Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Eski 60 CHP'li: Olağan kurultay düzenlenmelidir

        Düzgün KARADAŞ / ANKARA

        Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 22.23.24. dönem 60 milletvekili, imza toplayarak CHP’nin Olağanüstü Kurultay'a götürme isteğinin ve bir ayda iki kurultayın yapılmasını partiye zarar vereceğini açıkladılar.

        60 önceki dönem milletvekilleri, Ocak ayında yapılacak (normal) Olağan Kurultayın parti içindeki tüm partililerin desteğiyle demokrasi şölenine dönüştürülmesini, her delegenin özgürce demokratik hakkını kullanmasının sağlanması ortak arzuları olduğunu vurguladı.Basına ve kamuoyuna yapılan ortak açıklamada şu görüşlere yer verdiler:

        “1 Kasım seçimlerinin ardından CHP'nin 22. 23. ve 24. Dönem Milletvekilleri olarak Türkiye'nin ve partimizin durumunu değerlendirmiş ve aşağıdaki sonuç bildirisini basına ve kamuoyuna açıklamaya karar vermiş bulunuyoruz.Hepimizin bildiği gibi 7 Haziran seçimlerinde halkımız, AKP’nin 13 yıllık tek parti iktidarına son verdi. Ancak Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bütün özverili ve uzlaşmacı girişimlerine rağmen, ne yazık ki halkımızın arzu ettiği koalisyon hükümeti kurdurulamamıştır. Bunun üzerine yenilenen 1 Kasım seçimlerinde, halkımız CHP dışındaki diğer muhalefet partilerini cezalandırarak, adeta sandıkta bir tsunami yaşatmıştır. Buna rağmen CHP, azda olsa oyunu ve milletvekili sayısını arttırarak, bu tsunamiden etkilenmeyen tek partidir.

        İKTİDAR İÇİN FIRSAT

        Bu değerlendirmenin yapılacağı yeğane ortamında 1 Kasım seçimlerinden önce başlatılan ve halen süren CHP’nin 35. Olağan Kurultayı süreci olduğuna inanıyoruz. Biz aşağıda imzası bulunan ve CHP'yi şerefimizle, onurumuzla geçmişte TBMM'de temsil eden Milletvekilleri olarak, ‘Olağan Kurultayımızı’ Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar yürüyüşü için tarihi bir fırsat olarak görüyoruz.

        YENİ VİZYON, YENİ VİTRİN

        Onun için diyoruz ki 35. Olağan Kurultay, partimizdeki değişimin, dönüşümün, yenilenmenin hayata geçirildiği, yeni iktidara gidilecek kilometre taşlarının döşeneceği, birilerinin dışlandığı değil, herkesi kucaklayan bir CHP'nin ortaya konulacağı bir kurultay olmalıdır.

        MUHALEFET GÖMLEĞİ DAR GELİYOR

        Unutmayalım ki, muhalefet gömleği bize artık dar geliyor. CHP, artık iktidar olmak durumundadır. Bunu yaparken de, iktidar olmak için birileri gibi, gömlek değiştirmeyeceğiz. Beraber olacağız, birlikte olacağız, tek ses olacağız, Farklılıklarımızı zenginliğimiz olarak göreceğiz, parti içi demokrasiden ödün vermeden Türkiye’yi aydınlığa çıkaracağız. Ne inancından, ne kılık kıyafetinden, ne etnik kimliğinden ötürü hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz.

        İktidar olacağız ki, bu ülkeye barışı getireceğiz. İktidar olacağız ki, Türkiye’yi çağdaş uygarlığa taşımak nasıl olurmuş bir sosyal devlette, herkes görsün. İktidar olacağız ki, özgürlük, demokrasi, basın özgürlüğü nasıl olurmuş herkese göstereceğiz. Bunu yaparken partimiz içinden düşüncelerin özgürce dile getirilmesinden korkmayacağız.

        Onun için, biz CHP'yi TBMM'de temsil etme şerefine ve onuruna ulaşmış aşağıda imzaları bulunan 22. 23. ve 24. Dönem Milletvekilleri olarak diyoruz ki, gün kavga günü değildir. Gün, iç barışımızı sağlayarak, Atatürk'ün bize çiziği devrimcilik yolunda ilerleme günüdür. Gün, Laik, demokratik, sosyal hukuk devletini toplumun her bir yanına, her dokusuna götürme günüdür.

        KURULTAY GÜNÜ

        İmza toplayarak partimizi Olağanüstü Kurultaya götürme isteği ve bir ayda iki kurultayın yapılması partimize zarar verir.Ocak ayında yapılacak (normal) Olağan Kurultayımızın parti içindeki tüm arkadaşlarımızın desteğiyle demokrasi şölenini Türkiye’ye yaşatmak ve her delegemizin özgürce demokratik hakkını kullanması hepimizin en büyük arzusudur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

        İmza atanlar şöyle:

        ALİ DEMİRÇALI, KEMAL SAĞ, TURGAY DEVELİ, ŞEVKET KÖSE, RAMİS TOPAL, SİNAN AYDIN, AYGÜN İSMAİL DEĞERLİ, MEHMET TOMANBAY, A. İSMET ÇANAKÇI, BAYRAM A. MERAL, ATİLLA EMEK, GÜRKUT ACAR, YILDIRAY SAPAN, ENSAR ÖĞÜT, METİN ARİFAĞAOĞLU, ALİ KEMAL DEVECİLER, RAMAZAN KERİM ÖZKAN, İLHAN DEMİRÖZ, MUSTAFA SERDAR SOYDAN, MUSTAFA GAZALCI, EROL TINASTEPE, MUHARREM IŞIK, ALİ SERİNDAĞ, MEHMET ŞEKER, MUSTAFA YILMAZ, SELAHATTİN KARAAHMETOĞLU, GÖKHAN DURGUN, HASAN AKGÖL, REFİK ERYILMAZ, ALİ HAYDAR ÖNER, MELDA ONUR, MÜSLİM SARI, SEDEF KÜÇÜK, KADİR GÖKMEN, ÖĞÜT SÜLEYMAN, ÇELEBİ CELAL DİNÇER, ALİ RIZA GÜLÇİÇEK, ÇETİN SOYSAL, ALAATTİN YÜKSEL, ERDAL AKSÜNGER, MUSTAFA MOROĞLU, HÜLYA GÜVEN, AHMET ERSİN, ERDAL KARADEMİR, SEDAT UZUNBAY, TÜRKAN MİÇOOĞULLARI, MUHARREM TOPRAK, VEZİR AKDEMİR, HÜSEYİN BAYINDIR, MEHMET HİLAL KAPLAN, ATİLLA KART, VAHAP SEÇER, FAHRETTİN ÜSTÜN, M. ŞERİF ERTUĞRUL, MALİK ECDER ÖZDEMİR, FERAMÜZ ŞAHİN, VOLKAN CANALİOĞLU, HASAN GÜYÜLDAR, OSMAN COŞKUNOĞLU, HARUN AKIN.

        ESKİ 55 VEKİLDEN DE OLAĞANÜSTÜ ÇAĞRI

        CHP'li 16. dönem ile 24. dönem 55 milletvekili olağanüstü kongre çağrısında bulundu. Yapılan yazılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

        "2010 yılında sorumluluk üstlenen Genel Başkanımız ve çalışma arkadaşları, yaşanan altı seçimde de umut verici bir sonuca ulaşamamıştır.

        Bu süreçte yapılan her kurultayda; Genel Başkanımız kimi uygun görmüşse parti meclisine onlar seçilmiştir. Defalarca değişen Merkez Yönetim Kurulunda yetmişin üzerinde arkadaşımız görev almıştır.

        Genel başkanımızın yakın çalışma arkadaşlarıyla birlikte yönettiği bu süreçte;

        Başarısızlık sınırı olarak ifade edilen 2011 seçim sonuçlarına, daha sonra yapılan iki seçimde de ulaşılamamıştır.

        Partinin yetkili kurullarında tartışılmayan; üyelerin bilgisine dahi sunulmayan “Yeni CHP” söylemi ise partinin geleceğine ilişkin ciddi soru işaretlerinin doğmasına neden olmuştur.

        Seçimlerde konulan hedeflerin çok uzağında kalınması, parti yöneticilerinin dahi ortak bir söylemde buluşamaması, kitle partisiyiz gerekçesiyle partinin muhafazakar sağdan, marjinal sola kadar geniş bir alan içerisinde gidip gelmesi partilileri ve kamu oyunu olumsuz etkilemektedir.

        Bunlara 18. 07. 2015 tarihi itibariyle; hala hazırda görev yapan kurulların yetkisiz hale dönüştüğü; alınan kararların hukuken tartışmalı duruma geldiği varsayımı da eklendiğinde; olağan üstü kurultayın partimizin geleceği için bir ihtiyaca, hatta zorunluluğa dönüştüğünü görmekteyiz.

        Bu gerekçelerle aşağıda isimleri olan ve geçmiş yasama dönemlerinde milletvekili görevlerinde bulunmuş partililer olarak olağanüstü kurultay çağrısını destekliyoruz. Bu kurultayda Genel Başkan ve parti yönetimi belirlenmeli, tek adayla gidilecek olağan kurultayda ise partinin ideolojik ve örgütsel sorunları bütün boyutlarıyla ele alınmalıdır.

        Moral değerleri yüksek, siyaseten donanımlı bir örgütü yeniden inşa etmek hepimizin görevidir. Partide sorumluluk üstlenmiş herkes kendini bu hedefe ulaşmak için sorumlu saymalı ve gereğini yapmalıdır.Sürecin bu anlayışla değerlendirilmesinin Partimiz ve Ülkemiz yararına olacağı düşüncesini kamuoyu ile paylaşırız."

        İmza atanlar şöyle:

        NEVİN GAYE ERBATUR, HALİL ÜNLÜTEPE, MUZAFFER KURTULMUŞOĞLU, HÜSEYİN EKMEKÇİOĞLU, YÜKSEL ÇORBACIOĞLU, MEHMET BOZTAŞ, MUHARREM KILIÇ, ŞEVKET ARZ, ORHAN SÜR, KEMAL DEMİREL, MEHMET KÜÇÜKAŞIK, AHMET KÜÇÜK, İSMAİL ÖZAY, M. ALİ ARIKAN, VEDAT YÜCESAN, AHMET YILMAZKAYA, MEVLÜT COŞKUNER, ALİ RIZA GÜLÇİÇEK, HAKKI AKALIN, CANAN ARITMAN, ABDÜRREZZAK ERTEN, ERDAL KARADEMİR, YILMAZ KAYA, HALİL TİRYAKİ, SALİH GÜN, HASAN ÖREN, SACİT YILDIZ, HULUSİ GÜVEL, TAYFUR SÜNER, APTULLAH ÖZER, MURAT SÖNMEZ, EŞREF KARAİBRAHİM, FAHRETTİN ÜSTÜN, ENİS TÜTÜNCÜ, TANSEL BARIŞ, TURGUT DİBEK, HİKMET ERENKAYA, İSA GÖK, SABRİ ERGÜL, ORHAN AKBULUT, ŞİNASİ ÖKTEM, A. KEMAL KUMKUMOĞLU, HALİL AKYÜZ, SIDIKA AYDOĞAN, GÜLDAL OKUTUCU, KAZIM TÜRKMEN, RASİM ÇAKIR, BİLGİN PAÇARIZ, HASAN AKGÖL, DOĞAN ŞAFAK, M. ŞEVKİ KULKULOĞLU, DİLEK AKAGÜN YILMAZ, ORHAN DÜZGÜN, ÜMİT ÖZGÜMÜŞ, OSMAN AYDIN.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ