Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'un yabancı haritası
        1

        NAGİHAN ALAN/GAZETE HABERTÜRK

        İSTANBUL metropol özelliğiyle her ülkeden vatandaşın yaşadığı, her ırka kucak açan çok renkli bir kent. Özellikle son dönemlerde göç ile birlikte artan nüfusta, yabancı profili yükselmeye başladı.

        2

        Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) HT İstanbul için açıkladığı İstanbul bazlı yabancı nüfus verilerine göre ikamet ve çalışma izni alan yabancı vatandaş sayısı Türkiye’de 650 bin 308. Bu nüfusun 199 bin 260’ı İstanbul’da ikamet ediyor

        3

        Bunun yanında İstanbul’da adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kaydı olmadığı halde binlerce yabancı vatandaş yaşıyor ve bu oran katlanarak artıyor.TÜİK’in verilerine göre 200 bine yakın kayıtlı yabancı nüfusun 16 bin 494’ünü Almanlar oluşturuyor. Yine İstanbul’u en çok Avrupalılar arasında Almanlar tercih ediyor. Biz de sokağa indik, kimler nerede yaşıyor. Kentin yabancı haritasını çıkardık.

        4

        400 BİNDEN 18 BİNİ KAYITLI

        Göçle birlikte kentte Suriyeli nüfus bir hayli arttı. Her köşede her semtte Suriyelileri görmek artık mümkün. En son rakamlara göre Suriyeli nüfusun İstanbul’da 400 binlere ulaştığı açıklanmıştı fakat TÜİK verilerine göre bu nüfusun sadece 18 bin 830’unun ikamet ve çalışma izni aldığı görülüyor.

        5

        Verilere göre 9 bin 307 Iraklı, 6 bin 307 Rus ve 7 bin 724 Ukraynalı kentte nüfusa kayıtlı olarak yaşıyor. Yine Orta Asya Türkleri de İstanbul’u yaşamak ve çalışmak için tercih edenler arasında revaçta. Verilerde ikamet ve çalışma izni alan Azerbaycan’dan 10 bin 875, Özbekistan’dan 10 bin 279, Gürcistan’dan 7 bin 978, Kazakistan ve Kırgızistan’dan ise 5 bin 768 nüfus İstanbul’da

        6

        KİMLER NEREDE YAŞIYOR?

        Hemen hemen her ülke vatandaşından yoğun bir nüfusu barındıran İstanbul’da nüfusa kayıtlı olan 75 ülke nüfusunda en azı Kenya’ya ait. Kenya’dan sadece 148 kişinin İstanbul’da kaydı olduğu görülüyor.

        7

        Peki; Belarus’tan Hindistan’a, Belçika’dan Tacikistan’a her ülkeden vatandaşın olduğu bu kentte yabancı nüfus hangi semtlerde yaşıyor. Sahaya indik, kimler nerede yaşıyor kentin yabancı profilini çıkarttık.

        8

        AVRUPALILAR KADIKÖY’DE

        Kadıköy “İstanbul’un Avrupa’sı” konumunda. Öyle ki Moda ve Fenerbahçe’de yabancı nüfusun yoğun olarak Avrupalılardan oluştuğunu görüyoruz. Avrupalılar arasında ise Moda’da en çok İngilizler, Fenerbahçe’de ise Almanlar ve Hollandalılar var.

        9

        ORTAK NOKTALARI 'TEKSTİL'

        Suriye; Okmeydanı, Zeytinburnu, Bağcılar’a dağılmış durumda. En çok Tatar ise Zeytinburnu’nda görülüyor. Afrikalı zenciler de Aksaray, Okmeydanı, Dolapdere’de yoğunlukta.

        10

        Orta Asya Türkleri tekstilin yoğunlaştığı bölgelerden olan Çağlayan, Okmeydanı gibi semtlerde bulunuyor, hem buralarda çalışıp hem de yine bu bölgede kirada kalabalık bir aile olarak yaşıyorlar.

        11

        Özbek, Gürcü ve Moğol vatandaşları tekstilde çalışmaları nedeniyle tekstil bölgesi olan Çağlayan-Okmeydanı güzergâhında yaşamayı tercih ediyor.

        12

        Suriyeliler; Okmeydanı, Süleymaniye, Zeytinburnu, Bağcılar'ı tercih ediyor.