Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Vergi borcu olanlara elektronik haciz - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye, vergi alacağını tahsil etmek için yine elektronik haciz yöntemini deneyecek. Bankalara, borçlu mükellefin hesabına el konulması için yeni talimat gönderildi. İhtiyati haciz emri ile 600 milyon YTL'nin üzerinde tahsilat yapılırken operasyon sonrası 2 milyar YTL'lik ek gelir bekleniyor.

        Maliye, vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin banka hesabına el koyma uygulamasında kararlılığını sürdürüyor. Bu amaçla, alacağı tahsil için bankalara ikinci kez talimat gönderdi. Geçen ay vergisini ödemediğini tespit ettiği 130 bin mükellefin banka hesabından alacağını tahsil eden Maliye, bu kez talimat gönderildiğinde hesabında para olmayanların peşine düştü. Üst düzey bir yetkili, bankalara ikinci bir talimat verdiklerini doğruladı ve, "İlk gönderdiğimiz haciz o gün hesabında para olanlara yönelikti. O gün hesabında para olmayıp sonradan yatıranlar olabilir diye tekrar gönderdik." dedi. Maliye'nin bu adımı iş çevreleri tarafından yoğun bir şekilde eleştirilmişti. Kendilerine haksızlık yapıldığını düşünen aynı yetkili, amaçlarının vergi tahsilatı olduğunu, dolayısıyla geri adım atmayacaklarını vurguladı. Gelir İdaresi Başkanlığı, bir buçuk ay önce başlayan ihtiyati haciz uygulamasının ardından 600 milyon YTL'nin üzerinde tahsilat yapmıştı. İdare, uygulamanın tamamlanmasıyla birlikte 2 milyar YTL ek gelire ulaşmayı hedefliyor.

        2007 yılında vergi gelirlerinde beklenen tahsilatı yapamayan Maliye, hedefini tutturmak için müfettişlerini seferber etti. Vergi borcunu ödememekte ısrar eden mükellefler mercek altına alındı. Veri ambarındaki bilgiler üzerinden gerçekleştirilen çapraz denetimler sonucunda ilk etapta 130 bin vergi borçlusunun bankada hesabı olduğu tespit edildi. Verilen bir talimat ile geçen ay başında ihtiyati haciz konuldu. Banka hesaplarına tedbir konulmasına yönelik incelemeler devam ediyor. Herhangi bir yanlışlık olmaması için yapılan itirazlara yönelik hesaplar yeniden gözden geçiriliyor. Elektronik hacizle vergi ve cezaların cebren tahsilinin faaliyete geçirilmesi, hükümetin yıl sonuna kadar uygulayacağı acil eylem planında da yer alıyor.

        Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi'nin temelini oluşturan ilk adım sayesinde, hem vergi borcu bulunan hem de bankada mevduat tutan mükellefler tespit ediliyor. Ardından bankalara yazı gönderilerek, borçlu mükelleflerin hesap hareketlerinin bloke edilmesi isteniyor. Önümüzdeki dönemde mükelleflerin banka mevduatı, gayrimenkul ve motorlu taşıt bilgileri öncelikli olmak üzere bütün mal varlığı elektronik ortamda gözetilecek. Maliye, vergide aksama tespit ettiğinde tahsilat için yakın markajda tuttuğu söz konusu kalemlerden hacze başlayacak. İş dünyası temsilcilerinin yoğun tepkisini çeken Maliye'nin bu uygulaması, ilginç sonuçlar ortaya çıkarmıştı. Birçok mükellefin bankada parası olduğu halde, vergi borcunu ödemediği belirlendi. 130 bin mükellefin 10 milyar Yeni Türk Lirası'nı bulan vergi borcu için hesaplarına ihtiyati haciz koyan Gelir İdaresi Başkanlığı, yatırım hesaplarını incelediğinde şaşkınlığa uğradı. Hesaplarını incelediği vergi borçlusu mükelleflerin bazılarının paralarını Hazine bonosu ve devlet tahvilinde değerlendirdikleri ortaya çıktı. Devlete, vergi ödemede isteksiz davranan söz konusu mükellefler, toplam 5 milyar YTL'ye yaklaşan tutarı 'borç' olarak vermekten çekinmemiş. Hazine'nin aldığı borçlara karşılık ödediği yıllık faiz yüzde 16,5 seviyesinde bulunuyor. Aynı yetkili, "Bunu görünce donduk kaldık. Devlete birkaç bin YTL'lik borcunu ödemeyenler, milyonlarca liralık bono ve tahvil almışlar." diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Bu arada Maliye'nin ekim başında ihtiyati haciz uygulaması vergi borcunu ödememekte ısrar eden mükellefleri de harekete geçirdi. Bugüne kadar 600 milyon yeni liranın üzerinde tahsilat gerçekleştirildi. Son gelişmelerin bazı çevrelerce yanlış anlaşıldığını aktaran yetkili, bankadaki paranın sadece vergi borcu kadar olan kısmını çektiklerini belirtti: "Veri ambarımız aracılığıyla vergi borçlularını tespit ettik. Sonrasında ise bankalara bu kişilerin hesabında para varsa Maliye'ye göndermeleri talimatını verdik. Örneğin 100 yeni liralık vergi borcu varsa banka mükellefin hesabından 100 YTL bize gönderdi. Diğer kalan miktar da bloke olmadı." Ercan Baysal / Ankara

        Prim indirimi var zamanı belli değil

        Sigortada prim indirimiyle ilgili tartışmalara Maliye Bakanı Kemal Unakıtan son noktayı koydu. İşsizliğin önlenmesi için, işverenlerin sosyal güvenlik priminde indirime gidileceği konusunun hükümet programında olduğunu belirten Unakıtan, "Şimdiye kadar halka verdiğimiz sözleri hep gerçekleştirdik. Programda ne yer aldıysa onu yerine getireceğiz. Ancak zamanlamayı hükümet belirleyecek." dedi. KDV gelirlerinin, fiş toplama uygulaması kaldırıldığı için azaldığı yönündeki eleştirilere katılmayan Maliye Bakanı, "Bu, vatandaşımız için büyük bir eziyetti; onun için kaldırdık. Bütün dünyada kaldırıldı. Ama bu fiş alınmayacak manasında değil. Fiş istenmediğinde devlete verilecek vergi maalesef satıcının cebinde kalıyor. Bu da Türkiye için çok büyük problemlere yol açıyor." ifadelerini kullandı. Bu yüzden çalışanların da herhangi bir gelir kaybına uğramadığının altını çizen Unakıtan, "Herkes konuşuyor. Geçim indirimi sistemi getirdik. ücretlilerden daha az vergi kesiliyor, hatta 4 çocuğu olan asgari ücretli bugün vergiye tabi değil. Bu, Türkiye için bir yeniliktir." diye konuştu. Unakıtan, YTL'nin döviz karşısındaki değeri ile ilgili olarak da, "Dolar çıksın, Türk Lirası düşsün, enflasyon düşsün, lafla olacak şeyler değil. Bu işler kendi kaidelerine göre güçlü ekonomiyle, yapısal reformlarla çözülecek hususlardır. Bu bakımından ekonomi yönetimi olarak gerekli politikaları takip ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        A.A.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ