Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Piyasalar 2008 krizi ile Mark Faber ve Nouriel Roubini gibi felaket tellalı ekonomistler ön plana çıktı, kriz kahini ekonomistler Mark Faber ve Nouriel Roubini - Para Haberleri
        1

        2008 krizinden sonra karamsarlık para etmeye başladı. Bunu fırsat bilen Roubini ve Faber gibi ekonomistler her ortamda kriz, çöküş ifadelerini kullanıyorlar. Fakat hiçbiri tutmuyor. 2007'de ABD'de başlayan ve daha sonra tüm dünyaya yayılan ekonomik kriz herkese birşeyler öğretti. Yatırım alışkanlıkları, tutumluluk, risk kontrolü... Tabii bunlar ekonomik krizden canı yanan kesimin çıkardığı dersler... Bir de krizin olumlu yönde etkilediği isimler var, Nouriel Roubini ve Marc Faber gibi mesela.

        2

        PARTİLERİN ADAMI OLDU

        Bu ekonomistler de krizden çıkardığı en önemli ders karamsarlığı her zaman dünyanın her ülkesinde para ettiği. Akşam'ın haberine göre, bugün nerede olursa olsun karamsar bir yorum her zaman pozitif bir lorumdan daha fazla ses getirir. 10 kez söylerseniz biri tutarsa kahraman olursunuz ve paraya para demezsiniz. Roubini'yi ele alalım... Krizden önce finans piyasalarında adı geçmeyen Roubini bu günlerde New York'taki onlarca milyon dolarlık evinin çatı katında verdiği partilerle gündeme geliyor. Marc Faber de aynı şekilde. Hatta bu karamsar yorumları kendisine Doktor Kıyamet unvanını kazandırmış durumda.

        3

        YÜZDE 30 DÜŞÜŞ BEKLİYOR

        Bizim Doktor Kıyamet geçtiğimiz gün yeniden kameraların karşısına geçti ve borsaların gelecek 10 yılda yatırımcıyı hayal kırıklığına uğratacağını öngördü. Marketwatch'a konuşan Faber, S&P 500'de yüzde 30 düşüş öngörüsünü yineledi.

        4

        ANLAMSIZ BİR ZAMAN KAYBI

        Merkez bankalarının politikalarıyla küresel ekonominin zayıfladığını, sadece varlık sınıflarında devasa bir balon yaratıldığını belirten Faber "Fed başkanına asansörde rastlasanız ne demek istersiniz?" sorusunu "Fed yetkilileriyle konuşmak anlamsız bir zaman kaybı" diyerek yanıtladı.

        5

        PEKİ KİM NE DEMİŞTİ?

        MARC FABER
        1946 doğumlu ekonomist-analist. İsviçre-Zürih doğumlu. Gloom Boom & Doom Report isimli elektronik gazetenin yayımcısı.

        9 TEMMUZ 2014: Varlık fiyatlarında dev bir balon olduğunu düşünüyorum ve bu eninde sonunda patlayacak belki de patlamaya başladı.

        6

        9 MAYIS 2014: ABD'de krediler 2007'ye göre yüzde 30 büyüdü ancak ekonomik toparlanma bu kadar hızlı değil. Daha kötü bir kriz kapıda.

        17 EKİM 2013:
        Son dönemdeki ürünler çok boş ve manasız. Bu durum Apple’ın sonunu getirecek. Bugün iflas edecek demiyorum, ancak bu eninde sonunda olacak.

        7

        21 HAZİRAN 2013: Fed sonrası darbe alan hisse senedi ve emtia fiyatları daha da düşecek. Çin'deki rakamlar gerçeği yansıtmıyor.

        21 MAYIS 2013: ABD, zayıflayan para birimi ve tahvile ödemeyeceği faizle iflas edecek. Bir sonraki kriz ekonomiyi deflasyonist bir çöküşe sürükleyecek.

        8

        3 NİSAN 2013: Şu anda gelişmekte olan ülkeler ve Avrupa borsaları başarısız. Bir tek ABD'de işler iyi gidiyor. Küresel borsalarda tek oyuncunun kalmasının sonu hep çöküşle biter. 2013 yazında ABD piyasalarında çöküş bekliyorum. (Faber bunları söyledikten aylar sonra ABD piyasaları rekor kırdı. 2013'te Wall Street hiç görmediği tavan seviyeleri gördü.)

        9

        28 MART 2013: Merkez bankalarının paraları küresel ekonomi halihazırda krizdeyken emtia fiyatlarını yükseltti. Son olarak da Filipin, Tayland gibi gelişmekte olan ülkelerin borsalarını yukarı çekti. Şimdi de ABD borsalarını yükseltiyor. Demem o ki sürekli olarak balonlar yaratıyoruz. ABD borsalarındaki yükselişin de sonu gelecek.

        10

        NOURIEL ROUBINI
        1958 İstanbul doğumlu. Anne babası İranlı, kendisi ABD vatandaşı, New York Üniversitesi'nde öğretim üyeliği görevini sürdürüyor.

        9 TEMMUZ 2014: 18 ülkede konut balonu patlayabilir. Bunlar içinde gelişen ülkeler Hong Kong, Singapur, Çin, İsrail, Türkiye, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’nın büyük şehirleri de var.

        11

        7 NİSAN 2014: Ekonomide işler iyiye gitmeye başladı. Fed kademeli olarak desteğini çekmeye devam ediyor. Şu anda borsalarda zaten olması gerekenden fazla yükseliş var. Özellikle de ABD borsalarında. Yılın ikinci yarısında bir düzeltme bekliyorum.

        30 OCAK 2014: Kırılgan gelişen piyasalar işler tam olarak yoluna girmeden önce biraz daha kötüleşebilir.

        12

        7 KASIM 2013: Merkez bankaları ya ekonomide toparlanmayı öldürecek ya da varlık balonları riskini körükleyecek. Faiz artırmakta gecikirlerse küresel ekonomi daha hızlı büyüyecek, ancak varlık balonlarının patlamasıyla bir sonraki finansal kriz riski artacak. Bu da ekonomiyi hızla durgunluğa sürükleyecek.

        13

        24 TEMMUZ 2013: Pek çok gelişen ülke ekonomisi 'kalın bir duvar'a toslayabilir. Böyle bir durumda bu ülkelerin büyüme hızları ve finansal piyasaları ağır darbe alabilir.

        8 MAYIS 2013: Şu anda piyasalardaki rallinin etkisiyle riskli varlıklara olan yatırımlar çok arttı. Bunun sonucunda önümüzdeki iki yıllık süreçte bir çöküş olabilir.

        14

        5 MART 2013: Dünyanın gelişmiş ülkelerinin merkez bankalarının ekonomiyi canlandırmak için aldığı teşvik kararlarının etkisiyle küresel borsalar 2013’ün başından bu yana 2 trilyon dolar değerlendi. Yılın ikinci yarısında borsalarda işler tersine dönecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ