Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Balyoz davasına konu olan bütün dijital dosyaların, başka bir kaynaktan kopyalandığı belirlendi

        Sedef ŞENKAL DEMİR/HABERTÜRK

        Balyoz davasına konu olan bütün dijital dosyaların, başka bir kaynaktan kopyalandığı belirlendi.

        Balyoz davasıyla ilgili Anayasa Mahkemesi’nin verdiği “Hak ihlali” kararının ardından, aralarında emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Bilgin Balanlı, Engin Alan (MHP Milletvekili), emekli Oramiral Özden Örnek ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yeniden yargılamasını yapan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi; tartışma konusu olan “dijital deliller”i incelemek üzere yeni bir bilirkişi heyeti görevlendirmişti.

        İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Uluğ Beyazıt, Doç. Dr. Feyza Buzluca ve Yrd. Doç. Ayşe Tosun Mısırlı’dan oluşan heyet, mahkemeye 132 sayfalık rapor sundu. Raporun tek sayfalık sonuç kısmında özetle; “11 ve 17 No’lu CD’ler ve içlerindeki dosyaların oluşturulma ve değiştirilme tarihi üst verileri ile dosyaların içlerinde yapılan arama neticesinde CD’ler ve içlerindeki dosyaların oluşturulma ve değiştirilme tarih ve saat üst verilerinin gerçek oluşturulma ve değiştirilme tarih ve saat bilgilerini yansıtmadığı görülmüştür” denildi. Bilirkişi heyeti, raporunda Gölcük Donanma Komutanlığı’nda ele geçirilen 5 No’lu sabit hard disk üzerinde yapılan incelemeyle ilgili olarak da özetle şu ifadelere yer verdi: “Hard diskin data bölümüne suça konu bütün dosyaların farklı tarihlerde görünecek biçimde başka bir kaynak ortamdan (Disk, CD, DVD, flaş bellek) kopyalandığı belirlenmiştir. Dosyaların oluşturulma tarih ve saat bilgileri, gerçek tarih ve saatlerini yansıtmamaktadır.”

        RAPORDAN AYRINTILAR

        KOPYALAMA 3 DAKİKA SÜRMÜŞ

        Bilirkişi raporunda ilginç ayrıntılara da yer verildi:

        5 No’lu hard diske yapılan kopyalama sırasında dokümanın tarih, yazar adı, son kayıt tarihi gibi üst veri bilgilerinin yani bilgisayardaki sistem zamanlarının, o bilgisayarı kullanan kişi tarafından bu şekilde ayarlandığının güçlü bir olasılık olduğuna dikkat çekildi.

        Arsenal firmasının hazırladığı raporda, en az 120 dosya ve klasörün 28 Temmuz 2009’dan sonra, sistem tarihi geri alınmış bir bilgisayarda 5 No’lu hard diske kopyalandığı sonucuna varıldığını belirtildi. Bilirkişi, TÜBİTAK’ın Poyrazköy davasına sunulan 20 Ocak 2014 tarihli raporunda da kopyalamanın belirlendiğini vurguladı, “Heyetimiz bu bulguları desteklemektedir” dedi.

        5 No’lu hard diske, gerçek takvim tarihini yansıtmayan bir bilgisayardan, 6 farklı tarihte görünecek biçimde kopyalama yapıldığı belirlendi. Kopya yapılan dosya sayısının 944 olduğu saptandı.

        Kopyalamalar sırasında diskte 114 yeni klasör oluştu. Kopyalamaların kimin tarafından ne amaçla kopyalandıklarının diskteki teknik verileri inceleyerek anlamanın mümkün olmadığı belirtildi.

        Bilirkişi heyeti, dijital belgeleri oluşturan veya üst verilerini düzenleyenlere ilişkin, “Yaptıkları işlemleri gizlemek için çaba göstermedikleri açıkça ortadadır” dedi.

        Balyoz davasının temelini oluşturan dijital materyalleri inceleyen 5 No’lu hard diskteki suça konu bütün dosyaların, başka bir kaynak ortamdan 3 dakikada kopyalandığının belirlendiği de raporda yer aldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ