Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para 'Mayısta kredibilitemiz açık verdi!' - Makro Ekonomi Haberleri

        MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZDIR

        Konferansın açılış konuşmasını yapan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği süreçle ilgili olarak ayrıntılı bilgi verdi ve bankanın Mayıs 2001 yılında tam bağımsız hale geldiğini söyledi. Yılmaz, Mayıs 2007 sonu itibarıyla Merkez Bankası'nın ciddi bir kredibilite açığıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Merkez Bankası'nın Türkiye'de iyi yönetişim ve kurumsallaşma açısında yapısal dönüşümün köşe taşlarından biri olduğunu belirtti. Yılmaz, "Merkez Bankası, bağımsız, şeffaf ve hesap verebilir statüsü ile ana görevi fiyat istikrarı ile kurumsal verimliliği artırmaya yönelik politikalara odaklanıyor. Beklentileri karşılamayı hedefliyor. Kredibilitesi yüksek. Bağımsız olarak da çalışmaya devam edecek" diye konuştu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, gelişmekte olan piyasaların dünya ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Dünya ekonomisinin ciddi bir değişim sürecinden geçtiğini anlatan Trichet, "Gelişmekte olan dönemin yükünü nasıl çekeceğiz. Etkisi ne olacak henüz bilmiyoruz. Gelişmekte olan ülkeler önemli. Merkez bankaları yabancı yatırımcılara yatırım imkânı sağladı. Latin Amerika, Ortadoğu, Afrika sadece birkaç ülke. Türkiye de gelişmekte olan ülkeler arasında en önemli olanlardan biri" diye konuştu.

        MB İLE YAKIN İLİŞKİLERİMİZ VAR

        Trichet, Çin'in dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin sorulması üzerine de, "Gelişmeleri takip ediyoruz. Asya krizinden bu yana herkes birbirine bağlı olduğunu biliyor. Rehavete kapılma imkânı yok. Küresel finans dayanıklı olduğunu ortaya koydu. Bu temel üzerine inşa edildi. Ancak temkinli olmak lazım. Riskler olduğunu da bilelim" uyarısında bulundu. Trichet, Türkiye'nin AB sürecine ilişkin olarak da, "Türkiye ile AB arasında müzakereler sürüyor. Ben bu konuda taraf olamam. Süreç işliyor. Bazı başlıklar açıldı. Bizim T.C Merkez Bankası ile yakın ilişkimiz var. Bunu başka ülkelerdeyken de görmek mümkün" dedi.

        DÜNYA DEVİ DÖRT ŞİRKET

        Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet, dünya devi 20 şirketin dördünün, dünyadaki en zengin 20 kişiden yedisinin de gelişmekte olan ülkelerde bulunduğunu anlattı. Çin'de 2005 yılında 300 binden fazla milyoner bulunduğunu kaydeden Trichet, "Tabii bu tablo gelir dağılımının göstergesi değil. Fakirlikle mücadele çok önemli. Gelişmekte olan ülkeler yarın, bugünden daha fazla ağırlıklı olacak. Trendi şimdiden görmek mümkün" değerlendirmesini yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ