Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Meclis'te 'sarı kravat' gerginliği

        TBMM Genel Kurulu'nda, 2016 yılı bütçe görüşmelerinde, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile TBMM İdare Amiri ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu arasında, "sarı kravat" tartışması yaşandı.

        Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Ahmet bey kürsüye ilk çıktığında, geçmişindeki sendikacılığından dolayı sarı kravatı o kadar tepki aldı ki bugün farklı renk tercih etmiş ama ben gönül rahatlığıyla onun takamadığı kravatı bugün taktım" diye konuştu.

        Özel, dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'nün 1950 seçiminin akşamı, "Seçimi kaybettiniz, ne yapacaksınız, iktidarı devredecek misiniz?" diye sorulduğunda, "Bu benim en büyük yenilgim şüphesiz ama Türkiye demokrasisinin en büyük zaferidir" dediğini aktardı.

        Özel, "Bir saat içinde devir teslimin yapılması talimatını verdi. Bu, CHP'nin ülkeyi demokrasiye geçiş sürecindeki yüz akıdır. 7 Haziran gecesi seçim sonuçlarını görünce kararan, 4 gün dili tutulan, başdanışman Burhan Kuzu'ya 'Millet kaosu seçti' mesajı attıran, Sağlık Bakanı'na, 'Başkan seçseydik bu kaos, terör olmazdı' dedirten, şehit haberleri akarken '400 vekil alınsaydı bunlar olmazdı' diyen, bir seçim sonucunu beğenmeyip seçmenin beyninin altına korku aşılayan, iktidarı bırakamayan biz değiliz" diye konuştu.

        Sataşma gerekçesiyle söz alan Gündoğdu ise birçok kravatı olduğunu ve sarı kravatını da takmaya devam edeceğini söyledi.

        Gündoğdu, Özel'in "sarı sendikacılık" ithamıyla ilgili olarak da "Yandaşlık, ya milletten yana tavır koymaktır ya da darbeden yana taraf olmaktır, ya İbrahim'in yanında yer almaktır ya nemrudun yanında yer almaktır. Tek parti diktatörlüğüyle 18 yıl ezanın Türkçe okutulmasını ve hem değişmez lider hem parti lideri dönemini çok iyi biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

        Kürsüye gelen milletvekilleri, bugün eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın 5. ölüm yılı olduğunu anımsatarak Erbakan'ı rahmetle andı.

        CHP'li Özel de konuşmasında Erbakan'ı anıp, ülkeye yaptığı hizmetler için teşekkür ederek "Bugün aynı zamanda Deniz Gezmişimizin doğum günü. Yaşasaydı bugün 69 yaşında olacak büyük bir devrimciydi" dedi.

        KIRMIZI KART GÖSTERDİLER

        2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı'nın oylamalarında CHP'li milletvekilleri kırmızı kart göstererek protesto etti.

        TBMM Genel Kurulunda görüşmeleri tamamlanan Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, MİT Müsteşarlığı, MGK Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, RTÜK, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Türkiye İnsan Hakları Kurumunun bütçelerinin oylamalarında CHP'li milletvekilleri "hayır" oyu yerine ellerine aldıkları kırmızı kartları göstererek tepki gösterdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ