Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İnternet dolandırıcıları iş başında - Teknoloji Haberleri

        İnternet dolandıcıları bankaların sistemlerine giremezken, bilinsiz kullanıcıları çeşitli yöntemlerle avlıyor.

        Türkiye'de Bankalararası Kart Merkezi'nin 2007 yılı verilerine göre 36 milyon 321 bin 934 adet kredi kartı, 55 milyon 658 bin 473 adet banka kartı bulunuyor. Bankalar Birliği'nin verilerine göre her geçen yıl internet bankacığı işlemlerinde artış yaşanıyor.

        Bankalar Birliği istatistiklerine göre 2007 yılı eylül ayı itibarıyla internet bankacılığı hizmetlerini kullanmak için sistemde kayıtlı olan ve en az bir kez giriş yapan toplam bireysel müşteri sayısı 8 milyon 558 bin 33 kişiyi buluyor.

        2007 yılı temmuz-eylül döneminde 3 milyon 551 bin bireysel müşteri tarafından en az bir kere internet bankacılığı yapıldığı ve bu sayının toplam kayıtlı müşteri sayısının yüzde 41'ini oluşturmasının dolandırıcılar tarafından suiistimal edilmesi olasılığının yüksek olduğu belirtiyor.

        Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın yıllık raporunda internet bankacılığı ile yapılan dolandırıcılık sayısının artığını gösteriyor.

        Emniyet istatistiklerine göre, 2006 yılında 224 kredi kartı sahteciliği, banka ve bilişim suçları dolandırıcılığı olayı yaşanırken 422 şüpheli yakalandı. 2007 yılında ise 579 olay meydana gelirken, bin 287 şüphelinin yakalanması suçların büyük oranda arttığı gösteriyor. Daire başkanlığının raporunda bu kadar çok dolandırıcılık yaşanmasının nedenlerinin başında, bu suçların banka sistemlerinden daha çok bilinçsiz kullanıcılardan kaynaklandığı belirtiliyor.

        BU YÖNTEMLERE DİKKAT

        İnteraktif bankacılık dolandırıcılığı suçlarını işleyen şahısların kullandığı yöntemler zamana göre farklılık göstermesine rağmen temelde kullanıcıyı aldatmaya yönelik olanların ön plana çıktığı belirtilen raporda, "Bu yöntemler bankaların internet sayfalarının taklit edilmesi, sahte e-posta bildirimleri, cep telefonlarına gönderilen mesajlar, ya da banka operatörü gibi müşterileri arayan dolandırıcıların bankacılık işlemleri için gereken kişisel bilgiler ile hesap ve kredi kartlarına ait bilgilerin çalınması şeklinde olmaktadır. Dolandırıcılık ile elde edilen haksız kazançlar, banka ve kredi kartlarına ya da sahte açılan hesaplara transfer edilmek suretiyle nakde çevrilmektedir." deniliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ