Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Euro liderleri ortak tahvillerde anlaşamadı - Para Haberleri

        Fransa'nın yeni Cumhurbaşkanı François Holland'ın, Almanya'nın kemer sıkma takıntısına meydan okumasının damgasını vurduğu 18. Euro krizi zirvesi, Euro Bölgesi'nde istikrar sağlamaya yönelik bir çözüm sunamadı ve Yunanistan'ın eurodan atılabileceği spekülasyonlarını tetikledi.

        Avrupalı liderler euroda kalması için Yunanistan'a bütçe kesintilerini sürdürmesi çağrısında bulunurken, İspanya'ya yönelik hiçbir çözüm sunmadı. Euro liderleri, son haftada yeniden gündeme gelen ortak euro bonosu çıkarılması konusunda da anlaşma sağlayamadı.

        Euro tahvilleri konusunda görüştüklerini belirten Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, ortak borçlanmanın özellikle Almanya cephesinden destek görmediğini, ancak Fransa'nın sıcak baktığını söyledi.

        Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri bugün Tokyo saati ile 10:15'e yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Euro dün Fransa ve Almanya arasındaki ayrımların çözüm arayışlarını zorlaştıracağı endişeleriyle dolar karşısında 22 ayın en düşüğüne geriledi. Almanya'nın 5, 10 ve 30 yıllık tahvillerinin getirisi rekor düşük düzeylere geriledi.

        Liderler, Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy'u, Yunanistan'ın seçimlerinin ardından 28-29 Haziran'da yapılacak bir sonraki zirveye kadar daha entegre bir Euro Bölgesi için blok arayışları yapmak ile görevlendirdi.

        ALMANYA'NIN BAKIŞ AÇISINA GÖRE EUROBOND'LAR SORUNU ÇÖZMÜYOR

        Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Eurobond adı verilen ortak avro ülkeleri bonolarının, borçların azaltılması ve rekabet gücünün artırılması sorunlarını çözmediğini söyledi.

        Westerwelle, başkent Berlin'de İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg ile yaptığı görüşmeden sonra, Eurobond'ların borçlanmayı kolaylaştıracağı için yanlış bir sinyal vereceğini belirterek, ''Almanya'nın bakış açısına göre Eurobond'lar, çok fazla borç ve çok az rekabet gücü sorunlarını çözmüyor'' diye konuştu.

        Alman hükümetinin, AB ülkeleri ile haziran ayı sonuna kadar bir ''büyüme ajandası'' konusunda anlaşma sağlamak istediğini de ifade eden Westerwelle, ''Hepimiz bütçe disiplininin gerekli, ancak yeterli olmadığını biliyoruz'' dedi.

        Westerwelle, ekonomik büyüme konusunun Almanya için de çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

        Clegg de, bütçe disiplininin ekonomik büyüme çabalarıyla birleştirilmesi gerektiğini söyledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ