Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 'Sınırı aştın, densiz soru'

        ABD’nin başkenti Washington'da, düzenlediği günlük basın toplantısında kendisine yöneltilen Türk askerinin Kuzey Irak'a girmesiyle ilgili bir soruya cevap veren McCormack, “Bu haberlerin temeli olduğunu sanmıyorum. Ankara'daki büyükelçimiz Ross Wilson, gidip Türk Genelkurmayı ile görüştü ve onlar da bu haberlerin doğru olmadığını söyledi. Türklerden bu haberlerin doğru olmadığını duyduk'' dedi.

        McCormack, sınır boyunu kontrol etme imkanlarının olduğunu ve böyle bir şey görmediklerini belirterek, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in sözlerini hatırlattı ve “Gates, Irak’a girmenin kimsenin çıkarına olmayacağını söyled'' dedi.

        McCormack, “Çok açık bir şekilde anlıyoruz ki, Türk hükümeti, terörist faaliyetlere karşı Türk halkını korumaktan sorumludur. PKK tarafından Türkiye'de düzenlenen son terörist saldırılar var. Hayatlar kaybedildi. Türk hükümetinin bu çerçevede sorumluluğunu anlıyoruz ve terörizme karşı savaşta yüzde 100 onlarla beraberiz. Terörizmle savaşta onlarla çok yakın çalışıyoruz ve PKK'yı da terörist bir örgüt olarak görüyoruz. Bütün bunları söyledikten sonra, Türkiye ve Irak birbirine komşu. Bu, değişmeyecek. Ve biz, Irak'a askeri bir müdahalenin her iki devletin de çıkarına olacağını düşünmüyoruz'' diye konuştu.

        ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türk ve Irak hükümetleriyle birlikte çalışarak, Kuzey Irak'taki terör örgütü PKK problemine çözüm bulmaya çalıştıklarını kaydederek, PKK’nın çok eskiden beri Kuzey Irak'tan Türkiye'ye saldırılar düzenlediğini ve son zamanda ortaya çıkmış yeni bir problem olmadığını bildirdi. McCormack, “Biz bunu çok ciddiye alıyoruz. Bu çerçevede de, PKK ile mücadelede özel temsilci olarak Joseph Ralston atandı'' dedi.

        ‘BEN KÖTÜ HABERCİLİK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM’

        Sean McCormack, “Bizim inandığımız, PKK tehdidine çözüm ararken yapılması gereken, diyalog, işbirliği ve eylemdir. Türk ordusunun Irak'a girmesi değildir'' dedi. McCormack, bu tür haberlerin çıkmasının bölgede durumun kötüleştiğine bir işaret olup olmadığı şeklindeki bir soruya da, “Bilmiyorum. Ben, muhtemelen kötü habercilik olduğunu düşünüyorum. Bunu nasıl adlandırmak istediğinizi bilemeyeceğim. Ben, kötü habercilik olarak adlandırıyorum. Bizim kaynaklarımıza ve Türk kaynaklarına göre yanlış'' diye yanıtladı.

        McCormack, Türk ordusunun sınırda olduğuna ilişkin haberler bulunduğunu ve bunun ’normal’ olduğunu belirterek, “Ancak ordunun Irak'a girdiği haberleri doğru değil" dedi. Kısıtlı sayıda Türk askerinin sınırdan girmiş olabileceği yönündeki başka bir soruya karşılık McCormack, “Ben size, Habur sınırında bir Türk askerinin sınır çizgisine basıp basmadığını söyleyemem. Bilmiyorum. Sadece bugünkü haberlere yanıt veriyorum. İki, üç, on Türk askerinin sınırdan geçip geçmediğini bilmiyorum. Ancak bugün çıkan haberler yanlış'' dedi.

        YUNAN GAZETECİNDEN DENSİZ BİR SORU

        ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Sean McCormack, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a ‘diktatör’ diyen Yunan gazeteciyi de, ‘Sınırı aştın’ diyerek susturdu.

        Sözcünün açıklamaları üzerine Yunan Gazeteci Lambros Papadoplos, Ankara'daki ABD Büyükelçisi'nin konuyu kiminle görüştüğünü sordu. Sözcü McCormack, büyükelçinin Türk generalleriyle görüştüğünü Başbakan Erdoğan ile görüştüğünü sanmadığını söyledi. Bunun üzerine Yunan Gazeteci “ABD Büyükelçisi doğrudan ‘diktatör’ Yaşar Büyükanıt ile görüştü mü?'' diye sordu.

        Salonda kahkaha sesleri yükselirken soruya cevap vermeyen sözcü, Yunan gazeteciyi “Samimi olarak söylüyorum. Sınırı aştın'' şeklinde uyararak susturdu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ