Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ÖSS ADAYLARINA SINAV 'REÇETESİ'

        Az miktarda kaygının yararlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çoşkunol, “ABD'de sınav kaygısı ile baş etmek durumunda olan öğrencilerin oranı araştırmalara göre yüzde 20 seviyesindeyken bu rakam bizde yüzde 65-70 civarındadır. Bunun nedeni sınav sistemidir, bu sınavın dönüm noktası olarak gösterilmesi, anne babaların bunu böyle göstermesi gençte kaygıyı artırmaktadır. Yapılan araştırmalar sınav öncesi kaygı düzeyinin ameliyat öncesi kaygı düzeyinden bile yüksek olduğunu göstermiştir'' dedi.

        Sınav stresinin kız öğrencilerde, erkek öğrencilere göre daha yüksek çıktığını belirten Prof. Dr. Coşkunol, “Sınavda başarısız olunabileceği düşüncesi başaramamak korkusuna dönüşür. Başaramama korkusu kaygı düzeyini yükseltir. Kaygı düzeyinin yükselmesi beyinde stres hormonları salgılatır. Stres hormonları öğrenme yeteneğini düşürür. Böyle bir kısır döngü ile başarısızlık ihtimali yüksektir'' diye konuştu.

        ÖNERİLER

        Prof. Dr. Coşkunol, adayların sınav arefesinde test çözmemelerini, sınavla ilgili konuşmamalarını da öğütledi. Gençlere 16 Haziran Cumartesi gününü kendilerine ayırmalarını ve alışveriş, yemek ya da yürüyüş yapmak gibi sevecekleri şeyler planlayıp yapmalarını öneren Prof. Dr. Coşkunol, sınavdan önceki gece için “Sebze yoğun bir yemek yiyin. Protein, vitamin ve bol sıvı alın. Sınavdan önce, herhangi bir hastalık nedeniyle tedavi dışında ilaç ve alkol kullanmayın. İyi uyuyun'' dedi. Prof. Dr. Coşkunol, gençlere, “Düşüncelerinizi ve inançlarınızı sorgulayın'' diyerek, şunları söyledi:

        “Bu sınavda başarılı olamayacağım’ yerine ‘Bu sınavda başarılı olmak için elimden geleni yapacağım’, ‘İyi değilim, yetersizim, aptal olmalıyım’ yerine ‘mükemmel değilim ama kendimi biliyorum, bu zamana kadar okuyup başarılı olabildiysem bu benim zekamı ve çalışkanlığımı gösterir’ ,‘Ellerim titriyor... Eyvah ne yapacağım’ yerine ‘Ellerim titriyor, bu doğal, kaygılıyım, bunu kontrol altına almaya çalışayım’, ‘Benden başka hiç kimse gergin görünmüyor’ yerine ‘gerginim’, ‘Eğer bu sınavdan yüksek not alamazsam, okuldan atılırım’ yerine ‘Bu sınavdan yüksek not almak için elimden geleni yapmaya çalışacağım, ama alamazsam da bu dünyanın sonu değil’ diye düşünün'' dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ