Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eşref Bitlis dosyası kapandı

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, eski Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in 1993'teki ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmanın zamanaşımı süresi dolduğu gerekçesiyle "kovuşturmaya yer olmadığına" karar verildi.

        Kararda, Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait uçağın 17 Şubat 1993'te Güvercinlik'teki askeri üsten, Diyarbakır'a gitmek üzere havalandıktan sonra Yenimahalle Posta İşletme Merkezi bahçesine düştüğü, kazada Bitlis ile askeri personel Fahir Işık, Emin Öner, Posta İşletme Merkezi güvenlik görevlisi Ruhi Salay, Binbaşı Yaşar Erian ve Yüzbaşı Tuğrul Sezginler'in hayatını kaybettiği belirtildi.

        Kararda, şüpheli olarak beyanı alınan "Ergenekon" davası sanığı Arif Doğan ile "şüpheli olabileceği değerlendirilen" Tayyar Tarhan'ın vefat etmeleri nedeniyle haklarında kovuşturma yapılamayacağı belirtildi. Şüpheli Aytekin Özen'in ise suçlamaları reddettiği ve hakkında dava açılmasını gerektirecek yeterli delil bulunmadığı kaydedildi.

        Dosyadaki bilgi ve belgelere göre, "olayda bomba kullanılıp kullanılmadığının tespitinin mümkün olmadığının bildirildiği" aktarılan kararda, "Bu nedenle, özellikle medyada speküle edilen sabotaj iddiasına ilişkin herhangi bir somut kanıt ortaya konamamıştır" denildi.

        Olayın, "nitelikli şekilde insan öldürme" suçu oluşturulduğu kabul edilse dahi öncelikle zamanaşımı hükümlerine göre ele alınması gerektiğine yer verilen kararda, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve şüphelilerin lehine olan 765 sayılı mülga Türk Ceza Kanunu'na göre, eylemin 20 yıllık asli, zamanaşımını kesen hallerin varlığı halinde ise toplamda 30 yıllık eklemeli-nihai zaman aşımı süresine tabi olduğu belirtildi.

        Kararda, zamanaşımını durduran veya kesen bir işlem bulunmadığı ifade edilerek, bu sebeple soruşturmada "20 yıllık asli zamanaşımı süresinin dolduğunun" kabulüyle, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği kaydedildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ