Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Gül, Çalık Grubu'nun santralini açtı - Makro Ekonomi Haberleri

        Aşkabat'tan Berdimuhammedov ile Doğoğuz'a gelen Abdullah Gül, yaklaşık 3 kilometre yolun iki tarafına sıralanan ve ellerinde Türkmenistan ve Türk bayrakları olan Türkmenlerin sevgi gösterileriyle karşılandı.

        Santrale gelişlerinde Gül ve Berdimuhammedov'a Türkmen geleneklerine göre bereketi simgeleyen Türkmen ekmeği ve tuz ikram edildi. Gül ve Berdimuhammedov, Türkmen din adamlarının santralin hayırlı olması için yaptıkları duayı dinlediler.

        “Başınız dik olsun”, “işleriniz yolunda gitsin” sloganları atarak kendisini karşılayan Türkmenlere el sallayan Gül, geleneksel Türkmen dans gösterisini de izledi.

        Açılış törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Hakkı Akil, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

        Cumhurbaşkanı Gül, burada yaptığı konuşmada, Türkmenistan'da bulunmanın heyecanına Daşoğuz'a gelmesiyle yeni bir heyecan katıldığını ve açılışa şahitlik etmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

        “Yol boyunca Daşoğuzlu kardeşlerin sevgisine teşekkür ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Gül, Türk haklının, kardeşlerine sevgi ve muhabbetini getirdiğini kaydetti. Gül, “Ata yurdumuzun siz değerli devlet adamlarının ellerinde kalkınması, gelişmesi bizim için de gurur verici” diyerek Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazandıktan sonra büyük işler yaptığını ve bunu herkesin gördüğünü ifade etti.

        Türkmenistan'ın yeniden inşasında Türk iş adamlarına verilen destek için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, açılışı yapılan elektrik santralinin de Türkmenistan'a hayırlı olmasını diledi.

        Elektriğin kalkınma ve medeniyetin en temel ihtiyacı olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, Türkmenistan'ın bu konuda çok ileri düzeyde olduğunu vurguladı.

        Santralin yapımını başarıyla tamamlayan herkese teşekkür ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, “Türkmenistan'ın geleceği daha aydınlık, hepimizin başı her zaman dik olsun” diye konuştu.

        “EN ÜCRA KÖŞELERE BİLE KESİNTİSİZ ELEKTRİK”

        Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov da santralin açılışından duydukları sevinci paylaşmak için Daşoğuz'a gelen Türk heyetine teşekkür ederek, elektrik santralinin önemini vurguladı.

        Türkmenistan'daki enerji sisteminin, gücünün bu santral sayesinde artacağını, santralin elektrik ihracatı konusunda yeni imkanlar sağlayacağını belirten Gurbanguli Berdimuhammedov, santralin tüm ülkenin sosyoekonomik kalkınmasına yardımcı olacağına işaret etti.

        Bugün açılan tesisin ülkenin, insanları için yapılan çalışmaların göstergesi olduğunu dile getiren Berdimuhammedov, santral sayesinde Türkmenistan'ın en ücra köşelerine bile kesintisiz elektrik verilebileceğini belirtti. Santralin 250 mega watt saatlik elektrik üreteceğini söyleyen Berdimuhammedov, üretimin 120 mega watt saatlik bölümünün Daşoğuz'un ihtiyacı için kullanılacağını kalan kısımların genel enerji sistemi ile ihracata kaydırılacağını sözlerine ekledi.

        Santralle ilgili tanıtım filmini izleyen Gül ve Berdimuhammedov, daha sonra santralin açılışını yaptılar. Kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştiren iki devlet başkanı, şarteli indirerek santrali devreye soktu.

        Cumhurbaşkanı Gül, burada bulunan özel defteri de imzaladı. Santralin açılışında bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden gül, santralin hayırlı olmasını diledi. Santralden sevgi gösterileriyle ayrılan Gül ile Berdimuhammedov, helikopterle tarihi kent Köhne Ürgenç'e geçtiler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ