Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler EYT yasası son durum bugün | 3600 ek göstergeden sonra sırada EYT var! 2022 EYT ne zaman çıkacak, bu sene çıkar mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası kimleri kapsıyor ve şartları neler ve son durum ne? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        EYT son durum, yaklaşık 900 bin emekli adayı tarafından takip edilmeye devam ediyor. AK Parti'nin Kızılcahamam kampında 3600 ek gösterge müjdesinin verilmesinin ardından gözler 2022 EYT yasası son dakika gelişmelerine çevrildi. Emeklilik prim ödemelerini tamamlayan ancak yaş şartı nedeniyle bekleyen milyonlarca emekli adayı “EYT ne zaman çıkacak, bu yıl çıkar mı, kimleri kapsıyor ve şartları neler?” sorularına yanıt arıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar için 6 adımlı rota belirlenirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den konuyla ilgili açıklaması geldi. İşte, 9 Haziran 2022 EYT yasası son dakika gelişmeleri…

        2

        BAKAN BİLGİN’DEN SON DAKİKA EYT AÇIKLAMASI!

        Bakan Bilgin'in EYT ile ilgili açıklaması şu şekilde: "3600 ek gösterge meselesini çözümünü bu ayın sonu itibarıyla tamamlamış olacağız. Bitti zaten, son düzenlemeleri yapacağız. Sözleşmeli personel meselesi EYT meselesi var. Bunların hepsi dosya dosya hepsi önümüzde. Adım adım dosyaları açıyoruz, çözüme ulaştığımız anda da kamuoyuyla paylaşıyoruz. Emekçilerimizi, çalışanlarımız endişe etmesinler. Bizim görevimiz onları enflasyon karşısında korumak.”

        3

        BAKAN'IN AÇIKLAMASI NE ANLAMA GELİYOR?

        Ahmet Kıvanç, Bakan Bilgin'in açıklamalarının TBMM'ye gelmek üzere olan söz konusu bir yasal değişiklik çalışması olarak değerlendirmek yerine bürokrasinin olası ihtiyaç halinde masaya sunabilmesi için mutfak çalışması olduğunu söyledi.

        İşte Habertürk Ekonomi Yazarı Ahmet Kıvanç'ın açıklamaları:

        “Bakan açıklama yaptığına göre bunu kayda almak gerekiyor.Şunu söylemek gerekiyor; Büktüreside her zaman her türlü ihtimale karşı hazırlıklar yapılır. Yani bir gün EYT konusunda Hükümet'ten bize bir talep gelirse 'Ne yapmamız gerekir" ve "Nasıl davranmamız gerekli" şeklinde bürokraside alternatifli hazırlıklar olur. Bunlar bekletilir. Dolayısıyla bürokrasi cenahında böyle alternatifli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Seçime doğru giden süreçte her şey mümkün. Ama keşke seçim döneminde olmayıp ta enine boyuna tartışılsaydı.”

        4

        EYT'DE KAPI ARALANDI!

        Konuşmasına devam eden Kıvanç, EYT ile ilgili şimdiye kadar kapalı olan kapıların açıldığını yasal düzenleme olmasa bile seçim sonrasına yönelik bir vaat hazırlığının olabileceğini ifade etti. Seçim sathı mahalline girdik her şey mümkün. EYT düzenlemesi yapılabilir. Bunun nasıl olacağını maliyet hesaplarıyla birlikte gündeme gelir. Tabi hemen bugün yürürlüğe girecek şekilde olmayabilir? Belki de onu vasat şeklide seçimden sonra yasayı uygulamak üzere diye... Yasa öncelikle çıkartılmayabilir. EYT ile ilgili kapılar aralandı. Bugüne kadar kapılar kapalıydı bugün artık aralandı.

        5

        EYT YASASINDA 6 ADIMLI YOL HARİTASI

        Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT çözümü için 6 adımın üzerinde duruluyor. İşte, EYT düzenlemesinin 2022 yılında çözüme kavuşması için medyada öne çıkan 6 adımlı yol haritası…

        1. EYT yasasından kimlerin yararlanacağı belirlenecek

        Yasanın çerçevesinin oluşturulmasının ardından kimlerin yararlanabileceği tespit edilecek. Böylece EYT yasası çıkar çıkmaz emeklilik hakkı kazananların sayısı belli olacak.

        6

        2. Emeklilik için aranan şartlar tespit edilecek

        3. EYT düzenlemesinin mali boyutu için hesaplamalar yapılacak

        4. Maaşın ne kadar olacağı hesaplanacak

        5. EYT yasasının uygulama şekli tespit edilecek

        6. Konuyla ilgili taslak yazılacak ve karar alınacak

        7

        EYT YASASI KİMLERİ KAPSIYOR?

        Habertürk'ten Ahmet Kıvanç EYT'nin kimleri kapsadığını açıkladı. Ahmet Kıvanç'ın haberine göre;

        8 Eylül 1999 tarihinden önceki koşulları yerine getiren herkese emeklilik hakkı sağlanırsa, prim günü ve sigortalılık süresi kriterini yerine getirenler yaşa bakılmaksızın emekli olabilir.

        8 Eylül 1999 tarihinden önce SSK’lı kadınlar 20; erkekler 25 yıl sigortalılık ve 5000 gün prim veya kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 prim günü koşulunu yerine getirerek emekli olabiliyordu.

        BAĞ-KUR’da kadın ise 20 tam yıl, erkek ise 25 tam yıl prim ödemesi ya da kadın ise 50, erkek ise 55 yaşında olması ve 15 tam yıl prim ödenerek emekliliğe hak kazanılıyordu.

        8

        EYT YASASI İÇİN 5 FORMÜL

        Birinci formül: 3600 günü dolduran kadın 50, erkek 55 yaşında emekli olabilir. Bu formülde 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 3600 günü doldurmaları halinde kadınlar için 50 erkeler için 55 yaşında emekli olabilecekleri bir seçenek göze çarpıyor.

        9

        İkinci formül: Kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin günü dolduran emekli olabilir. Burada yine 1999 öncesindeki Emeklilik şartları göz önüne alınacak. Kadınların 7200 prim günün erkelerin ise 9 bini prim gününü doldurarak emekli olabilmeleri öngörülüyor. Bu formülde yaş şartına bakılmayacak. 1999 öncesindeki emeklilik şartları gibi yaşa bakılmadan prim günü doldurularak emekli olunabilecek.

        10

        Üçüncü formül: Emekliliğe kalan süre için her yıl belli oranda kesinti ile emekli olunabilir. Bu maddede önemli bir detay bulunuyor. Bu artı çalışanın kabul etmesi gerekiyor. Kalan yılları için maaşından bir kesinti oranı belirlenecek. Ve bu sabit kesinti oranının da devlet tarafından belirlenmesi gerekiyor. Bu oranın önceden belirlenmesi ve çalışanın bunu kabul etmesi gerekiyor.

        11

        Dördüncü formül: Kanundaki yaşa kadar maaş kesintisi ile emekli olunabilir. Kişinin kabul etmesi halinde kanundaki yaşa kadar maaş kesintisi ile emekli olunabilecek. Kanundaki yaşı karşıladığı zaman maaşındaki kesinti sona ererek kişi hak ettiği emekli maaşını alacak.

        12

        Beşinci formül: 5 bin ile 9 bin 750 prim günün dolduran emekli olabilir. 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5975 prim günü dolduranlar yaş dikkate alınmadan emekli olabilecek. Elde olan 5 seçeneğin de çok farklı sonuçları var. Bütün bu sonuçlar alışıyor. Henüz EYT için net bir karar verilmiş değil.

        Haberi Hazırlayan: Elif Büşra Cebeci

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ