Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Avrupa fokur fokur, Türkiye tıkır tıkır - Makro Ekonomi Haberleri

        Önce Yunanistan şimdi İrlanda derken Avrupa Birliği’nde (AB) çanlar borç batağında boğuşan ülkeler için çalmaya başladı. Yakın gelecekte Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB Komisyonu’nun kapısını kredi için çalacak ülkelerin başında Portekiz’in de geleceği belirtiliyor. Ancak rakamlara bakıldığında kapının önünde sadece Portekiz’in beklemeyeceği anlaşılıyor.

        AB genelinde kamu borçlarının hızla artması ve bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılası oranlarının dramatik şekilde yükselmesi çanların sadece bu yıl değil 2011 ve 2012 boyunca da sürekli çalacağına işaret ediyor. Çok sayıda AB ülkesi iflas noktasına gelmemek için peş peşe kemer sıkma politikaları duyuruyor. Bu adımlar piyasalara yönelik olumlu işaretler verse de tasarruf politikaları Avrupa’nın hemen her ülkesinde protesto ve grevlere neden oluyor.

        ÖĞRENCİLER YÜRÜDÜ

        Kemer sıkma politikalarının yaklaşık 5 aydan beri uygulanmaya çalışıldığı Yunanistan’da neredeyse çatışmasız gün geçmiyor. Son olarak kamu çalışanlarının maaşlarına yönelik kısıntıları protesto etmek için greve giden Yunanlı çöpçüler polisle çatıştı. Başta Atina ve Selanik olmak üzere ülkenin birçok kentinde çöp dağları oluştu. İngiltere’de ise hükümet, Hazin’ye yeni kaynak oluşturmak için yüksek öğrenim harçlarına yüzde 300 zam yapacağını duyurdu. Londra’da sokaklara dökülen öğrenciler düzenledikleri gösterilerde hükümeti yerden yere vurdu. Fransızlar ise Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarma planını protesto için sokaklardaydı.

        ÜLKELERDE SON DURUM. TIKLAYIN

        YANGIN YAYILIYOR

        İtalya ve Portekiz’de de hükümetlerin duyurdukları kemer sıkma politikalarına yönelik çok sayıda gösteri gerçekleştiriliyor. Borç yükünün artmasıyla AB genelinde çatışmalı protestoların yaşanması bekleniyor. Ancak piyasaların asıl korkusu kemer sıkma politikalarının uygulanıp uygulanmamasından ziyade küresel ekonominin durumuna yönelik. Zira küresel ekonominin yeniden duraklaması halinde ülkelerin tasarruf planlarının başarıya ulaşması da düzelmeye katkı sağlamayacak.

        PAKET AÇIKLARKEN KREDİ NOTU DÜŞTÜ

        Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İrlanda'nın kredi notunu iki kademe birden indirdi. S&P, kredi notunu düşürmesi ve görünümü “negatif” olarak belirlemesine neden olarak ülkenin bankacılık sisteminin kurtarılmasının kamunun borçlanma ihtiyaçlarını artıracak olmasını gösterdi. Diğer İrlanda hükümeti, bütçe açığını AB'nin belirlediği seviyeye indirebilmek için 4 yıllık tasarruf planının ayrıntılarını açıkladı. Plan çerçevesinde, İrlanda 4 yıl içinde 15 milyar Euro tasarruf edecek. Plan, 10 milyar Euro harcama kesintileri, 5 milyar Euro vergi artırımlarından oluşuyor. 4 yıl için öngörülen toplam tasarrufun yüzde 40'ının gelecek yıl için düşünüldüğü belirtiliyor. Sağlık harcamalarından 1.4 milyar Euro kesinti öngören planda, katma değer vergisi standart oranının 4 yıl içinde kademeli olarak yüzde 21'den, yüzde 23'e yükseltilmesi öngörülüyor. Asgari ücretin de düşürüleceği plan çerçevesinde, İrlanda'nın ''kırmızı çizgisi'' olarak bilinen yüzde 12.5'lik kurumlar vergisi oranının değişmeyeceği bildiriliyor.

        FITCH TÜRKİYE'NİN NOT GÖRÜNÜMÜNÜ POZİTİFE ÇEVİRDİ. TIKLAYIN

        MAHMUT SANCAK- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ