Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kuşkulu ölümler Meclis gündeminde

        MHP'li 26 milletvekili, ölümlerin Meclis tarafından araştırılması için önerge verdi.

        DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın soru önergesinden sonra MHP grup başkanvekilleri Oktay Vural, Mehmet Şandır'ın aralarında bulunduğu 26 milletvekili de TBMM Başkanlığı'na önerge sundular. Önergede, Aselsan ve Tübitak'ta çalışan uzmanların kamuoyunda şüphe uyandıran ölümlerinin arkasındaki nedenlerin belirlenmesi gerektiği ifade edildi. MHP'liler ileri teknoloji projelerinde çalışmış kişilerin karşılaştıkları tehdit ve benzeri kayıplar ile sahip oldukları bilgilerin korunması için gerekli bilgilerin tespiti amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasını istediler.

        KUŞKULAR ARTTI

        Yayınlanan haberleri üzerine verilen önergenin gerekçesinde, “Aselsan'da askeri araçlara Türk milli yazılımını üreten stratejik öneme sahip projelerde çalıştığı belirtilen bu mühendislerimizin 6 ay içinde vuku bulan bu üzücü intiharları kamuoyunda tartışılmaya devam etmekte, çeşitli yorumlar yapılmakta ve geniş yankı uyandırmaktadır” denildi.

        Önergede şu ifadeler yer alıyor: “Hüseyin Başbilen'in 'Milli Tank Projesi' üzerinde çalıştığı, projenin, ölümünden sonra çalındığı iddia edilmektedir. Aselsan bu konuda bir açıklama yapmıştır ancak açıklama ile basında yer alan haberler arasında büyük farklar bulunmaktadır. Diğer taraftan Başbilen'in ölümüne ilişkin Ankara Adli Tıp Kurumu oy birliğiyle intihar tespiti yaptıktan sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndaki 10 uzmandan 3 uzmanın, 'cinayet olabileceği' şeklindeki tespiti kuşkuları artırmıştır.”

        BİLGİSAYARI KIRILDI

        14 Temmuz 2004 tarihinde meydana gelen trafik kazası sonucunda bir TÜBİTAK projesinde çalışan 3 uzmanın öldüğü kaza hakkındaki şüphelerin de halen kamuoyunu meşgul ettiği ifade edilerek, "Bu uzmanların, Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili kriptolar üzerinde çalıştıkları ifade edilmişti. Kazada vefat eden bir uzmanın bilgisayarının kaybolduğu, daha sonra da bilgisayarın kırıldığı iddia edilmişti" denildi.

        Kritik görevlerdeydiler şüpheli biçimde öldüler

        7 Ağustos 2006'da arabasının içinde boğazı ve bileği kesilmiş halde bulunan Aselsan mühendisi Hüseyin Başbilen “milli tank” projesinde çalışıyordu. Başbilen, intihar ettikleri belirtilen diğer Aselsan mühendisleri Evrim Yançeken ve Alim Ünal Ünsem ile F-16'ların çifre çözümlemesinde de çalıştı. TÜBİTAK uzmanları Ercan Kuruoğlu ve Mustafa Aktekin ise 14 Temmuz 2004 tarihinde araçlarına bir traktör ve Mercedes'in çarpması sonucu öldüler.

        Uzmanlarımızı korumalıyız

        MHP'nin verdiği önergede, şu değerlendirmede bulunuldu: İleri teknolojide görev alan uzmanlar ve sahip oldukları bilgiler korunmalı, uzmanların kaybının arkasındaki sebeplerin incelenmelidir. Şüphelerin giderilmesi için alınması gereken tedbirler Meclis tarafından araştırılmalıdır. Yeni Şafak

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ