Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol FIFA Dünya Kupası'nın muhteşem tasarım öyküsü! FIFA Dünya Kupası her yıl İtalya'da üretiliyor! - Futbol Haberleri
        1

        HER YIL İTALYA'DA ÜRETİLİYOR

        Dünya futbolunun en büyük ve önemli kupası görkemine yakışır bir tasarım arıyordu. 1970 yılına kadar kupa taşınması kolay ancak şahsi ödüller için kullanılabilecek boyuta sahipti.

        FIFA tarihe geçecek bir tasarım arayışına başladı. O dönemlerde İtalyan tasarımcı Silvio Gazzaniga, Bertoni fabrikasında çalışıyordu.

        2

        FIFA TASARIM ÇAĞRISINDA BULUNDU

        Bertoni Milan kulübüne özel kupa ve madalyaları üretiyordu. FIFA, 1930-1970 yılları arasında “Jules Rimet Kupası” olarak anılan ve dünyanın en iyi ülkelerinin boy gösterdiği “FIFA Dünya Kupası” geçilecek format için Bertoni dahil tüm fabrikalardan görkemli bir tasarım çağrısında bulundu.

        3

        7 ülkeden toplam 53 tasarım oylamaya kaldı ve içerisinde Gazzaniga’da vardı.

        FIFA Dünya Kupası’nın tasarımı için belirli şartlar vardı, tasarımda kupa yerküreyi anımsatmalı, aynı zamanda güç ve insan eli figürlerini içerisinde barındırmalıydı.

        4

        KUPANIN ÜZERİNDE BULUNAN KITALAR DİKKAT ÇEKTİ

        Tasarım gönderildikten sonra FIFA ürünü incelemek istedi. Silvio Gazzaniga’nın tasarladığı kupasının üzerinde kıta figürlerinin bulunması kuruluşun hoşuna gitti ve beğenisini kazandı.

        Kupa boya, mermer tozu ve zamk ile hazırlanmış özel İtalyan tekniğiyle hazırlanmıştı ve günümüzde futbolun en büyük kupası ortaya çıkarak bugün ki tasarımını aldı.

        5

        Gazzaniga, oluşturduğu eseri şu sözlerle tanımlıyor:

        “Eğer benden bu kupayı yeniden tasarlamamı isteselerdi, orijinaline göre hiçbir değişiklik yapmazdım. Değişen moda dünyasında bu kupa hala ayaktaysa, hala kullanılıyorsa, güzel semboller ve evrensellikten ilham alışının kanıtıdır.”

        6

        Dünya Kupası’nı Bertoni şirketi üretmeye devam ediyor. Katar’da oynanacak olan FIFA Dünya Kupası turnuvası heyecanında bu sene kupa kimin elinde yükselecek merakla bekleniyor?

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ