Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakıcı için eve gizli kamera, özel hayatın ihlali mi?

        Yusuf DOĞAN – Öznur KARSLI

        Kayseri’de 4 yaşındaki İ.A. ve 7 yaşındaki ablası I.A.’nın maruz kaldıkları üvey anne işkencesi, çocuklarının durumundan şüphelenen babanın eve kurduğu gizli kamera sayesinde ortaya çıktı.

        Çocukların yaşadığı dehşetin boyutlarını gözler önüne seren gizli kamera kayıtları infial yarattı. Üvey anne Songül A. “cinsel istismar ve işkence” suçundan 46 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Baba, eve kurduğu gizli kamera sistemini komşudan ödünç aldığını açıkladı. Gizli kamera, sıradan vatandaşlar arasında son yıllarda sıkça başvurulan bir yöntem haline geldi. Kimi eşini, kimi çocuklarının bakıcısını takip için başvuruyor bu yönteme.

        Elektronik eşyanın birinci adresi olan İstanbul Sirkeci’deki Doğu Bank İş Hanı’na giden Habertürk muhabirleri, Kayseri’deki kardeşlerin yaşadığı dramın ardından gizli kamera satışlarının daha da arttığını öğrendi. Han içinde güvenlik kamerası ve gizli kamera satan çok sayıda dükkân var. Müşterilerinin genelde kadınlar olduğunu söyleyen bir işyeri sahibi, “Kadınlar eskiden daha çok kocalarını izlemek için gelirlerdi, şimdi çocuklarını izlemek için geliyorlar” diyor.

        USB bellek, çakmak, elbise askısı, giysi düğmesi, gözlük, kalem, anahtarlık, masa saati, tablo şeklinde olan ve her isteğe uygun şekilde hazırlanabilen gizli kameraların fiyatı 70 liradan başlayıp, kayıt süresi ve kalitesine göre 500 liraya kadar çıkabiliyor. En çok tercih edilen gizli kamera ise tablo şeklinde olanı.

        Doç. Dr. Yılmaz YAZICIOĞLU:

        ‘Üvey anne çıplak olsa bile özel hayat sayılmaz’

        Eve kamera yerleştirmek, üvey annenin özel hayatını ihlale girmez. Yargıtay kararları var. Aile birliği içinde aile fertlerinin birbirlerine özen göstermesi, sadakatte bulunması ve kanunlardan kaynaklanan hukuka uygun davranma yükümlülükleri var.

        Kadının kocasıyla ilişkisiyle ilgili görüntü ya da resimler olsaydı, bu o kişinin özel hayatı- nın gizliliğini ihlal ederdi. Üvey anne, çocuklara işkence yaparken çırılçıplak olsaydı bile, yine özel hayatı ihlal söz konusu olmazdı. Zira burada olayla ilgili delil, kadının vücudu değil, eylemidir.

        Prof. Dr. Adem SÖZÜER:

        ‘Ebeveynler eve kamera kurabilir’

        Ebeveynler çocuğu korumak ve onun güvenliğini sağlamak amacıyla kendi evlerine kamera yerleştirebilir. Ancak çocuğa yönelik yaralama veya eziyet gibi suçların işlendiği kamera ile tespit edildiği anda, derhal çocuğu koruyucu tedbirler alınmalıdır.

        Tedbir almak yerine, kamera tespitlerine devam edilmesi de soruşturulmalıdır. Delil toplayayım derken şiddete göz yumulması suçtur.

        Doç. Dr. Murat BALCI:

        ‘Şantaj içinse, özel hayatı ihlale girer’

        Kişi, kendi hakkında ya da çocuğuna karşı bir suç varsa ve o suçu ortaya çıkarmak için meşru savunma hakkını kullanarak bu yönteme başvuruyorsa, konu suç teşkil etmez.

        Özellikle boşanma davalarında ses kayıtları delil olarak kullanılıyor. Tehdit, hakaret bu kayıtlarla ortaya çıkarılıyor. Ancak görüntüler şantaj amaçlı kullanılıyorsa, o zaman kişinin özel hayatına müdahaleden bahsedilir.

        Prof. Dr. Süheyl DONAY:

        ‘Banyoya kurulursa durum farklı olur’

        Üvey anne işkencesini ortaya çıkarmak için eve yerleştirilen kamera sistemi, suçlunun özel hayatının gizliliğini ihlal etmez. Çünkü amaç, çocuklara yapılan kötü muameleyi ortaya çıkarmaktır. Sistemi eve yerleştiren baba yerine bir başkası olsaydı, belki bunu tartışabilirdik. Ya da gizli kamera mesela banyoya yerleştirilmiş olsaydı, özel hayat kuralı devreye girerdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ