Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Irak mısır Suriye Ali Can TÜRKOĞLU Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım banliyö seferleri Habertürk Gündem - Makro Ekonomi Haberleri

        Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, HABERTÜRK Ankara Temsilcisi Ali Can Türkoğlu'nun konuğu oldu. Binali Yıldırım gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

        SURİYE ÜZERİNDEN TAŞIMACILIĞA İKİ ALTERNATİF GÜZERGAH

        Suriye en uzun karar sınırı olan komşumuz bütün ortadoğu'ya yaptığımız taşımalar ağırlıklı olarak suriye üzerinden gerçekleşiyor. Ayrıca Suriye ile ikili ticaretimizde devam ediyor. Suriye'de yaşanan olaylar hepimizi üzüyor. Karışıklıklardan kaçan Türkiye'de misafir ettiğimiz 8-10 bin Suriye'li var. Bunlara rağmen hayat ticaret alışveriş devam ediyor. 2 hafta önce ciddi bir kriz yaşandı. suriye birden bire sebep göstermeksizin taşımaları durdurdu. bu da tam Arap Birliği'nin aldığı önlemler ve Türkiye'nin bu önlemlere verdiği destek sonrası gerçekleşti. Sorunu görüşmelerle biraz gevşettik ama devam ediyor. Bizim eskiden beri alternatif arayışımız vardı bun hızlandırdık. İki alternatif üzerine çaışıyoruz. Biri deniz yolunu kullanmak. Mersin'den Mısır'ın İskenderiye Limanı'na oradan karayoluyla yine Mısır'ın Port Said Limanı'na ordan bir Ro-Ro geçişiyle Sudi Arabistan'a, Ürdün'e, Yemen'e bölgelere dağıtım yapmak. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı ama uzun bir güzergah, rekabet edecek şartları oluşturmak lazım. Liman tarifelerinde iyileştirme yapmak lazım, Ro-Ro taşımacılığı büyük maliyetli onu aşağı çekmemiz lazım ki karayolundan gidişte olan maliyete yakın olsun. Bu zorunluluktur. Daha uzun ama emniyetli olduğu için insanlar bu yolu tercih edeceklerdir.

        İkinci olarak mevcut Irak güzergahını takviye etmek. Mevcut Habur ve Zaho'nun yanısıra bunun doğusndan ve batısından kapı açmak suretiyle trafiği Irak üzerinden hem Ürdün'e hem Sudi Arabistan'a hem de Körfez'e yönlendirmek. Böylece hem Suriye'deki sıkışıklığı ortadan kaldırmak. Irak'la bu konuda görüşmeler yıllardır devam ediyor. Merkezi Hükümet ve Kuzey Özerk Bölge ile farklı düşünüyorlar ve öncelikleri farklı olunca mesafe alımak zor oluyor. ABD bölgeden çekilince iç güvenlik daha önemli hale geldi bu nedenle burada işimiz zor görünüyor.

        HIZLI TREN HATTI ÇALIŞMALARI NEDENİYLE BU HATLAR KAPATILACAK

        Biliyorsunuz Hızlı Tren çalışmları birkaç güzergahta devam ediyor . Ankara çıkışlı Konya'yı bitirdik. Ankara çıkışlı Eskişehir'i bitirdik. Eskişehir'den de Sakarya üzerinden İstanbul güzergahını da yapıyoruz. Diğer yandan da Ankara'dan Yozgat üzerinden Sivas'ı yapıyoruz. Ankara Polatlı üzerinden de İzmir'e başlayacağız. Ankara dağıtım merkezi oluyor. Eski hatların tamamen yenilenmes gerekiyor ve geçitlerin de hemzemin olmaktan çıkarılıp ya alttan ya üstten olması gerekiyor. Bunun anlamı da Ankara'da Sincan'dan Kayaş'a kadar yaklaşık 50 km'lik bir hat uzun süre kullanılamayacak. 3-4 ay oldu kapattık, şimdi Ayaş tarafını da kapatacağız, tamamı 18 ay kapalı kalacak. Buraya hem hızlı tren hatlarını yapacağız, hem banliyö hatlarını yapacağız ve hat sayısını arttıracağız. Başka bir koridor da yok bu nedenle mevcut hattı söküp yeniden yapmamız lazım. Burada 18 ay minimum hatlar kapanacak.

        Sakarya'da Köseköy'le İzmit arasındaki hattı da kapatıyoruz. Burada da hzılı tren çalışmaları devam ediyor bu güzergahta'da mevcut hat kullanılacak. Bu nedenle hat 2 seneye yakın kapatılacak.

        MARMARAY ÇALIŞMALARI İSTANBUL'DA BANLİYÖ SEFERLERİNİ DURDURACAK

        Zeytinburnu'ndan Söğütlüçeşme'ye kadar 15 km'lik alanın tamamı tünel olarak yapıldı. İstanbul'da yapılması devam eden Göztepe'den Gebze'ye kadar ki kısımda da banliyö tren seferleri kapatılacak. Hepsini aynı anda kapatıp hepsini birden bitirmek niyetindeyiz. İstanbul banliyö trenlerinin ne zaman kapatılacağı 1-2 ay içinde netleşecek.

        Hızlı trenin güzergahında bulunan normal tren ile banliyö hatları hızlı tren güzergahı yapılacağı için bu kapama mecburu bir kapatma bunun için İstanbul ve Ankara'lılara biraz 'sabır'diyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ