Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Diyarbakır Sur'da terörden kaçış
        1

        Veysi İPEK / Ahmet YUKUŞ / GAZETE HABERTÜRK

        Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde Alipaşa Mahallesi’nin de aralarında bulunduğu 5 mahallede PKK’lı teröristler hendek kazıp barikat kurunca, sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

        2

        58 gündür operasyonların sürdüğü ilçede, bomba tuzaklı barikatların imhası sırasında vatandaşların zarar görmemesi için Alipaşa, Abdaldede, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp mahallelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

        3

        Bu mahallelerde şiddetli çatışmalar yaşanırken, vatandaşlar yanlarına aldıkları eşyalarla evlerini terk etti. Bu arada Uzakdoğulu genç kızların silahlı örgüt üyelerinin yoğun olduğu Lalebey Mahallesi’ne girmesi dikkat çekti.

        4

        ‘GİDİN DİYE TEHDİT ETTİLER’

        Sur’da adını vermek istemeyen bir mahalle sakini, gece yaşadıklarını şöyle aktardı: “Evden sabah çıkarken, silahlı grupların barikatların arasına hendek kazdıklarını gördüm. Tüm evlerin kapılarını çalmışlar, ‘Evlerinizi terk edecekseniz edin, yoksa bir daha çıkamazsınız’ demişler. Eşim çok korkmuştu. Çocukları aldım ve Şehitlik Mahallesi’ndeki bir yakınımın yanına yerleştirdim.”

        5

        ‘NEREYE GİDECEĞİZ?’

        Eşi ve çocuklarıyla evini terk eden Hasan Uyan ise “Gece yarısı hendek kazdılar, barikat kurdular. Şimdi ne yapacağız, nereye gideceğiz? Biz arada kaldık, çocuklarımın sağlığı için çıkmak durumunda kaldım. Akrabalara gideceğiz, sonrasını biz de bilmiyoruz” dedi.

        6

        ANNESİNİ SIRTINDA TAŞIDI

        95 yaşındaki annesi Keziban Bereci’yi oğlu ile birlikte sırtında taşıyan Mustafa Bereci: “Biz de Kürt’üz, Kürt Kürt’e bunu yapar mı? Hendek kazarak neyi kazanacaksın ne yapılmak isteniyor? Müslüman, Müslüman’a bunu yapar mı? Bu ne biçim halkın, Kürtler’in hakkını savunmaktır...

        7

        ...95 yaşındaki annemi sırtımda buraya kadar taşıdım, kız kardeşime götürüp bırakacağım. Dönüp 100 yaşındaki babam Mehmet’i sırtımda 1 kilometre taşıyacağım. Arabaya izin verilmiyor. Bizi bu soğuk kış gününde evimizden yuvamızdan edenlere, bizi mülteci edenlere Allah hakkımızı bırakmasın.”

        8

        MEVLİDE NİNE'NİN İSYANI

        Tarihi Urfa Kapı’da 85 yaşındaki Mevlide Nine, ellerini açıp Kürtçe “Allah’ım hendek kazarak beni evimden edenleri ıslah et, kalplerine sevgi ve merhamet koy. Askeri ve polisi koru” diye dua etti.

        9

        HABERTÜRK SICAK SAATLERDE SUR'DAYDI

        “Sokağa çıkma yasağı ve operasyonların aralıksız sürdüğü Sur İlçesi’ne kameraman arkadaşım Mehmet Kayahan ile birlikte izin alarak girdik. Olası bir çatışma ve patlamaya karşı çelik yelek ve miğfer taktık. Operasyonu yöneten asker ve polisler, keskin nişancılara karşı bizleri uyardı...