Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet Bu binaya cep telefonu sokmak yasak! - Teknoloji Haberleri

        Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, TOKİ tarafından İncek'te yaptırılan 30 bin metrekarelik ''akıllı bina''ya taşındı. TİB Başkanı Şimşek, ''telekulak'' iddiaları ve internete düşen ses kayıtlarına ilişkin açıklama yaptı. ''Kartal Yuvası''nı andıran bir şekilde tepeye inşa edilen binanın etrafında tek bir yapı bile yok. Silahlı özel güvenlik görevlileri tarafından korunan binanın dört bir yanı kameralarla görüntüleniyor. TİB'e gelen ziyaretçilerin içeriye cep telefonları ile girişine izin verilmiyor. Kurum içindeki tüm katlar ve birimlere giriş-çıkışlar ise manyetik kimlik kartlarıyla yapılıyor. Kartların açtığı kapı sayısı ise görevli personelin yetkileri çerçevesinde sınırlı. Binadaki tüm birimler çalışma ofisleri şeklinde dizayn edilmiş, ancak uzman personelin masalarındaki tüm bilgisayarların üç ayrı ekrandan oluşması dikkat çekici. Ayrıca hayal edildiği gibi santral başında oturup kulaklıkla birilerini dinleyen hiç kimse yok. Çünkü TİB'de hiçbir dinleme işlemi yapılmıyor.

        TİB sadece mahkemelerce alınmış ''dinleme'' veya ''iletişimin tespiti'' yönündeki kararlar doğrultusunda kayıt işlemlerini gerçekleştiriyor ve söz konusu kayıtları Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Jandarmaya Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki ilgili birimlere sunuyor. Söz konusu kurumlardaki görevliler de ''aidiyet numarası'' ile TİB'in sistemine girerek daha önce kayıt altına alınmış telefon görüşmelerini kendi bilgisayar sistemine indiriyor. Söz konusu görüşmelerin içeriğini deşifre eden görevliler, bunu talepte bulunan ilgili kurumlara iletiyor. TİB'e mahkemelerin gönderdiği iki ayrı kararı bulunuyor. Bunlardan biri telekomünikasyon ortamıyla yapılan konuşmalar ve yazışmaların içeriğini kapsayan ''dinleme kararı'', diğeri ise herhangi bir soruşturmaya konu olan kişilerin, nerede, ne zaman ve kiminle konuştuğunu gösteren ''iletişimin tespiti'' kararı.

        MOBESE'NİN ''B''Sİ VE ''O''SU TİB'TE

        TİB'in ''akıllı bina'' olarak adlandırılan yeni merkezini AA ekibine gezdiren TİB Başkanı Fethi Şimşek'e kurumun Teknik Daire Başkanı Basri Aktepe, İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen ve Hukuk Daire Başkanı Mustafa Akar eşlik etti. Daha önce Emniyet Genel Müdürlüğünde görevli olan Aktepe ve Şen'in isimleri ilk kez İstanbul'a kurulan ''MOBESE'' sistemiyle gündeme gelmişti. Türkiye'nin ilk ''MOBESE'' sistemini kuran ekipte görev alan Basri Aktepe için ''MOBESE''nin ''B''si, Osman Nihat Şen için de ''O''su yorumunda bulunulmuştu. TİB'in bel kemiğini oluşturan ekibin yolunu adli konularda aydınlatan Hukuk Daire Başkanı Mustafa Akar ise eski Adalet Bakanlığı müfettişlerinden. TİB Başkanı Şimşek ise bu görevinden önce Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapmıştı. TİB'deki kayıtların ''canlı'' olarak dinlenmediğini belirten Fethi Şimşek ve ekibi, her mahkeme kararında dinlemeyi yapacak güvenlik görevlisinin ''aidiyet numarası'' ile belirlendiğini ve söz konusu kişinin haftalık ya da aylık olarak sistem üzerinden kayıtları kendine ait bilgisayar ortamına taşıdığını söyledi. Binada kayıtların yapıldığı birimleri de gezdiren TİB Başkanı Şimşek, güvenlik gerekçesiyle söz konusu alanda hiçbir şekilde fotoğraf ve görüntü alınmasına izin vermediklerini bildirdi. Bu bölüme girme yetkisinin sınırlı sayıda kişide olduğunu ve içeriye parmak izi ve manyetik kimlik olmadan asla girilemeyeceğini vurgulayan Şimşek, ana serverların olduğu kayıt odasının elektronik ya da fiziksel olarak her türlü tehdide karşı özel olarak korunduğunu dile getirdi.

        Kurumda çalışan her uzmanın TÜBİTAK tarafından üretilen özel bir USB anahtar kullandığı bilgisini veren Şimşek, TİB'de bütün işlemlerin bu anahtarla yapılabildiğini belirterek, bu sayede hangi mühendisin yaptığı işlemin takip edildiğini söyledi.

        TELEKULAK İDDİALARI

        TİB'in yaklaşık 5 yıldır faaliyette olduğunu ve son dönemde ''yasa dışı telefon dinleme'' iddialarıyla ilgili olarak adli makamlar tarafından başlatılan iki ayrı soruşturma kapsamında kurumda incelemelerde bulunulduğunu hatırlatan Fethi Şimşek, söz konusu dosyaların takipsizlikle sonuçlandığının altını çizdi.

        Yapılan incelemelerde TİB'de hakim kararı olmadan veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının talebi bulunmadan, izinsiz veya yasa dışı hiçbir işlem yapılamayacağının bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Şimşek, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

        Şimşek, TİB'in faaliyet alanının ''telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin denetlenmesi'' olduğunu belirterek, mahkeme kararıyla ''dinlenen'' telefon hatlarına ilişkin ses kayıtlarının dijital ortamda depolandığını söyledi. Kimi zaman bir kişi ile ilgili birden fazla mobil ve sabit telefon hattına yönelik ''dinleme'' veya ''iletişim tespiti'' yapılabildiğine işaret eden Şimşek, TİB tarafından bugüne kadar yapılan işlem sayısının ''nüfusun binde 1'i'' oranında olduğunu bildirdi.

        İNTERNETTEKİ SES KAYITLARI

        Kimi siyasi çevrelerin öne sürdüğü ''yasa dışı telefon dinleme'' iddialarının kesinlikle asılsız olduğunu vurgulayan Fethi Şimşek, bu yönde iddialarda bulunanların derhal savcılıklara başvurmalarını, varsa ellerindeki her türlü bilgi ve belgeyi hiç vakit kaybetmeden sunmalarını isteyerek, ''Herkesin emin olmasını istiyorum ki faaliyete başladığımız 2006 yılının Temmuz ayından bu yana TİB üzerinden hakim kararı olmadan bir kelime dahi geçmemiştir. Ortaya çıkan 'dinlenme paranoyası' oluşturan olayların yani internete düşen ses kayıtlarının tamamının 'ortam dinlemesi' olduğunu vurgulamak isterim'' dedi.

        CEP TELEFONLARI ÜZERİNDEN YER TESPİTİ

        Kurum olarak operasyonel ve adli bir görevinin bulunmadığı ifade eden Şimşek, talep edilmesi halinde ''insani amaçlı'' acil durumlarda TİB'in en hızlı şekilde konum bilgisi ve yer tespiti yaptığına işaret etti. Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasında da söz konusu bölgenin konumuna dair ham bilgilerin kendilerinden talep edilmesinden yaklaşık 8-10 dakikada tespit edildiğini ve güvenlik birimlerine bildirildiğini belirten Şimşek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla harekete geçen Devlet Denetleme Kurulu'nun da hazırladığı raporla, bu durumu teyit ettiğini kaydetti. Aynı şekilde bir süre önce Ankara'nın Gölbaşı ilçesi yakınlarında düşen ve 5 askerin şehit olduğu helikopter kazasında da gelen talep üzerine olay yerinin belirlenmesinde rol oynadıklarını anlatan Şimşek, cep telefonları üzerinden yer tespitinde bulunulmasında baz istasyonu sayısının önemine değindi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ