Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Havalimanına şok baskın

        DHMİ’nin "cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi" dediği 12 Nisandaki ihalede Çelebi-FWAG Ortak Girişim Grubu elenmiş, daha sonra da Çelebi-FWAG Ortak Girişimi ile DHMİ arasında belgelerin uygun olup olmadığı yönünde tartışmalar yaşanmıştı. DHMİ Genel Müdürlüğü, Çelebi’nin belgelerinin eksik olduğunu ve şartnameye uygun olmadığını savunurken, Çelebi-FWAG Ortak Girişimi ise belgelerin tam olduğunu, ihaleye devam etmeleri halinde işletme hakkı için 4 milyar dolar verebileceklerini açıklamıştı. DHMİ yetkilileri, Çelebi’yi Cumhuriyet tarihinin en büyük kiralama ihalesine gölge düşürmekle suçlamışlardı. Yaşanan tartışmalar sonrasında Çelebi, DHMİ’yi ihaleye fesat karıştırmakla suçlayarak 27 Nisan’da Ankara İdari Mahkemesi’ne ihalenin iptali için dava açmıştı.

        REKOR FİYAT ÇIKMIŞTI

        Türkiye’nin en işlek ikinci havalimanı olan Antalya Havalimanı terminalinin işletmesi için Alman Fraport-IC Holding ile TAV Holding arasında geçen kıran kırana mücadelede rekor fiyata çıkmıştı. İhalede Tepe-Akfen Grubu ortaklığı olan TAV Holding 3 milyar 57 milyon dolar teklif ederken, Fraport-IC Holding ortaklığı 2 milyar 371 milyon Euro bedelle (3 milyar 197 milyon dolar) ihaleyi kazanmıştı.

        Teknik aşamada, Çelebi-FWAG Ortak Girişim Grubu ihaleden elendi. İhale sonrasında Çelebi-FWAG Ortak Girişimi ile DHMİ arasında belgelerin uygun olup olmadığı yönünde tartışmalar yaşandı.

        Sonunda Çelebi Holding, Ankara İdare Mahkemesine başvurdu ve ihalenin iptali için dava açtı.

        16 Haziran 2007 tarihinde ise DHMİ ile Çelebi arasında tartışmalara neden olan Antalya Havalimanı ihale süreci tamamlanıp, Antalya Havalimanı işletmesini 17 yıl 3 ay 17 günlüğüne 2.37 milyar euro bedelle kazanan Fraport-İçtaş Ortak Girişim Grubu, DHMİ ile sözleşme imzaladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ