında belge düzenlemeyen işyerlerine, anında ceza uygulanacağını vurguladı.

        Vergi denetimi amacıyla, ödenek bütçesinden satın alınan malların, Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü aracılığı ile satışa çıkarılacağını da belirten Arıoğlu, “Satıştan elde edilecek gelir yeniden ödenek bütçesine aktarılacak ve vergi denetiminde kullanılacak” dedi.

        “Lokantaya gittim tanıdılar”

        VERGİ denetimi operasyonlarına, zaman zaman kendisinin de katılacağını ifade eden Arıoğlu, bunun ilk örneğini geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirdiğini söyledi. Denetim amacıyla bir lokantaya gidip yemek yediğini belirten Arıoğlu, şöyle konuştu: “Müşteri gibi bir masaya oturup yemek yedim. Daha sonra fiş verip vermeyeceklerini kontrol etmek için nakit ödeme yaptım. Garson paranın üzeri ile birlikte fişimizi de biz istemeden getirdi. Sonradan öğrendim ki, beni tanıyorlarmış. Bu nedenle, fişimiz hemen geldi. Bundan sonraki dönemde, beni tanımayan işyerlerine gideceğim.”

        Akşam / Hüseyin ÖZAY

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ