Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık HSBC Türkiye ve Brezilya’dan çıkıyor - Para Haberleri

        Sefer YÜKSEL / HT GAZETE

        1990 yılında girdiği Türkiye’deki asıl hamlesini Ekim 2001’de Demirbank’ı 350 milyon dolara satın alarak yapan HSBC, 25 yıl sonra veda ediyor. Şubat ayında küresel olarak yeniden yapılanma stratejisi dahilinde bazı ülkelerden çıkacağını, daha sonra ise Londra’daki merkezini de ülke dışına taşıyacağını açıklayan HSBC’nin, Türkiye ve Brezilya’dan çıkacağı dün resmen teyit edildi. Bir süredir küresel çapta sıkıntılar yaşayan İngiltere merkezli HSBC, Türkiye ve Brezilya birimlerini satıp, 50 bine yakın çalışanı işten çıkararak maliyetlerini azaltmayı ve zayıflayan performansını canlandırmayı hedefliyor. Aslında HSBC’nin Türkiye’den çıkacağı aslında sektörde yaklaşık iki yıldır konuşuluyordu.

        Peki 25 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren HSBC, önlemlere rağmen halen bankaların kâr rekorları kırdığı bir ülkeden neden çıkıyor? Bu sorunun yanıtını aslında HSBC yönetiminin Türkiye’deki büyüme politikasında bulmak mümkün. Özellikle 2001 yılında Demirbank’ın satın alınmasından sonra Türkiye’de yüksek büyüme kat etmesi beklenen HSBC, beklentilerin aksine hep muhafazakâr bir politika izlemeyi tercih etti. 2010 yılından itibaren ise bankaya yabancı genel müdürlerin atanması, sektöranalistleri tarafından eleştiri konusu oldu.

        ÖZKAYNAK KÂRLILIĞI NEGATİF

        Banka stratejik olarak en büyük darbeyi 2013 yılında aldı. O dönemde başta kredi kartı piyasası olmak üzere bireysel bankacılıkta atağa kalkmak için kolları sıvayan ve bu alana çok ciddi fon ayırdığı bilinen banka, bu hamlenin hemen ardından BDDK’nın kredi kartı ve tüketici kredilerine yönelik getirdiği düzenlemelerle bir hayal kırıklığı yaşadı. Bu olumsuzluklar bankanın bilançolarına da hızla yansıdı. Öyle ki, 2015 ilk çeyrekte, Türk bankacılık sektöründe yüzde 11.5 olan, yabancı bankaların ortalamasında yüzde 8.4 olan özkaynak kârlılığı, HSBC’de negatife döndü. Bankacılık sektöründe yüzde 2.86 olan, yabancı bankaların ortalaması yüzde 4.29 olan batık kredi oranı HSBC’de yüzde 6.46 gibi yüksek bir orana çıktı. Bu tabloya HSBC şube ve personel gideri maliyetleri eklenince, HSBC CEO’su Stuart Gulliver, Türkiye’den çıkış için düğmeye bastı.

        EMMETT: MÜŞTERİLERİMİZE KESİNTİSİZ HİZMET SUNULACAK

        HSBC Türkiye tarafından yapılan açıklamada ise HSBC’nin Türkiye’deki faaliyetlerini satma kararı aldığı belirtilerek, HSBC tarafından gerekli açıklamaların ilerleyen tarihlerde yapılacağı kaydedildi. Yazılı açıklamada HSBC Türkiye CEO’su James Emmett, “Her zaman olduğu gibi önceliğimiz müşterilerimiz ve çalışanlarımızdır. Bu süreçte, müşterilerimize kesintisiz bir şekilde hizmet sunmaya devam edeceğiz” dedi.

        ING YA DA BNP ALIRSA AKTİF SIRALAMASI DEĞİŞECEK

        HSBC Türkiye birimi için ING Group, Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve TEB’in hissedarı BNP Paribas’ın bağlayıcı olmayan teklifler verdiği belirtiliyor. HSBC’yi, ING ya da BNP’nin satın alması durumunda ise bankacılık sektörünün büyük sıralaması değişecek. Böyle bir satın alma durumunda TEB aktif büyüklük sıralamasında iki sıra yükselerek sekizinciliğe, ING ise yine iki sıra atlayarak dokuzunculuğa çıkacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ