Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Öne Çıkanlar Son dakika: Eti 60'ıncı yılını kutluyor
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Eti, 60. kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Kurucusu Firuz Kanatlı'nın inovasyon ve kaliteyi merkezine alan büyüme vizyonu doğrultusunda 60 yıla 9 üretim tesisi ve 50 marka sığdıran Eti, Türkiye gıda sektöründe devler arasında yer alırken, küresel pazarlarda da hızla büyümeye devam ediyor.

        Mutluluk sloganı ile akıllara kazınan Eti'nin Eskişehir başta olmak üzere Bilecik, Konya ve Romanya'daki fabrikaları, Avrupa ve dünyanın önde gelen üretim tesisleri arasında yer alıyor. Eskişehir'deki Eti Kek Fabrikası, Avrupa'nın en büyük kek üretim tesisi olma özelliğini taşırken, üstün kalitedeki üretim teknolojisine sahip olan Eskişehir'deki Eti Bisküvi Fabrikası ise alanında dünyadaki en büyük ilk üç tesis arasında konumlanıyor. Toplamda 430 bin metrekarelik geniş bir alana yayılmış olan Eti'nin tesislerinde; bisküvi, kek, çikolata, tuzlu atıştırmalık, gofret, fonksiyonel ve lifli ürünler, kahvaltılık ürünler, dondurulmuş ürünler, soğuk atıştırmalıklar, glütensiz ve bebeklere özel ürünler olmak üzere çok geniş bir yelpazede üretim yapılıyor.

        Mutluluğun ve ilklerin markası

        Varoluş amacı kurucusu Firuz Kanatlı tarafından "İnsanlığın mutluluğundan daha yüce bir amaç yoktur" sözüyle ortaya konan Eti, 1961'den bu yana hem gıda hem de makine üretimi alanlarında imza attığı sayısız ilkle Türk gıda sektöründe standartları belirlemeye devam ediyor. Yenilikçi ve öncü bir yaklaşımla piyasaya 1978 yılında sunulan Eti Burçak markası Türkiye'nin ilk lifli bisküvi markası olarak bugün hala bisküvi kategorisinde çok güçlü bir konuma sahip. Türkiye'nin ilk diyet bisküvisi Eti Form, ilk yerli üretim paketli yulaf ezmesi, ilk diyabetik bisküvisi Eti Form Limon Lifli Kepekli ve Çölyak hastaları için özel olarak geliştirilen ilk glütensiz ürün markası Eti Pronot da Eti'nin yine piyasada öncülük yaptığı ürünler arasında yer alıyor.

        İlk Ar-Ge merkezini Eti kurdu

        Ürünlerini ileri teknolojiyle en yüksek kalite standartlarında üreten Eti, sahip olduğu "know-how", Ar-Ge ve teknoloji yatırımlarıyla da öne çıkıyor. Bugün Eti Makine bünyesindeki iki merkeziyle Ar-Ge faaliyetlerini yürüten Eti'nin teknoloji ve ürün geliştirme merkezinde 100'ü aşkın Ar-Ge çalışanı görev yapıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gıda sektöründeki ilk Ar-Ge merkezi olarak kabul edilen ve Eti'ye kendi teknolojisini üretme gücünü sağlayan Eti Makine üretimin yanı sıra yeni ürünler ve otomasyon sistemlerinin geliştirilmesinde de önemli bir rol oynuyor. Modern bisküvi makine üretimi teknolojisi ve sınai kek üretiminin öncüsü olan Eti'nin tesislerindeki makine parkurunun yüzde 70'i Eti Makine'nin tamamen yerli imkanlar ve yetkin insan kaynağıyla geliştirdiği teknolojilerden oluşuyor.

        Sosyal sorumluluk projeleriyle hayata değer katıyor

        Eti, kurucu vizyonu doğrultusunda, farklı alanlarda uzun yıllardır yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle de toplum ve çevre için sürdürülebilir bir gelecek inşa edilmesine katkı sağlıyor. Toplumsal fayda yaratmayı amaçlayan, çevreye duyarlı ve sağlıklı yaşamın önemine dikkat çeken projeleriyle hayata değer katıyor.

        Örnek bir sivil toplum hareketi Eti Sarı Bisiklet Projesi

        Eti Sarı Bisiklet Projesi sosyal sorumluluk dünyasında örnek gösterilen bir sivil toplum hareketi olarak dikkat çekerken, projeyle günümüzde önemli bir sorun haline gelen fiziksel hareketsizliğin önüne geçilerek, insanların daha hareketli bir yaşama teşvik edilmesi ve daha sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunulması hedefleniyor. Geçtiğimiz 7 yılda proje kapsamında yapılan çalışmalarla Eti, Türkiye'de sağlıklı ve hareketli bir yaşam için gündelik hayatta bisiklet kullanımının yaygınlaşmasına öncülük ve sözcülük eden önemli bir referans noktası haline gelme başarısını gösterdi.

        Eti Çocuk Tiyatrosu 3 milyon çocuğa ulaştı

        21 yıllık geçmişiyle Türkiye'nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Eti Çocuk Tiyatrosu çocuklara fırsat eşitliği içinde tiyatro deneyimi yaşatıyor. Bugüne kadar Türkiye'nin 81 ilini birçok kez dolaşarak 3 milyondan fazla çocuğa ücretsiz tiyatro izleme deneyimi yaşatan Eti Çocuk Tiyatrosu, çocukların kültürel gelişimlerine ve ülkemizin kültür - sanat faaliyetlerine katkı sağlıyor. Eti Çocuk Tiyatrosu, KKTC, Makedonya ve Azerbaycan gibi Türk nüfusunun yoğun olduğu ülkelerdeki çocuklara da ulaşarak dünya klasiği niteliğindeki tiyatro oyunlarını sergiliyor.

        Sen Gençsin Güç Sensin ile azimli gençlerin hayallerini destekliyor

        Eti, Sen Gençsin Güç Sensin Projesi ile de hayallerine ulaşmak için emek veren, mücadeleci, azimli gençlerin hikâyelerini gözler önüne sererek akranlarına cesaret ve ilham veren gençleri destekliyor. Eti'nin destek verdiği sosyal sorumluluk projelerinden bir diğeri de 10 yıl boyunca kapalı kalan Eskişehir Arkeoloji Müzesi'nin yeniden açılması oldu. Eskişehir Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin ilk özel sektör yardımıyla açılan müzesi oldu.

        125 bin dekardan büyük bir alanda sürdürülebilir üretim

        Ayrıca Eti Burçak markası ve WWF-Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) 13 yıldır sürdürdüğü uzun soluklu iş birliği çerçevesinde Eti, verimli ve doğa dostu tarım uygulamalarını hayata geçirmeleri için çiftçilere destek veriyor. Eti, sözleşmeli tarım uygulamalarıyla 125 bin dekardan büyük bir alanda sürdürülebilir üretimi destekliyor. Türkiye'nin en büyük ölçekli sözleşmeli yulaf ekimini sağlayan Eti, ayrıca WWF-Türkiye ile yaptığı iş birliğiyle 2008'den bu yana bilimsel araştırmalardan iklim değişikliği ve su tasarrufuna kadar birçok sürdürülebilir tarım projesini de çiftçilerle birlikte hayata geçiriyor.

        60 yıl böyle geçti

        Hikayesi, Kanatlı Ailesi'nin Türkiye'ye 1925 yılında Gümülcine'den göç ederek aile mesleği olan değirmenciliği sürdürmek için Eskişehir'e yerleşmesiyle başlayan Eti'nin ilk tesisinin temelleri genç girişimci Firuz Kanatlı tarafından 1961'de atıldı. Marka logosunun Hitit Güneşi olmasına karar verilen Eti'nin Bisküvi Fabrikası 20 Ocak 1962'de faaliyetlerine başladı. 1967 yılında günlük üretimini 24 tona çıkararak kapasitesini üçe katlayan Eti için bu artış, tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri oldu.

        1974 yılında yapılan ilk ihracatla lezzetlerini ülke sınırları dışına taşıyan Eti, devam eden yıllarda kurduğu ihracat ağıyla ürünlerini yurt dışındaki tüketicileriyle buluşturdu. 1975 yılında "Türkiye'nin En Büyük 100 Şirketi" arasına 98'inci sıradan giren Eti, sonraki yıllarda başarılarıyla konumunu daha da geliştirerek 1979 yılında 52'nciliğe kadar yükseldi. 1978 yılında Bozüyük'te Eti'nin ikinci üretim tesisi olan Etimek fabrikasının faaliyete geçmesine ek olarak, yıla damgasını vuran bir başka gelişme de Eti Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kurulması oldu. Ulusal düzeyde alınan kalite ödüllerinin yanı sıra uluslararası arenada da ödüller alan Eti, 15 Mart 1979'da Avrupa Gıda Ödülü'nü kazandı. Ödül seçim komitesi, bisküvi dalında 'Avrupa Gıda Kupası'nı Eti'ye verdi.

        Eti'nin 1996 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyete geçen yeni tesisi, çok geniş bir arazi üzerinde kuruldu. Nitekim daha sonra kurulacak olan Çikolata Fabrikası da bu arazide konumlandırıldı. 1974'te TSE belgesi alarak gıda sektöründe yine bir ilke imza atan Eti, 1997'de başlayan yeniden yapılanma dönemi içinde Türkiye gıda sektöründe 'ISO 9002 Uluslararası Kalite Güvence Sertifikası' alan ilk kuruluş oldu. Takip eden dönemde, TSE tarafından yapılan denetimler sonucunda, Eti'ye 'HACCP' (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) belgesi verildi. Böylece 'TS EN ISO 9001 - 2000' kalite belgesiyle birlikte Eti'nin tesislerinde gıda güvenliğinin tam olarak sağlandığı onaylandı.

        Benzer bir anlayışla, doğrudan işin yapıldığı noktadan başlayarak hataları saptamaya ve bu hataları iyileştirerek hem verimliliği hem de toplam kaliteyi artırmaya yönelik bir diğer girişim de 2003 yılında hayata geçirilen 'Toplam Üretken Yönetim' (TPM-Total Productive Maintenance) programıydı. Firuz Kanatlı'nın 'Bir uygarlık savaşı' olarak nitelendirdiği programla elde edilen başarıların ardından Eti'nin üretim tesisleri, Japon Fabrika Bakım Enstitüsü tarafından ödüllendirildi. Eti'nin genel merkezi ve tüm yatırımlarının bulunduğu Eskişehir, yapılan yatırımlarla bir gıda endüstrisi merkezi haline gelirken Firuz Kanatlı, şehre sağladığı kazanımlardan dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 'TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldü. Eti, 2014 yılında ilk yurt dışı yatırımını Romanya'da gerçekleştirdi. Romanya'nın Craiova Bölgesi'nde 2017 yılında faaliyete geçen tesisle birlikte özellikle Avrupa pazarına yönelik olarak yurt dışında da üretim yapılmaya başlandı.

        Tüm faaliyetlerini varlık amacı doğrultusunda yürütmeye devam eden Eti, kurucusu Firuz Kanatlı'nın hayalleri ve vizyonundan aldığı ilhamla 60 yıl önce olduğu gibi bugün de hayata mutluluk katmak için aralıksız çalışıyor, küresel hedeflerine doğru emin adımlarla ilerliyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ