Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Doğalgazlı ilk araç Türkiye’de - Otomobil Haberleri

        Akfel Mühendislik, Doğuş Otomotiv ve İGDAŞ ile ortak yürüttüğü çalışma ile Türkiye’nin ilk doğalgazlı aracı Volkswagen Caddy Maxi’yi Volkswagen’in Polonya Fabrikası’ndan getirildi. Volkswagen Caddy Maxi LPG’li araçlara oranla sağladığı yüzde 30’luk tasarruf ile Gas Turkey 2010 - 3.LPG,CNG,LNG Fuarı’nda dikkat çekti.

        Dizeliyle aynı fiyat

        Fabrika çıkışlı Volkswagen Caddy Maxi sonradan doğalgaza dönüştürülen araçlara göre kullanıcıya önemli avantajlar sunuyor. Bu avantajları anlatan Akfen Mühendislik'e bağlı Gastrans'ın Koordinatörü Bilal Şaki, araçta 5 adet doğal gaz tüpü olduğunu ve bu tüplerin bagaj hacmini küçültmediğini belirterek, daha sonra doğal gaz dönüşümü gerçekleştirilen araçlarda bagajın bir kısmının tüp için ayrıldığına dikkati çekti.

        Sonradan dönüştürülen arabaların maksimum 200-250 kilometre yol alabildiğini ifade eden Şaki, fuara getirdikleri Volkswagen Caddy Maxi'nin ise doğal gaz ile 570, benzinle 130 kilometre olmak üzere toplamda 700 kilometre yol alabildiğini ayrıca aracın, dizel versiyonu ile de bir fiyat farkının bulunmadığını kaydetti.

        Doğal gaz yakıtının otomobillerde LPG'ye göre daha güvenli ve tasarruflu olduğuna işaret eden Şaki, '1 litre LPG yaklaşık 6 bin 600 kilokalori enerjiye sahip. 1 metreküp doğal gaz 9 bin 155 kilokalori enerjiye sahip. Tabela fiyatları aynı olsa dahi doğal gaz yakıtının oluşturacağı tasarruf, LPG'ye göre yüzde 30 düzeyinde.

        Doğalgazlı araç kullanımında AB’yi yakalayabiliriz

        Türkiye’de henüz ilk örneklerinin sergilendiği doğalgazlı araçların kullanımı özellikle Avrupa Birliği’nde hızla yaygınlaşıyor. AB’de kısa vadede toplam araç sayısının yüzde 20'sinin doğal gazla çalışan araba olması hedefleniyor. Şaki’ye göre izlenecek doğru yöntemlerle Türkiye’de de bu hedefe kolaylıkla ulaşılabilir. 2008 yılında yayımlanan Enerji Verimliliği Yönetmeliği'nde doğal gazın boru hattıyla ulaştığı şehirlerde toplu taşımacılığın yapılması öngörüldüğüne dikkat çeken Şaki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdikleri örnek projeyi anlatıyor.

        Belediyelerden Doğalgaz dolum tesislerine talep var

        Proje kapsamında Kocaeli'de bir doğal gaz dolum istasyonu açtıklarını söyleyen Şaki, sözlerini şöyle sürdürdü “Biz dolum tesisi kurduk, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de 45 adet doğal gazlı otobüs aldı. Doğal gaz, otobüslerde dizele göre yüzde 30 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor.” Dolum istasyonları için hemen hemen tüm büyükşehir belediyelerinden talebin söz konusu olduğuna dikkat çeken Şaki,”Bu yıl içerisinde 2-3 tane daha yeni doğal gaz dolum tesisi yapılabilir. Otobüs üreticileriyle de yaptığımız değerlendirmelerde sektörün alternatif yakıtlara yönelmek istediğini görüyoruz” diyor.

        Türkiye’nin hemen bütün şehirlerine doğalgazın ulaştığını kaydeden Şaki, Türkiye'de bulunan bütün akaryakıt istasyonlarına doğal gaz dolumu entegre edilebileceğinin altını çiziyor. Şu anda piyasada bulunan araçların doğal gaza dönüşümlerini de gerçekleştirmek mümkün. Şaki, talep geldiğinde bu konuda da ekipman sağladıklarını ifade ediyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ