Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Eczacıbaşı, Monrol'un yüzde 50'sini aldı - Makro Ekonomi Haberleri

        Eczacıbaşı İlaç Sanayi, nükleer tıp alanında kullanılan radyofarmasotiklerin imalatı, ithalatı ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin yüzde 50 hissesini satın almak üzere anlaşma imzaladığını bildirdi.

        Eczacıbaşı İlaç Sanayinden yapılan yazılı açıklamada, üst limiti 60 milyon avro olarak belirlenen toplam Monrol hisselerinin yüzde 50'sini satın almak üzere anlaşma imzalandığı ve şirketin nihai değerinin, 2008 performansına bağlı olarak netlik kazanacağı belirtildi.

        Nükleer tıp yöntemleriyle hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılan, özellikle kanserli hastalarda hastalığın evresinin, metastazlarının değerlendirilmesinde en ayrıntılı ve güvenilir verileri sağlamasıyla öne çıkan radyofarmasotik ürünlerin, siklotron adı verilen cihazlarda üretildiği, Bozluolçay ailesine ait olan ve yurt içinde üç merkezde toplam 4 siklotron tesisine sahip olan Monrol'ün, 4 yeni siklotron tesisinin de planlama aşamasında bulunduğu kaydedildi.

        Önümüzdeki günlerde tamamlanması beklenen hisse devir işleminden sonra, şirketin isminin Eczacıbaşı-Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş olarak değiştirileceği ve yönetim kurulunda Erdal Karamercan, Eczacıbaşı İlaç Grubu Başkanı Sedat Birol, Dr. Şükrü Bozluolçay ve Uğur Bozluolçay'ın yer alacağı bildirildi.

        Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan konuya ilişkin değerlendirmesinde, ilaç grubundaki yeniden yapılanma çerçevesinde, yeni alanlara açılma planlarının bir adımını da nükleer tıp alanında attıklarını belirterek, şunları kaydetti:

        ''Nükleer tıp alanında yeni işbirlikleri ve yatırımlar da gündeme gelebilir. Ayrıca, hastane ürünleri, periton diyalizi ve hemodiyaliz alanları ile sağlık hizmetlerinde gelişmemizi sürdüreceğiz. Bunun yanı sıra, özellikle biyoteknoloji ürünleri ile onkoloji, nefroloji, hematoloji, dermatoloji, ağrı gibi Ar-Ge faaliyetlerinin olağanüstü hızla sürdüğü ve önemli büyüme gösteren alanlara vereceğimiz yeni ürünlerle ilaç sektöründeki ağırlığımızı artıracağız.''

        Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bozluolçay da ortaklıkla güçlenecek olan Monrol'ün, hem nükleer tıp uygulamalarının Türkiye'de daha hızlı yaygınlaşmasına, hem de bu daldaki bilimsel araştırmalara daha fazla katkı yapacağını ifade ederek, ''Özellikle bu yeni ortaklık sonrasında Monrol Avrupa ve Orta Doğu radyofarmasotik pazarlarında da kendinden giderek daha fazla söz ettirecektir'' dedi.

        -ÖDEME YTL OLARAK YAPILACAK-

        Öte yandan Eczacıbaşı İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş'den Borsaya gönderilen açıklamada, Yönetim Kurulunun dünkü kararı çerçevesinde, Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş (Monrol) ile yapılan görüşmeler sonucunda, Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin hisselerinden toplam sermayenin yüzde 49,998''ine tekabül eden 49 bin 998 adedinin alımı ile ilgili hisse alım ve satım anlaşması imzalandığı bildirildi.

        Açıklamada, şunlar kaydedildi:

        ''Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin her biri 50 YTL değerinde 100 bin adet hissesinden, nominal tutarı 2 milyon 499 bin 900 YTL olan ve toplam sermayenin yüzde 49,998'ine tekabül eden 49 bin 998 adedi şirketimizce satın alınacaktır.

        Eczacıbaşı Holding A.Ş ile Eczacıbaşı İlaç Pazarlama A.Ş'nin birer adet sembolik hisse alımı ile Eczacıbaşı'nın Monrol'deki toplam hissesi yüzde 50 olacaktır.

        Satın almaya baz olacak bedel ''Deloitte Danışmanlık A.Ş'' değerleme şirketinin değerleme raporunda belirlediği 75-95 milyon dolar (Değerlemeye esas olan 31 Aralık 2007 tarihli parite ile 51-65 milyon avro) aralığındaki şirket değeri de dikkate alınarak yüzde 49,998 hisse için 27 milyon 490 bin 200 avro olarak belirlenmiştir. Bu tutar, kapanış tarihindeki avro kuru ile eğer kapanış tarihindeki avro kuru 1,83'ten büyük ise 1,83 ile çarpılarak YTL'ye çevrilecek ve ödeme YTL olarak yapılacaktır.''

        -TUTAR HİÇ BİR ŞEKİLDE 30 MİLYON AVROYU AŞMAYACAK-

        Açıklamada, bu satın alma bedelinin, taraflar arasında belirlenecek hisse devir tarihi itibariyle düzenleneceği ve bağımsız denetimden geçecek mali tablolara göre hesaplanacak net işletme sermayesi, net kredi seviyesi ve diğer düzenlemelere bağlı olarak değişebileceği, hisse devir ve satın alma bedelinin ödenmesinin, taraflar arasında belirlenecek tarihte yapılacağı kaydedildi.

        Söz konusu şirketin 31 Aralık 2008 tarihli mali tablolarına göre hesaplanacak Vergi, Amortisman, Faiz Öncesi Kar (VAFOK) ile 31 Aralık 2007 tarihli mali tablolara göre hesaplanan VAKOF arasındaki farkın olumlu olması halinde, farkın 12 katının şirketin payına düşen tutarı kadar ilave ödeme yapılacağı ve nihai satış bedelinin belirlenmiş olacağı ifade edilen açıklamada, ancak bu tutar ile yukarıda belirtilen tutarın toplamının hiç bir şekilde 30 milyon avroyu aşmayacağı bildirildi.

        Açıklamada, hisse alım sözleşmesinin rekabet kurumu izninin alınması üzerine yürürlüğe gireceği belirtildi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ