Euro öyle bir kemer sıkacak ki!
Merkel ve Sarkozy'nin açıkladığı plana göre Euro Bölgesi ülkeleri bütçe açıklarını yüzde 3'te tutacak. Bu rakamı yakalamak için ise en az 286 milyar Euro'luk tasarruf gerekiyor
Dünya piyasaları nefeslerini tutup bir kez daha gözlerini Euro Bölgesi liderlerinin cuma günü Brüksel’de gerçekleştirecekleri zirveye çevirdi. Pazartesi günü Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin AB’nin geleceğine yönelik gündeme getirdikleri bir dizi yeni düzenleme piyasalarda olumlu hava esmesine neden oldu. Ancak derecelendirme şirketi Standard&Poor’s’un gerek Euro Bölgesi ülkelerinin ve gerekse bölgenin İstikrar Fonu olan EFSF’nin not görünümünü negatife indirmesi morallerin yeniden bozulmasına yol açtı. Piyasalardan bu adıma farklı yorumlar gelirken rakamlar S&P’nin kararını destekler nitelikte. Zira gerek bütçe açığı ve gerekse toplam kamu borcu bakımından birçok ülkenin mali politikaları sürdürülemez hale gelmiş durumda. Özellikle bütçe açığı sorunu tüm Euro Bölgesi ülkelerinin ortak sıkıntısı haline geldi.
BÖLGE’DE ORTALAMA % 6.2
Maastricht Kriterleri’ne göre bir ülkenin bütçe açığının GSYH’sine oranının yüzde 3’ün üzerine çıkmaması gerekiyor. Ancak bu rakam Finlandiya hariç tüm bölge ülkelerinde sınırın çok üzerinde bulunuyor. AB’nin istatistik ajansı Eurostat’a göre 17 üyeli Euro Bölgesi’nde bütçe açıklarının ortalaması yüzde 6.2’ye ulaşırken yıllık açık seviyesi ise 572 milyar Euro’yu geride bıraktı.
Euro’da kriterleri sadece Finlandiya yakalayabiliyor
Ülkeler istikrarı geri kazanmak için bütçe açıklarını yeniden yüzde 3 sınırına çekmeyi planlıyor. Ancak bunun için üye ülkelerin yılda en az 286 milyar Euro tasarruf etmeleri gerekiyor. Mevcut ekonomik koşullar göz önüne alındığında bu hedefe ulaşmak uzun yıllar alacak. Ekonomik performanslar göz önüne alındığında ise bazı ülkelerin bu sınırı yakalayabilmelerinden bile şüphe edilmeye başlandı. Görünen o ki 9 Aralık liderler zirvesinden ne tür bir sonuç çıkarsa çıksın AB’li ülkelerin kredi notları daha uzun yıllar baskı altında kalacak.