Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP seçim bildirgesinin 'dikkat çeken' detayları

        HABERTURK.COM

        HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın birlikte açıkladığı seçim bildirgesinde önemli vaatler vardı. Sosyal yardımlardan kadın haklarına, yönetim sisteminden eğitime birçok başlıkta dikkat çekici detaylar yer aldı.

        İşte HDP bildirgesinin analizi:

        'SARAY'A GÖNDERME

        - Bildirinin başında Eş Başkanların yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göndermede bulunularak, 'Bugün sunacağımız bildirge sultanın kabusu bütün Türkiye halklarının hayalidir' denildi.

        'ORTAK VATAN' VURGUSU

        - 'Biz' temasıyla seçim sloganında öne çıkarılan 'ortak payda' kavramı, bildirgede de 'ortak vatan' ifadesiyle altı çizilerek belirtildi.

        - Başkanlık sistemine karşı olduğunu daha önce dile getiren HDP'nin seçim bildirgesinde bu konu bir kez daha 'net ifadelerle' belirtildi. Eş Başbakanlık uygulaması ortaya atıldı.

        'KADIN' DAMGASI

        - Bildiride adeta 'kadın' damgası vardı. Kadın haklarıyla ilgili bir bakanlık kurulacağı vaat edildi. "Kadın olduğumuz için horlanmadığımız, erkeklerle sosyal haklardan eşit yararlandığımız bir yaşam istiyoruz" denildi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde resmi tatil ilan edileceği söylendi.

        CHP VAATLERİ 'BİR ADIM İLERİYE'

        - HDP'nin bildirisinde CHP'ninkiyle benzer unsurlar da vardı. CHP'nin asgari ücret ve emekli haklarıyla ilgili vaatleri 'bir adım daha ileri' taşındı. Sosyal yardımlar, kreş, ücretsiz elektrik 'seçmene yönelik direkt mesajlar' olarak bildirgede yer aldı.

        YARGIDA BENZERLİK

        - Bildirgede CHP'yle 'paralel' bir başka vaat de yargı alanında söz konusuydu. Tıpkı CHP gibi HDP de iktidara geldiğinde savcıların duruşmalarda avukatlarla aynı seviyede oturacağını açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ