Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Cihaz BTK haberleşme sektörü verilerini açıkladı: Akıllı telefon pazarında üç marka hakimiyet kurdu - Teknoloji Haberleri

        Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2023 yılı dördüncü çeyrek haberleşme verilerini açıkladı. Yayınlanan raporda Türkiye’nin haberleşme sektörüne ve mobil cihaz kayıt verilerine dair önemli veriler paylaşıldı.

        Raporda, elektronik haberleşme sektörü gelirlerinin bir önceki yıla göre 2023 yılında yüzde 72’nin üzerinde bir artış yakalayarak 224 milyar 557 milyon 207 bin 766 TL olduğu açıklandı. Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerin dördüncü çeyrekte ise net satış gelirlerinin toplam 70,1 milyar TL olarak gerçekleştiği belirtildi.

        MOBİL ABONE SAYISI 92,2 MİLYON OLDU

        Bu dönemde sabit telefon abone sayısının yaklaşık 9,9 milyon, mobil abone sayısı ise yaklaşık 92,2 milyon olduğu açıklandı. Mobil yaygınlık oranı %108 olurken makineler arası iletişim (M2M) 8 abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfus çıkartıldığında ise mobil yaygınlık oranı %112,9 oluyor.

        REKLAM

        2023 yılı dördüncü çeyreğinde, 477 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştır. Bu dönemde yaklaşık 3 milyon mobil abone numarasını taşımış olup 31 Aralık 2023 tarihine kadar taşınan mobil numara sayısı toplamda yaklaşık 177,4 milyon oldu.

        AYLIK DATA KULLANIMI 260 GB

        Genişbant verilerine bakıldığında, yaklaşık 19,6 milyonu sabit abone, 73,7 milyonu mobil abone olmak üzere toplam 93,3 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşılmış, internet abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %3 artmıştır. En yüksek artış %24’lük bir oranla “Eve Kadar Fiber” abone sayısında, müteakiben %3’lük bir oranla da “Kablo İnternet” abone sayısında gerçekleşmiştir. Sabit genişbant abonelerinin bu çeyrekte aylık ortalama data kullanımı 260 GB olmuştur.

        4,5 KULLANIMI 84,9 MİLYON

        Rapora göre, 1 Nisan 2016 tarihinde ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G hizmetinin abone sayısı, 2023 yılı Aralık ayı sonunda 84,9 milyon olmuştur. Ancak bazı vatandaşlarımızın cihazı veya SIM kartının 4.5G hizmetine uyumlu olmaması nedeni ile aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısı ise yaklaşık 70 milyon olarak gerçekleşmiştir. Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 17,2 GByte seviyesinde gerçekleşmiştir.

        REKLAM

        FİBER KISA KALDI

        Fiber altyapı açısından ise, bir önceki yılın aynı döneminde yaklaşık 517 bin km olan fiber uzunluğu, 2023 yılı dördüncü çeyreğinde 562 bin km’ye yaklaşmış ve %8,6 oranında artış gerçekleşmiştir.

        TELEFON SATIŞLARINDA SON ÇEYREĞİ ABD’Lİ ÜRETİCİ LİDER KAPATTI

        Global çapta 13 yıl aradan sonra lider konuma yükselen ABD’li üretici Apple, Türkiye’de de 2023’ün son çeyreğinde lider konumda yer almayı başardı. Ancak buna karşın yıl genelinde Samsung’un gerisinde kaldı.

        Türkiye pazarında 2023 yılının dördüncü çeyreğinde 3,5 milyonu aşkın mobil cihazın IMEI kaydının yapıldığı açıklanırken, marka bazında değerlendirildiğinde bu cihazların yaklaşık %72,7’si Apple, Samsung ve Redmi markalarının geliştirdiği ürünlerden oluşturduğu bilgisi raporda yer aldı.

        Son çeyrekte birinci sırada yer alan Apple, 1 milyon 146 bin adetlik rakama ulaştı. Samsung 949 bin adet ile ikinci sırada yer alırken Redmi, 491 adet ile üçüncü sıranın sahibi oldu. Listeyi sırasıyla Realme (192 bin), Techno (179 bin), Vivo (119 bin), Reeder (106 bin) ve TCL (79 bin) tamamladı.

        REKLAM

        IMEI kaydı yapılan ithal ve imal edilmiş cihazların çok büyük çoğunluğunu akıllı telefonlar oluşturdu.

        YIL GENELİNDE LİDER SAMSUNG OLDU

        Son çeyrekte yaşanan değişime karşın yıl toplamında Türkiye’de en çok kaydı yapılan mobil cihaz markası Koreli üretici Samsung olmayı başardı. Koreli teknoloji markası 3 milyon 639 bin adet kayıt ile yılı lider konumda tamamladı.

        Koreli üreticiyi iPhone üreticisi ABD’li rakibi 3 milyon 246 bin adetlik kayıt rakamı ile izlerken bu yakın teması son çeyrekteki bir milyon adet üzeri kayıt rakamı ile kurduğu görüldü. Son çeyrekteki artışta yurtdışından getirilerek IMEI kaydı yapılan telefonların olmasının da büyük payı olması muhtemel bir durum olarak göze çarpıyor.

        Çeyrek bazında satış rakamları ise şu şekilde…

        • 2023 yılının birinci çeyreği incelendiğinde 3,2 milyonu aşkın mobil cihazın IMEI kaydı yapılmış ve Koreli üretici Samsung 969 bin adetle lider konumda yer alırken Apple 813 bin adette, Redmi ise 388 bin adette kalmıştı.
        • Yılın ikinci çeyreğinde 2,8 milyon adet mobil cihaz kaydı yapılırken bu çeyreğin lideri 880 bin adetle Samsung olmuş, Apple 764 bin adetle takip etmiş Redmi ise 430 bin adetle üçüncü sırada yer almıştı.
        • Üçüncü çeyrekte de diğer çeyreklere paralel bir seyir görülmüş ve 2,8 milyon adetlik mobil cihaz kaydı görülmüştü. Samsung 841 bin adetle lider konumda yer almıştı. Apple 523 bin adet, Redmi ise 458 bin adet kaydedilmişti.
        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ