Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Rabia Onur Ödülü' verildi

        Uluslararası Rabia Platformu ile Divan, Eğitim ve Araştırma Derneği işbirliğinde Fatih'teki İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Efendi Kültür Merkezinde düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çiğdem Erdoğan Atabek, törende yaptığı konuşmada Rabia'nın demokrasi ve insan hakları mücadelesinde tarihin en önemli kilometre taşlarından biri olduğunu söyledi.

        Rabia'nın çelikleşmiş milli irade olduğunu söyleyen Atabek, iki yıl önce yaşanan hadisenin sadece Mısır'ın demokrasi mücadelesinden ibaret olmadığını belirterek "Rabia, gerçek manada İslam dünyasının uyanışı ve yeniden dirilişidir. İslam dünyasının kalbi, Rabia için Rabia'da atmıştır. Rabia ezilenlerin birlik ve beraberliğidir" dedi.

        Batı dünyasının darbe karşısında ilkeli bir duruş sergileyemediğini aktaran Atabek, 3 Temmuz darbesine karşı Türkiye'nin tutumunun önemine vurgu yaptı. Atabek, Türkiye'nin duruşunun menfaat karşısında değişmeyen ilkeli bir tavır olduğunu kaydetti.

        Mısır'da demokrasinin kirletilmesinin sadece Rabia Meydanı'nı dolduranların meselesi olamayacağına dikkati çeken Atabek, Rabia ruhunun canlı tutulmasını önemsediklerini dile getirdi. Atabek, "Demokrasiyi kirletilip insanlık katledilirken sus pus olmak Sisi ile suç ortaklığı demektir. Rabia Meydanı'nı dolduranların yürekli mücadelesi İslam dünyasının demokratik haklara kavuşması ve onlara sahip çıkması bakımından aslında umut verici olmuştur" diye konuştu.

        AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın da Türkiye'nin başından beri Libya'da, Suriye'de, Mısır'da mağdurların yanında olduğunu belirtti.

        Gençlik olarak taraf olduklarını anlatan Boynukalın, "Habil ile Kabil'in kavgasında Habil'den, Firavun ile Musa savaşında Musa'dan, Mursi ile Sisi mücadelesinde Mursi'den yana olduk. Halkın yanında olmaya devam edeceğiz. Çünkü bu kavga secde eden ile etmeyenlerin, inanlarla inanmayanların kavgasıdır. Biz umudumuzu kaybetmeyeceğiz" diye konuştu.

        Muhammed Mursi'nin 2012'de partilerinin kuruluş yıl dönümü etkinliklerine katıldığını hatırlatan Boynukalın, çizilen suni hudutları kabul etmediklerini belirterek "Çağdaş firavunların zulmüne direndiği için cezalandırılan Muhammed Mursi inşallah, yarın, öbür gün Türkiye'ye tekrar gelecektir" ifadesinini kullandı.

        Uluslararası Rabia Platformu Sözcüsü Abdurrahman Dilipak ise Mısır'da yaşananların bir trajedi ve katliam olduğunu ancak bunun aynı zamanda bir başlangıç anlamına geldiğini söyledi.

        Rabia'nın bir yenilgi değil, bir zaferin ilk adımı olarak görülmesi gerektiğini aktaran Dilipak, Rabia, Mısır'da bir meydanın, bir trajedi ve katliamın adı olduğunun ancak dahasının da olduğunu anlattı.

        Dilipak, "Rabia yeni bir dünyanın mümkün olduğunu haykıran insanların adaletten, barıştan, özgürlükten yana yeni bir dünya kurma kararlığının sembolüdür, bugün. Rabia dünyanın 5'ten büyük olduğunu gösteren bir evrensel platformdur" ifadelerini kullandı.

        "Mursi, Mısır'ın Erdoğan'ıdır" ifadesini kullanan Dilipak, Mursi'yi Mısır'ın meşru cumhurbaşkanı olarak görmeye devam edeceklerini dile getirdi.

        Uluslararası Rabia Platformu Koordinatörü Cihangir İşbilir de Mısır'daki darbenin ardından 771 gün geçtiğini hatırlattı.

        Platformun kuruluş aşamasını ve ardından yaptıkları çalışmalardan bahseden İşbilir, "Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak ve İslam dünyasında teröre, darbeye, vesayetçi rejimlere, işgallere ve zulümlere dur diyebilmeliyiz. Bunun için her sahada ve ölçekte ittifak etmek zorundayız. En büyük düşmanımızın ihtilaf ve iç düşmanlıklar olduğunu idrak etmek ve bu şuuru dalga dalga yaymak zorundayız" ifadelerini kullandı.

        Mısır eski Milletvekili Adil Raşit de Rabia'nın bir destan, direniş, merhamet ve umuda yükseliş olduğunu dile getirdi.

        Mısır'daki yönetimi eleştiren Raşit, "Ey zalim senin zulmün yok hükmündedir. Sürgüne gönderdiğin insanlar, gün gelecek seni döktüğün kanda boğacaklardır" dedi. Raşit, Mısır'daki halka ve sürdürülen baskı politikalarına karşı direnişe devam edeceklerini kaydetti.

        CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN MESAJI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dünya Rabi Günü" için gönderdiği mesajı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Atabek tarafından okundu. Erdoğan'ın mesajında Rabia Meydanı'nda, seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'ye karşı yapılan darbeyi reddetmek için başlatılan demokrasi, özgürlük ve onur mücadelesini bir kez daha saygıyla ve takdirle yad ettiği aktarıldı.

        Dava uğruna öldürülen tüm Mısırlılara Allah'tan rahmet dilendiği mesajda, haksız yere zindanlara atılan, yargılanan, idam ve hapis cezalarına çarptırılan ve ülkelerini terk etmek zorunda bırakılan Mısırlılara da sabır ve kurtuluş temennileri iletildi.

        Mısır halkının başlattığı demokrasi, adalet, özgürlük ve onur mücadelesinin bütün dünya için örnek oluşturduğu aktarılan mesajda, şu ifadeleri yer verildi:

        "Mısır halkı, bir kez daha tarihe yön veren bir millet olduğunu göstermiştir. Fakat ne yazık ki Mısır devriminin kazanımları bir darbe ile tersine çevrilmiş ve demokrasi, barış, refah ve istikrar umutları bir kez daha söndürülmek istenmiştir. Dünyanın önde gelen demokrasilerinin bu darbe ve sonrasında yaşananlar karşısında sessiz kalması demokrasi ve insanlık adına utanç verici bir durumdur.

        Bütün zorluklara rağmen aziz Mısır halkının darbeler, haksızlıklar ve zulümler karşısında aklın, vicdanın ve hukukun yolundan ayrılmayacağına olan inancımız tamdır. Bu vesileyle 14 Ağustos tarihinin Dünya Rabia Günü olarak ilan edilmesini ve çok sayıda ülkede düzenlenen etkinliklerle kamuoyunun dikkatinin bu mücadeleye çekilmesini isabetli bir karar olarak görüyorum. Platformda yer alan sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcilerine, demokrasiye, insan haklarına ve Mısırlı kardeşlerimize verdikleri destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum."

        "RABİA ÖDÜLLERİ"

        Konuşmaların ardından bugüne kadar Mısır'daki darbe karşıtı eylemlerine destek veren kişilere ödülleri takdim edildi. Ödül alan kişilerin adına İstanbul'da Rabia şehitleri için oluşturulan "Rabia Ormanı'na" 100'er fidan dikileceğine dair sertifikaları verildi.

        Erdoğan'a "Rabia Ormanı" için dikilen 100 fidanın sertifikasının, daha sonra takdim edileceği bildirildi.

        Törende, Anadolu Ajansı'nın (AA) Mısır'daki olaylar sırasında yaptığı haberler nedeniyle, AA adına Arapça Haberler Editörü Orhan Güvel'e sertifika verildi. Eski AA Genel Müdürü Kemal Öztürk ile AA muhabiri Kenan Irtak da sertifika takdim edilenler arasında yer aldı.

        Ödül alan diğer isimler ise şöyle:

        "AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, AK Parti İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın, AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Üsküdar Eski Belediye Başkanı Mustafa Kara, TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör, Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan, Yeni Şafak Gazetesi ve TV NET Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, 24 TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek, Habertürk Gazetesi Yazarı Nihal Bengisu Karaca, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Yeni Şafak Gazetesi muhabiri Nuriye Çakmak, muhabir Metin Turan, gazeteci ve yazarlar Hilal Kaplan, Adem Özköse, Abdurrahman Dilipak, Hakan Albayrak, Fadime Özkan, Ahmet Varol, Nevzat Çiçek, Senai Demirci, Ömer Döngeloğlu, Ramazan Kayan,

        Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Başkanı Abdullah Ecevit Öksüz, Anadolu Öğrenci Birliği Başkanı Abdulvahit Yücel, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Genç Memur-Sen Başkanı Eyüp Beyhan, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Sönmez, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmaları Direktörü Ufuk Ulutaş, Genç Hareket Eski Başkanı Sıtkı Sezgin Kızılkoca, Davet ve Kardeşlik Vakfı Başkanı Recep Songül, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genel Başkanı İsmail Emanet, Milil Türk Talebe Birliği (MTTB) Genel Başkanı İsmail Emrah Karayel, Genç İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) Fatih Coşar, İmam Hatip Okulları Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Yeryüzü Doktorları Başkanı Kerem Kınık, Yeni Dünya Vakfı Başkanı Mahmut Göksu, motosiklet yarışçısı Kenan Sofuoğlu, ralli pilotu Burcu Çetinkaya, futbolcu Sercan Kaya."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ