Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm GAP'ta turist durmuyor! - Turizm Haberleri

        Tarih, kültür ve inanç turizminin önemli merkezlerinin bulunduğu bölgedeki illerde son yıllarda yapılan çalışmaların da katkısıyla turist sayısında artış yaşandığı, ancak turistik değerlerin yeterince pazarlanamaması nedeniyle turistlerin kentlerdeki konaklama süresinin kısa olduğu, bunun sonucunda da kentlerin, turizmden hak ettiği payı yeterince alamadığı belirtildi.

        Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkan Yardımcısı ve bir turizm acentesinin sahibi Cem Göncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede turizmde çok ciddi potansiyelin olmasına rağmen, bu sektörden önemli paraların kazanılamadığını söyledi.

        ''Doldur-boşalt turizmi yapıyoruz'' diyen Göncü, bunun en önemli nedenin pazarlama stratejisinin zayıf olmasıyla birlikte konaklama ve ulaşım hizmetlerinin pahalı oluşundan kaynaklandığını savundu.

        Göncü, bölgede turistlere var olan değerlerin yanı sıra farklı etkinliklerin de sunulabilmesi gerektiğine değinerek, şunları kaydetti:

        ''Turistler genelde GAP bölgesinde maksimum 2 gün kalıyor. Bölgede turisti daha fazla tutabilecek alternatif etkinlikler geliştirilmelidir. Örneğin Şanlıurfa'ya gelen bir turisti bir gece 'Sıra gecesi'nde oyalayabiliyoruz. Ancak sonraki günler cezbedici bir etkinliğin olmayışı, turistin şehirden ayrılmasına yetiyor. Benzer durum diğer GAP illeri için de geçerli. Kültür turizmine katılan turistler her anını dolu dolu yaşamak istiyor.''

        ''POTANSİYELİNİ KULLANABİLEN İL TURİSTİ AĞIRLAR

        Şanlıurfa'daki bir otelin genel müdürü Aydın Duran ise GAP'ın merkezi konumundaki kentin bir geçiş noktası üzerinde olduğunu belirterek, bölgeye yıl içerisinde çok sayıda turistin günübirlik geldiğini söyledi.

        Bölgeye gelen turistin konaklayabilmesinin kentler için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu dile getiren Duran, şöyle konuştu:

        ''Bölgedeki otellerde konaklama süresi genelde bir günü geçmiyor. Bu süreyi en az her il iki geceye çıkarabilmelidir. Turistler GAP kentlerinin her birinde yaklaşık 30 saat civarında vakit geçiriyor. Bu ortalama 40 saate çıkabiliyor. Örneğin Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yapılacak iyi bir organizasyonla ziyaretçilerin bir gün geçirebilmesi sağlanabilir. Yine bölgede öne çıkan Göbeklitepe kazı alanında çok önemli eserler bulunuyor. Aslında her il kendi turizm potansiyelinde değerlendirdiğinde iki gün turistini ağırlayabilir.''

        Duran, bölgeye genelde Suriye, İran gibi Ortadoğu ülkelerinden turistlerin geldiğini belirterek, bu turistlerin ise çoğunlukla ekonomik durumlarının üst düzeyde olmadığının görüldüğünü vurguladı.

        Bu ve benzeri turist gruplarının ucuz pansiyonlarda veya seyahat ettikleri otobüslerde konakladığına değinen Duran, ''GAP illerine ekonomik durumu üst düzeyde olan turistleri çekmemiz gerekiyor. Kentlerimize para harcayabilen turistler önemli bir girdi sağlar. Bizim geleneksel Urfa sıra gecelerini ve çevre zenginliklerini gösterebileceğimiz turistlere ihtiyacımız var. Örneğin turizm verilerine baktığımız zaman önceki yıl 387 bin turistten sadece yüzde 15'i konaklamış diğerleri transit geçmiştir'' diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ