Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Erdoğan-Putin bugün Ankara’da Suriye mesaisi yapacak

        ANKARA, bugün kritik bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya gelecek.

        Gazete Habertürk'ten Bahar Bakır'ın ün üst düzey diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Putin Ankara’ya öğleden sonra gelecek. Putin’in heyetinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey Şoygu da olacak. İki lider, Külliye’de önce baş başa özel bir görüşme gerçekleştirecek. Ardından heyetler arası görüşmeler yapılacak. Erdoğan, daha sonra Putin ve heyeti onuruna bir yemek verecek.

        İDLİB KONUŞULACAK

        Görüşmenin ana gündemi Suriye olacak. 15 Eylül’de yapılan Astana toplantısında İdlib’de kurulacak çatışmasızlık bölgesi üzerinde Türkiye, İran ve Rusya mutabakata varmıştı. İdlib’in kuzeyine Türk askerinin konuşlanması kararlaştırılmıştı. İdlib’de, 500 asker konuşlanacak. Ancak bu askerler muharip olmayacak. Bu bölgedeki sivil geçişleri, insani yardımlar ve çatışmasızlığın sürmesi için görev yapacak. İhtiyaca göre, asker sayısı artırılıp azaltılabilecek. İdlib’de 3 ülkenin askeri konuşlanması Nisan 2018’e kadar sürecek. İki lider, konuşlanmanın ne zaman yapılacağına, sınırlarının ne olacağına, ne tür silahlar bulundurulabileceğine karar verecek. Erdoğan, 4 Ekim’de İran’a yapacağı ziyarette İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile benzer konuları konuşacak.

        REKLAM

        SİVİLLERİN DURUMU

        İki liderin ele alacağı bir diğer konu, İdlib’deki sivillere yönelik saldırılar olacak. Türkiye, bir süredir Rusya’nın İdlib’deki teröristlere yönelik saldırılarında ılımlı muhaliflerin ve sivillerin öldürülmesinden rahatsızlık duyuyor. Erdoğan, Putin’e rahatsızlığı iletecek, bu tür hataların Suriye’deki ateşkes ortamını olumsuz etkilediğini belirtecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İdlib’de yaşayan 2,5 milyona yakın sivilin bu operasyonlardan etkilenmemesi ve yeni bir göç dalgasının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını da Putin’den isteyecek.

        S-400, TÜRK AKIMI

        Liderler, ikili ilişkileri ilgilendiren konuları da değerlendirecek. S-400 füzeleri, Türk Akımı Doğalgaz Projesi ve Akkuyu Nükleer Santralı Projesi de ele alınacak. Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının hafifletilmesi, vizelerin kaldırılması da gündeme gelecek. Rusya’nın Türkiye’ye doğalgazda yapacağı indirimin de gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Enerji kulislerinde, Rusların, Türkiye’ye ihraç ettiği doğalgazda yüzde 10.25 dolayında indirim yapabileceği konuşuluyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ