Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ilımlılar listede

        Ancak, sert çıkışlarıyla dikkat çekmeyen Milli Görüş kökenli çok sayıda ismi, listede seçilebilecek sıralara yerleştirdi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin milletvekili aday listelerinde Milli Görüşçülere yönelik iki ayrı politika izledi. 20'ye yakın Milli Görüş kökenli milletvekilini listelere almayan Erdoğan, kriter olarak "muhalif çıkışları ve kendisine yakınlık durumunu" gözetti. Erdoğan, sert çıkışlarıyla dikkat çekmeyen Milli Görüş kökenli çok sayıda ismi, listede seçilebilecek sıralara yerleştirdi. Erdoğan, Milli Görüş'ün lideri Necmettin Erbakan'a yakın bazı isimlere de listede yer verdi. AKP listelerinde yer bulamayan Milli Görüş kökenli milletvekilleri şöyle: Abdullah Çalışkan, Nurettin Aktaş, Musa Uzunkaya, Mustafa Ünaldı, Halil Ürün, Mustafa Baş, Faruk Ünsal, İsmail Alptekin, Ersönmez Yarbay, Eyyüp Sanay, Fehmi Uyanık, Ömer Özyılmaz, Azmi Ateş, Hüseyin Kansu, Remzi Çetin, Münir Erkal, Ali Sezal, Sebahattin Yıldız, Mehmet Elkatmış, Ergun Dağcıoğlu, Tevhit Karakaya.

        Muhalefet yapıyorlardı Fevzi Berdibek gibi Milli Görüş'e yakın duran bazı isimler de listeye giremezken çizik yiyenlerden Yarbay, Sanay, Çalışkan, Aktaş, Ünsal ve Elkatmış'ın başını çektiği Milli Görüş kökenli isimler, hükümet ve parti politikalarına ilişkin muhalif çıkışlarıyla tanınıyorlardı. Listeye alınmayan Milli Görüş kökenlilerin arasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e yakın olan Azmi Ateş ve Tevhit Karakaya'nın da yer alması dikkat çekti. Yeniden aday gösterilmeyen İsmail Alptekin, RP'nin kapatılmasının ardından Necmettin Erbakan'ın kurdurduğu FP'de emanetçi genel başkanlık yapmış, geçmişte Erbakan'ın avukatları arasında da yer almıştı. Halil Ürün'ün çizilmesinde ana etken de özel hayatıyla ilgili gelişmeler oldu. Ürün, eşi Esma Ürün tarafından, şiddet uyguladığı gerekçesiyle karakola şikâyet edilmiş, hakkında fezleke hazırlanmıştı.

        Sakallılar da gitti AKP'de "sakallılar" olarak tanımlananlardan listeye giremeyenler arasında Abdullah Çalışkan, Mehmet Elkatmış, Süleyman Gündüz, Hüseyin Kansu, Musa Uzunkaya, Ali Sezal, Resul Tosun, Nurettin Aktaş ve Ekrem Erdem de yer aldı. Erdem, RP döneminde de milletvekilliği yapmış, daha sonra Erdoğan'a en yakın isimler arasında yer alarak Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın yardımcısı olmuştu. Erdoğan, sert çıkışlar yapmayan ve AKP'de kalmasının yararlı olacağını düşündüğü şu isimleri seçilme garantisi olan yerlere yerleştirdi: Zeki Ergezen: Bitlis 1. sıra, Sait Açba: Afyon 1. sıra, Zeki Karabayır: Kars 1. sıra, Zülfükar İzol: Şanlıurfa 2. sıra, Özkan Öksüz: Konya 3. sıra, Kemalettin Göktaş: Trabzon 3. sıra, Akif Gülle: Amasya 1. sıra, Osman Aslan: Diyarbakır 5. sıra, Eyüp Fatsa: Ordu 2. sıra, Yahya Akman: Şanlıurfa 4. sıra, Mehmet Altan Karapaşaoğlu: Bursa 2. sıra Başbakan Erdoğan'ın listesinde, Erbakan'a yakın isimler ve teşkilattan gelen Milli Görüşçüler de yer aldı. Erbakan'a yakın olan Avni Doğan, Kahramanmaraş 4. sıradan aday gösterildi. Elazığ 2. sırada aday gösterilen Hamza Yanılmaz, RP ve FP'de belediye başkanlığı yapmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ