Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar Piyasalar haftaya nasıl başladı - Para Haberleri

        Bu hafta bayram tatili dolayısıyla 2,5 gün işlem yapılacak yurtiçi piyasalarda ABD'de şirket karları ve Avrupa krizine yönelik açıklamalar yakından izlenecek. Küresel piyasalarda geçtiğimiz haftanın son işlem günü haftanın bütün kazançlarının geri verildiği, sert satış baskılarının hakim olduğu görüldü. Bu hafta için ise ABD'de şirket karları ve Avrupa krizine yönelik haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağı belirtiyor.

        İMKB GÜNE NASIL BAŞLADI?

        İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne 26 puan yükselişle 70.800 puandan başladı.

        DOLAR 1.80 LİRANIN ALTINDA

        Bankalararası piyasada doyar güne 1.7944 liradan başladı. Euro 2.3415 liradan açılırken, Euro/dolar paritesi ise 1.3055 seviyesinde bulunuyor.

        BONO PİYASASI NASIL AÇILDI?

        Tahvil-bono piyasasında ise Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantısında temkinli duruşunu devam ettirmesinin ardından enflasyon tehdidinin azalacağı beklentisi ile alıcılı seyir devam etmiş ve gösterge tahvilin bileşik faizi haftayı yüzde 7,28'den tamamlamıştı. Gösterge faiz güne yüzde 7,23 seviyesinden başladı.

        ABD NASIL KAPANMIŞTI?

        Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD'de açıklanan şirket karlarının beklentileri karşılamaması ve artan kar satışlarının etkisiyle Dow Jones endeksi 21 Haziran'dan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirerek günü yüzde 1,52 oranında değer kaybıyla kapattı.

        AVRUPA'DA SON DURUM NE?

        Avrupa tarafında da liderler zirvesinden piyasaların beklediği somut açıklamaların gelmemesi ve İspanya'nın resmi yardım talebi konusundaki belirsizliklerin devam etmesiyle hisse senedi piyasalarındaki düşüşler yüzde 0,70 ile yüzde 2,30 arasında gerçekleşti. Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,76 oranında değer kaybıyla kapatırken haftalık bazda ise son gün kayıplarına rağmen yüzde 2,05 oranında değer kazandı.

        YURTİÇİNDE NELER BEKLENİYOR?

        Yurtiçinde ise not artırım beklentisinin sıcak kalmaya devam etmesiyle küresel piyasalardan pozitif yönde ayrışmanın geçtiğimiz haftanın son işlem gününde belirginleştiği görüldü.

        Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in 8 Kasım'da İstanbul'da yapacağı toplantı öncesinde not kararının açıklanabileceği beklentisiyle İMKB 100 endeksi geçtiğimiz hafta önceki hafta kapanışına göre yüzde 1,68 oranında yükselerek 70.774 puanla haftalık bazda tarihinin en yüksek 3. kapanışını gerçekleştirdi.

        ASYA BORSALARINDA SON DURUM NE?

        Asya borsaları, Japonya'da ihracatın gerilemesi ve beklentilerin altında gelen şirket karlarının ardından karışık seyrediyor. Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 artarak 9.010,71 puandan kapanırken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,15 azalarak 1.941,01 puan, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,39 artarak 21.636,20 puan ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,34 artarak 18.743,56 puan seviyelerinde seyrediyor.

        Çin'de Sangay Bileşik endeksi yüzde 0,2 azalarak 2.124,07 puanda bulunuyor. Japonya'da ihracat eylül ayında yüzde 10,3 gerilerken, dış ticaret açığı 558,6 milyar yen olarak gerçekleşti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ