Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Bu yüzme havuzu değil kanal projesi" - Makro Ekonomi Haberleri

        Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ''Kanal İstanbul projesiyle İstanbul boğazına alternatif bir kanal inşa edilecek. Bu proje, hem Türkiye hem de Trakya ve İstanbul için çok stratejik bir proje. Kimse Türkiye'nin bunları yapıp yapamayacağını konuşmuyor, yapabiliriz. 'Bunun içinde insan yok' diyorlar; bu yüzme havuzu değil, bu kanal projesi'' dedi.

        -HEDEFLER-

        Türkiye'nin, 2023 yılına kadar kendine yeni hedefler koyduğunu dile getiren Ergün, ''İhracatımızı 500 milyar dolara, üretimimizi 2 trilyon dolara çıkaracağız, milli gelirimiz fert başına 25 bin doları bulacak ve Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi haline gelecek. İşsizliği önleyecek atılımları bu büyük hedeflerle gerçekleştirmemiz mümkün'' diye konuştu.

        Türkiye'nin doğudan batıya duble yollar, otoyollar, tren yollarıyla Anadolu'daki organize sanayi tesislerini liman şehirleriyle buluşturan projeler bulunduğuna değinen Ergün ''Bu projelerle Türkiye, 2023'e gidiyor. Yeni büyük liman projesiyle 2023'e gidiyor. Tüm bunlar, Türkiye'nin kalkınmasında rol oynayacak'' dedi.

        Bu projelerin Kocaeli'ye, Karamürsel'e de yansıyacağını ifade eden Ergün, yapılacak İstanbul-İzmir otoyol projesinin hem Yalova'ya hem Kocaeli'ye ekonomik katkı sağlayacağını bildirdi.

        Yakında 3. boğaz köprüsünün ihale edileceğini, Kuzey Marmara otoyolunun, İzmit'in kuzeyinden geçeceğini anlatan Ergün, ''Karamürsel'den mevcut otoyola ve Kuzey Marmara otoyoluna bir otoyol bağlantısı daha projelendiriyoruz. Bu projelerle şehirlerin de 2023 vizyonunu oluşturduk. Artık Türkiye, büyük projeleri yapabilen bir ülke'' dedi.

        İstanbul Boğazı'nın altından 2 sene sonra trenlerin geçeceğini anlatan Ergün, şöyle devam etti:

        ''Bu projeyi hayata geçiriyoruz. Bazen 'ama bunu Abdülmecit düşünmüştü' diyorlar. İyi düşünmüş, o gün bunu yapabilecek gücü, imkanı olmayınca, ondan sonra da kimse ele almayınca biz 21. yüzyılın gerçeklerine göre projelendirdik, finansmanını bulduk, yaptık, bitiriyoruz. Onunla kalmayıp hemen yanına lastikli araçlar için tüp geçidin temelini attık. Türkiye, bu projeleri artık hayal etmiyor, yapıyor ama bakıyorsun her şeye karşı çıkma adeti hala devam ediyor. Birinci Boğaz köprüsüne karşı çıkanlar, ikinciye de karşı çıktı, şimdi üçüncüye de karşı çıkıyorlar. Renkli televizyona bile karşı çıkmışlardı.

        Türkiye, karşı çıkmalara rağmen ilerliyor. Şimdi Kanal İstanbul projesiyle İstanbul Boğazına alternatif bir kanal inşa edilecek. Bu proje hem Türkiye, hem de Trakya ve İstanbul için çok stratejik bir proje. Kimse Türkiye'nin bunları yapıp yapamayacağını konuşmuyor, yapabiliriz. 'Bunun içinde insan yok' diyorlar; bu, yüzme havuzu değil, bu, kanal projesi. Buradan gemiler geçecek ama bu insanımızı çok etkileyecek. Bunlar insan odaklı projeler, bu projelerle Türkiye ayağa kalkıyor.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ