Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 28 Şubat Davası'nda yarın (21 Nisan) Mesut Yılmaz ve Köksal Toptan'ın dinlenmesi bekleniyor

        28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davanın 83'üncü duruşması sona erdi. Duruşmada, yarın eski Başbakan Mesut Yılmaz ile 28 Şubat döneminde DYP'den istifa eden eski TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın tanık olarak dinlenmeleri bekleniyor.

        Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın öğleden sonraki bölümünde, önce eski DYP Milletvekili Mehmet Korkmaz'ın tanık olarak beyanı alındı.

        Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar'ın, 28 Şubat döneminde partisinden istifası için baskı veya tehdit görüp görmediğini sorduğu Korkmaz, "18 Şubat 1997'de parti içi sürtüşmeden dolayı istifa ettim. Herhangi bir kurum ya da kuruluştan baskı, cebir şiddet görmedim. İstifa kişisel kararımdı." dedi.

        Korkmaz'ın beyanının ardından, dava delilleri arasında bulunan 5 numaralı CD ile ilgili bilirkişi heyeti raporu değerlendirildi.

        Müdahil avukatlarından Muhammet Emin Aslan, bilirkişilerin, "genel bütünlüğünün şüpheli, içindeki iki dokümanın bütünlüklerinin bozulmuş olduğu, adli bilişim açısından güvenilir olmadığından delil niteliğinin bulunmadığı" yönünde verdikleri raporu kabul etmediklerini belirtti.

        Çevik Bir'in de arasında bulunduğu bazı sanıkların avukatı Ümit Kara, kişisel bilgisayarı ve projeksiyon eşliğinde yaptığı sunumda, çeşitli programları kullanarak, mahkemenin geçen yıla ait bir celsesinin tutanağının oluşturulma tarihini değiştirdi.

        Kara, CD 5'in Ceza Muhakemesi Kanunu'ndaki arama ve el koyma hükümlerine göre elde edilmediğini ileri sürerek, "Bize göre delil değeri taşımıyor. CD'nin manipülasyon ürünü olduğu açık. Dosyadan çıkarılmasını istiyoruz." diye konuştu.

        Sanıklardan Çetin Doğan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, "CD'nin, yüzde yüz cemaat tarafından yapıldığını" iddia etti. Ersöz, "Hukuk tarihine kara bir dönem olarak geçecek dijital terör dönemi var. İddianameyi hazırlayan savcıların, soruşturmada görev alan polislerin ne olduğu açık. Bunlar şaibeli dokümanlar." ifadelerini kullandı.

        Avukatlar Kara ve Ersöz, CD 5'i İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına teslim eden ve davanın da müştekileri arasında bulunan Tamer Tatar hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

        Sanık avukatlarından Ali Fahir Kayacan, "Kumpas davalarının hepsinin isimsiz ihbarlarla başlayıp, CD ile devam ettiklerini" kaydetti.

        Sanıklardan Çetin Doğan da CD'nin bazı art niyetli kişilerce yapıldığını öne sürdü.

        Doğan, duruşmalarda bazı müştekilerin o dönemde, "türbanla kimi yerlere giremedikleri" şeklinde beyanda bulunduklarını ifade ederek, "İddianamede, türbanla ilgili bir yasaklamadan bahsedilmemektedir." dedi.

        "YAŞADIKLARIMI ANLATMAK İSTİYORUM"

        Müdahil avukatlarından Necip Kibar da söz aldı. Kibar, şöyle konuştu:

        "Benim müvekkillerimin hiçbiri türbanlı değildir, tesettürün bir türü olan başörtülüdür. 28 Şubat süreci yaşanmış, üzerimizden balyoz geçmiştir. O dönemde kızım Zeytinburnu İmam Hatip'i terk etti. 9 yıl benim yanımda çalıştı. Şu anda liseyi dışarıdan bitiriyor. İnşallah üniversiteyi de bitirecek. Hiç kimse bize hukuk dersi vermesin."

        Müdahil avukatlarından Hüsnü Tuna bilirkişilerin, CD'de sahtecilik yapıldığı yönlü iddiasını kabul etmediklerini söylerken, Muhammet Emin Özkan, bilirkişilerin huzura çağrılmasını istedi.

        Müdahillerden Reşat Fidan, "Yaşadıklarımı anlatmak istiyorum" diyerek, söz aldı. O dönemde TSK'da görev yaptığını belirten Fidan, "Kara Kuvvetleri Komutanlığında, eşi başörtülü olanları sakıncalı gördüler, izlemeye aldılar. 'Eşinin başını açmayanları Silahlı Kuvvetlerden atacağız.' diye tehdit ettiler. Beni de ayırdılar. Şahsi dosyamda, disiplinli olduğum belirtiliyordu. Amirlerim, 'Bu personelin TSK'da kalması uygundur.' dedi. Ama, 1998'de ilişiğim kesildi" şeklindeki değerlendirmelerini paylaştı.

        Tekrar konuşan Çetin Doğan ise "Batı Çalışma Grubu'nun görevi kapsamında başörtüsü, türban yok. Biz, siyasi İslam'a geçit vermemek için, meydana gelen olayların bilgi ve belgelerini yasal platformlarda ilgililere bildirdik. Herhangi bir makama emir verdiğimizi göstersinler, her şeyi kabul edeceğim. Görülüyor ki bu dava da bir kumpas." diye konuştu.

        Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar, "Yarın sabah Köksal Toptan'ı, öğleden sonra Mesut Yılmaz'ı dinleyeceğiz." diyerek, duruşmayı erteledi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ