Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Akenerji, Akkur Enerji'yi satın alıyor - Makro Ekonomi Haberleri

        Akenerji, Adıyaman ve Adana’da kurulacak hidroelektrik santrallerinin izinlerine sahip olan Akkur Enerji’yi de satın alacağını açıkladı. Akkur Enerji’nin 198 bin adet hissesinin tamamına 15.6 milyon dolar ödenmesinin kararlaştırıldığı bildirildi.

        Akenerji Genel Müdürü Önder Karaduman, “Artan elektrik ihtiyacı ve doğalgaz fiyatlarına karşı verim savaşlarına hazır olmak için benzer yatırımlarımız devam edecek ve bu sayesinde elektrik üretim maliyetlerimizi de aşağıya çekebileceğiz” diye konuştu.

        Akenerji’den İMKB’ye gönderilen açıklamada, Akenerji’nin hidroelektrik santrallerine yönelik yatırımları çerçevesinde, üretim çeşitliliği, yenilenebilir ve yerli kaynak kullanma stratejisini sürdürdüğü belirtildi. Açıklamada, Uluabat ve Akocak hidroelektrik santrallerini yatırım portföyüne ekleyen Akenerji’nin, son olarak da Adıyaman ve Adana’da kurulacak hidroelektrik santrallerinin izinlerine sahip olan Akkur Enerji’yi satın alacağı bildirildi. Açıklamada ayrıca, Akkur Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin her biri 25 YTL değerinde olan 198 bin adet hissesinin tamamının 15 milyon 592 bin 500 dolar karşılığında devralmaya karar verildiği belirtildi. Halen toplam 541 Megawatt (MW) kurulu güce sahip olan Akenerji elektrik üretiminde sadece doğalgaz kullanıyor.

        Akenerji Genel Müdürü Önder Karaduman ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 5 MW’dan 130 MW’a kadar değişen kapasite gücüne sahip santrallerinden tek haneli olanları elden çıkarmaya karar verdiklerini belirtti. Karaduman şunları söyledi:

        “Müşteriye yakın alanlarda buhar ve elektrik gücü sağlamak amacıyla kurulan düşük kapasiteli santraller kuruldukları günden bu yana sektördeki talep ve kar marjlarında yaşanan daralmadan olumsuz etkilenmiştir. Doğalgaz santrallerinde kurulu güç küçüldükçe verim de düşmektedir. Biz üretim şirketi olduğumuz için enerji çeşitlendirmesine girmek istiyoruz. Buradan kaynak elde etmek istiyoruz. Küçük santralleri elden çıkararak daha çok yerli ve yenilenebilir kaynakları kullanan bir strateji kapsamında, doğalgazda en az üç rakamlı kurulu güce sahip santralleri mümkün olduğu kadar ellimizde tutmayı planlıyoruz.

        Kapanan santrallerin toplu halde komşu ülkelerden birine götürüp kurma noktasında bazı formülleri olduğunu ifade eden Karaduman, mobil olan bu santrallerin kendileri tarafından işletilmesi konusunda da görüşmelerin halen devam ettiğini kaydetti. Karaduman yeni yatırımlarla ilgili olarak da, yenilenebilir kaynak çeşitliliği çerçevesinde hidroelektrik santraller için 150 milyon dolarlık yatırım planladıklarını vurguladı. Karaduman, “Artan elektrik ihtiyacı ve doğalgaz fiyatlarına karşı verim savaşlarına hazır olmak için benzer yatırımlarımız devam edecek ve bu sayesinde elektrik üretim maliyetlerimizi de aşağıya çekebileceğiz” diye konuştu.

        (ANKA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ