Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Grip nedir? Grip belirtileri nelerdir? Grip nasıl bulaşır? Evde tedavi yöntemi...

        Bir solunum yolu hastalığı olan grip nedir? Evde tedavisi var mı? Grip bulaşıcımı? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

        GRİP NEDİR?

        Soğuk kış aylarında yaygın olarak görülen grip, virüs kaynaklı bir solunum yolu hastalığıdır.influenza adı verilen virüs tarafından meydana getirilen; 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır,kimi zaman ölümcül de sonuçlanabilir

        GRİP BULAŞICI MI?

        Bir solunum yolu hastalığı olan grip tokalaşma, başkasının eşyasına dokunma gibi durumlarda virüs hemen başka bir geçiş yolu bulur ve temas halindeki durumlarda salgın konumunu aktif eder. Soğuk algınlığına yakalanan bir kişi insanların bulunduğu ortamlarda "hapşırma" veya öksürme gibi durumlarda virüs ortamda bulunan herkese sıçrayabilir.

        REKLAM

        GRİP BELİRTİLERİ NELERDİR?

        Yüksek ateş

        Soğuk ter ve titreme

        Baş ağrısı

        Eklem ve uzuv ağrıları

        Yorgunluk, bitkinlik hissi

        Bulantı, kusma ve ishal (yetişkinlere göre çocuklarda daha sık görülür)

        GRİP TEDAVİ YÖNTEMLERİ

        Ateşi düşürmek için alnına serin ve nemli bir bez yerleştirin veya serin bir banyo yapın.

        bol bol istirahat edilmeli, et ve süt ile beslenilmeli, taze meyve ve sebze yemelidir. Hasta, bulunduğu ortamı havalandırmalı, nemlendirmelidir. Sigaradan ve sigara içilen ortamdan uzaklaşmalıdır.

        Burun tıkanıklığı var ise burun açıcılar, öksürük varsa balgam söktürücüler, ateş düşücüler ve ağrı kesiciler ile tedavi uygulanabilir. İştahsızlığın giderilebilmesi için de bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir.

        Yulaf: Vücut direncinizi kuvvetlendirebilmek için beta-glukan taşıyan yulaf ürünlerinin kullanılması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir.

        REKLAM

        Tarhana: Tarhana çorbası, kış aylarında sıkça görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalık süreçlerinde en çok tüketilen çorbadır. Tarhananın faydaları arasında en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içeren ve en lezzetli çorbalardan biri olan tarhana oldukça besleyici ve doyurucu bir besindir.

        Kefir-Yoğurt Tüketin: Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında bağırsaklar önemli bir rol oynar. Bağırsak florasını güçlendiren probiyotikler, her gün en az 1 kâse yoğurt veya 1 su bardağı kefir olarak günlük beslenmenizde mutlaka yerini almalıdır.

        Balık: Omega-3 yağlarından zengin yapısı, kaliteli proteinlere sahip oluşu, D vitamini, fosfor ve kalsiyum zenginliği ile bağışıklığınıza güç katmayı ihmal etmeyin.

        Haberi Hazırlayan: Elif Şebnem Özkılınç
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ