Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para KDV indirimine ’ekstra içki’ sınırı - Makro Ekonomi Haberleri

        Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, "Otelde fiyata dahil her şeyin KDV’si yüzde 8 olacak. Ekstra içilen alkollü içkide KDV inmeyecek. Laila’ya da KDV indirimi yok" dedi.

        HÜKÜMET, turizm ve gıda sektörlerinin yıllardır talep ettiği KDV indirimini seçime giderken, bir bölümünde yeni hükümeti bağlayacak şekilde 2008 başına sarkıtarak gerçekleştirdi. Ancak, turizm tesisleriyle eğlence yerlerindeki alkollü içkinin KDV oranının hangi durumlarda yüzde 8 veya yüzde 18 olacağı konusu hem işletmeleri zorlayacak hem de vatandaşın kafasını karıştıracak. Gelir İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, turizm sektörü için yaptıkları KDV indirimini dünyadaki uygulamaları inceleyerek ve turizm sektörünün temsilcileriyle konuşarak yaptıklarını söyledi. Arıoğlu, turizmcilerin "Restoranlarımızı KDV indiriminin dışında tutabilirsiniz" demelerine rağmen, Maliye’nin sektöre destek için bu mekanlarda da KDV indirimi kararı aldığını belirtti.

        OTEL ÜCRETİNE DAHİLSE İNİYOR: Osman Arıoğlu, indirimdeki kriterin son derece basit ve anlaşılır olduğunu savundu ve şöyle konuştu: "Mesela her şey dahil sistemle çalışan bir otelde alkollü içkiyi ayırmak mümkün değil. Dolayısıyla burada içkinin KDV’si de yüzde 8’e iniyor. Ya da bir oteldesiniz ve tam pansiyon kalıyorsunuz. Bütün hizmetlerin ve alkollü içkinin KDV’si yüzde 8 uygulanacak. Ya da yarım pansiyon kalıyorsunuz ve otel ücretinin dışında ekstra para ödeyerek bu otelin lokantasında yemek yiyorsunuz. Yemek yerken de içki içiyorsunuz. Bu durumda yediklerinizin KDV’si yüzde 8 ama içkinizin KDV’si yüzde 18 olacak. Adisyonda içki zaten ayrı gösterildiği için onun KDV’sini yüzde 18 hesaplamak kolay."

        BÜTÜN EKSTRALARA YÜZDE 18 KDV: Osman Arıoğlu, otellerdeki ücretlendirme ve KDV uygulamasıyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bir otelde herhangi bir hizmet için de içkideki kural geçerli olacak. Diyelim ki siz otelde masaj yaptırdınız ve bu masaj için otel ücreti dışında ekstra ücret alınıyor. Onun KDV’si yüzde 18 oluyor. Eğer bu masaj otel ücretine dahilse onun KDV’si yüzde 8’e iniyor. Ya da kayak yapmak için Kartalkaya’ya gittiniz ve otelde kalıyorsunuz. Otel size skipass bileti verdi ve ondan ekstra ücret almıyor, bunun KDV’si yüzde 8’e iniyor. Skipass’ınızı aldınız ve kaymak için kayak kiraladınız. Kiralama için ekstra ücret alındı KDV’si yüzde 18 olacak."

        LAİLA’DA YÜZDE 18’E DEVAM: Osman Arıoğlu, turizm sektörü için KDV indiriminin otel dışındaki diğer mekanlarla ilgili uygulamasına da şöyle açıklık getirdi: "Hemen söyleyeyim Laila’da KDV inmiyor, yüzde 18’e devam. Çünkü bizim indirimimiz turizm sektörüne ve bu sektördeki yemek ağırlıklı bölümlerdeki hizmetlere dönük. Laila gibi yerler eğlence ağırlıklı yerlerdir. Zaten öyle yerlerin ruhsatı da farklıdır. Otel dışı mekanlardaki uygulamada bir işletmenin gıda mı, eğlence mi ağırlıklı olduğuna bakılacak. Lokanta sınıfı ne olursa olsun gıda tarafı ağırlıklıysa orada KDV yüzde 18’e iniyor. Kır bahçesinde yüzde 8 ama Laila’da yüzde 18 olacak. KDV’nin inmediği yer neseridir? Gazino, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonunda inmiyor. Çünkü buralarda eğlence önde. Zaten dünyada da genel uygulamada böyledir.

        Çay bahçesi KDV’si de yüzde 8’e indirildi

        BAKANLAR Kurulu’nun KDV kararnamesine göre, kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerlerde KDV yüzde 8’e inecek. Bu mekanlarda da alkollü içkilere yüzde 18 KDV ulgulanacak.

        2008 bütçesine 800 milyon YTL yük getirecek

        GELİR İdaresi Başkanvekili Osman Arıoğlu, turizm ve gıdadaki KDV indirimlerinin 2008 bütçesine 800 milyon YTL’den fazla yük getireceğini söyledi. Gıda ürünlerinde bu yılki KDV indirimlerinin bütçeye yükünün yok denecek kadar az olacağını belirten Arıoğlu, CNBC-e’de yaptığı açıklamada, KDV indirimlerini ilan etmeden önce yılın ilk bölümündeki vergi performansını görmek istediklerini ve özellikle sektörün önünü görebilmesi için turizmdeki indirimi önceden duyurduklarını belirtti. Gıdada KDV’nin yüzde 8’in altına inmemesi konusunda ısrarlı olduklarını da vurgulayan Arıoğlu, 2007 bütçesi açısından sorun bulunmadığını kaydetti.

        İndirim tüketicinin cebine ve sağlığına iyi gelecek

        TÜRKİYE Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, gıdada yapılan KDV indiriminin, kısa vadede tüketicinin cebine ve sağlığına olumlu yansıyacağını söyledi. Gıdada KDV indirimi kararını sektör için bir ’devrim’ olarak niteleyen Kopuz, şöyle konuştu: "Başbakanımız verdiği sözü tutarak 40 bin işletmeye sahip bir sektörü mutlu etmiştir. 70 milyon insanın alım gücünü yükselterek sağlıklı ve yeterli beslenmenin sağlanması yönünde ve aynı zamanda enflasyon canavarı ile mücadelede dev bir adım atmıştır. Bu indirim, tüketiciye olumlu yansıyacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ