Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Mercedes kamyon pazarındaki payını arttıracak - Makro Ekonomi Haberleri

        Jank, ekonomik kriz nedeniyle Mercedes'in de zor bir yıl geçirdiğini ancak, alınan çeşitli önlemlerle pazar payını yüzde 2 oranında artırdıklarını söyledi.

        Aksaray Kamyon Fabrikasının Mercedes ailesi içinde kendini kanıtlamış en iyi fabrikalarından olduğunu dile getiren Jank, Aksaray'daki fabrikanın güçlü olan pozisyonu Mercedes içerisinde daha da güçlü bir noktaya taşımak istediğini belirtti.

        Krizde hem Mercedes yönetiminin hem de Türk hükümetinin aldığı mükemmel kararların sıkıntıyı hafiflettiğini ifade eden Jank, ''Hükümetin desteklediği bu kısa çalışma modeli bize çok büyük şans getirdi. Çalışanlarımızı kapının önüne koymak istemedik. Aldığımız önlemlerle beraber destekleyici faktörleri de uygulamaya koyarak bu krizde iyi bir süreç yaşadık. Bunun anlamı sadece 2009'u iyi geçirmek değil. Aslında biz gelecek içinde iyi bir temel oluşturduk. Şu anda elimizde iyi ekiplerimiz var'' dedi.

        2009 yılında 3 bin 700 adet kamyon ürettiklerini belirten Jank, şunları kaydetti:

        ''2008'in sonunda bayağı bir stok vardı. 2008 bittiğinde 3 bine yakın araç elimizde kaldı. 2009'un ortasına doğru hepsini satabildik. Bu krize rağmen bizim Mercedes kamyon grubu olarak Türkiye'de pazar payımız yüzde 2 arttı. Bu nedenle bu yıl biraz daha çok araç yapıp satacağız. 2010 yılında 6 bin adet araç üretmeyi planlıyoruz. Türkiye'de kamyon pazar payı yarısından fazla küçüldü biz buna rağmen fazla pay aldık. Daha önce pazar payımız yüz 32 idi şimdi yüzde 34 oldu. Türkiye'deki pazara Mercedes şöyle bakıyor: 2010 yılı 2009'dan da her halükarda iyi olacak. Buna paralel olarak bir artış Avrupa'da ve dünyada da bekliyoruz. Ayrıca şunu da söyleyeyim; Türkiye'deki gelişme Avrupa'dan da daha hızlı ve dinamik olacak.''

        İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER GERİ ALINACAK MI?

        Kriz nedeniyle çıkarılan işçilerin yeniden alınması ile ilgili olarak, dünyadaki gelişmelerin önemli olduğunu ifade eden Jank, ''Benim gönlüm, çıkarılan işçilerin yeniden işe alınmasından yana. Ancak bu yeterli olmuyor. Dünyadaki gelişmelere bakacağız. Beklentimiz o yönde. Sayılar arttıkça ihtiyacımız olduğunda tabii ki işçilerimizi geri alabiliriz. Her şey işin artmasına bağlı. Gelişmeleri beklememiz lazım'' dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ