Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Parlamento'da büyük değişim yaşanacak

        Hasan ÖYMEZ - Arif AKDOĞAN / ANKARA

        Siyasi partiler, aday listeleri üzerinde çalışmalarını bugün tamamlayacaklar. Milletvekillerinin yarıdan fazlasının, 12 Haziran Pazar günü yapılacak seçimlerde yeniden aday gösterilmemesi ya da seçilemeyecek illere ve sıralara konulması bekleniyor.

        AK Parti kulislerine göre; 200 dolayında milletvekilinin yeni dönem parlamentoda yer almaması sürpriz olmayacak. Başbakan Erdoğan, performanslarını beğenmediği isimler ile bir sonraki dönem için saklayacağı milletvekillerini 12 Haziran listesine koymayacak.

        CHP’de ise 29 ilde yapılan ön seçimde milletvekillerinin çok büyük bölümü zaten elenmişti. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde Deniz Baykal’ın listeye koyduğu çok sayıda isim de Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekibinin hazırladığı listenin dışında kalacak. CHP kulislerine göre mil let ve kil le ri nin üçte ikisi yeni dönemde yer almayacak.

        72 sandalyeye sahip MHP’de 7 vekil yeniden aday olmadı. Listeye girmeyeceklerin sayısının diğer partilere oranla daha düşük olması bekleniyor. BDP ise dün açıkladığı listesinde 8 milletvekiline yer vermedi.

        Dört partiden gelen kulis bilgileri ışığında tablo değerlendirildiğinde mevcut milletvekillerinden yarısı ya da yarısından fazlasının yeni dönem fotoğrafında olmaması büyük olasılık. Ama bu sürpriz bir durum değil. Eski seçim dönemlerine bakıldığında oran aşağı yukarı yüzde 50’leri işaret ediyor.

        Partinin ağır topları ‘ince ayar’ın sonuçlarını bekliyor

        AK Parti’de, taslak milletvekili aday listesi oluşurken, aralarında partinin ağır topları bakanlar ve genel başkan yardımcılarının bulunduğu birçok kişiyi liste heyecanı sardı.

        Milletvekilliğine mola vermeden önceki son döneminde iktidarını devam ettirip, Anayasa değişikliğini gerçekleştirmeyi hedefleyen bunun için de en uygun listeyi oluşturmaya çalışan Başbakan Tayyip Erdoğan dün de “İnce ayar” çalışmalarına devam etti. Erdoğan’ın parti kurmaylarının elediği bazı isimleri yeniden listeye eklediği, bazıları ile ilgili de “Anında telefonla kamuoyu yoklaması” yaptırıp buna göre listedeki yerini belirlediği bildirildi.

        AK Parti aday listesinin nasıl oluştuğuna ilişkin bazı duyumlar dışarı taşıyor ancak Erdoğan’ın 6 gündür beraber çalıştığı 9 kurmayı dışında ayrıntılı listeleri kimse bilmiyor.

        GELECEK DÖNEM İÇİN YEDEKLEME

        Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu’ndan 10’a yakın isme parti yönetiminde görev vermesi beklenirken, bazı genel başkan yardımcıları da milletvekili olmadan görevlerine devam edecek. Partide geçen seçimde aday gösterilmeyen ve partide önemli mevki verilen “Ekrem Erdem Modeli”nin yaygınlaştırılması, bazı bakanların da seçim bölgesinin değişmesi gündemde.

        Erdoğan aralarında Bülent Arınç, Salih Kapusuz, Cemil Çiçek, Abdülkadir Aksu, Necati Çetinkaya, Vecdi Gönül, Köksal Toptan, Mehmet Sağlam, Mir Dengir Fırat, Eyüp Fatsa, Zeki Ergezen gibi üç dönemden fazla milletvekili yapan 35 milletvekili içinden de bazılarını bu dönem aday göstermeyeceğini açıklamıştı.

        Erdoğan’ın bu isimlerden bazılarına, “Ben gelecek dönem mola verince daha güçlü bir gruba ve kabineye ihtiyacımız olacak. Onun için bu dönem partide görev alın” demesi bekleniyor. Erdoğan’ın bu durumdaki yakın çalışma arkadaşlarına telefon açarak, “Seni partide değerlendireceğim” deyip gönül aldığı öğrenildi. Erdoğan’ın, liste dışı bıraktığı bazı isimlere de “Başbakanlık’ta beraber çalışmayı” önerdiği kaydedildi.

        Güneydoğu ’ya yeni isimler

        AK Parti, Galip Ensarioğlu, Haşim Haşimi ve Mehmet Metiner gibi sevilen isimlerle Güneydoğu ekibini güçlendirmek istiyor. Bu isimlerin Diyarbakır’dan aday gösterileceği kaydediliyor. Kulislerde eski ANAP Genel Başkanı Ali Talip Özdemir ve eski DP Genel Başkanı Süleyman Soylu’nun yanısıra Adnan Menderes’in oğlu Aydın Menderes’in aday gösterileceği ifade ediliyor. Ülkücü camianın sembol isimlerinden Ramiz Ongun’un da Adana’dan adaylığına kesin gözüyle bakılırken Erdoğan’ın bu isimlerle görüşmeyi son güne bıraktığı belirtiliyor.

        Listeden sonra Fransa

        Listelerin YSK’ya tesliminin ardından salı günü iki günlük Fransa seyahatine çıkacak olan Erdoğan, 15 Nisan’da seçim beyannamesini kamuoyuyla paylaşacak. 18 Nisan’da ise 550 milletvekili adayı Ankara’da toplanacak ve kamuoyuna tanıtılacak.

        Bakanlıktan vekilliğe

        Herkesin milletvekilliğinden bakanlık beklediği bir dönemde bir siyasi de bakanlıktan milletvekilliğine geçecek. 2002 ve 2007 yıllarında milletvekilliği adaylık teklifini “akademik çalışmalarını” gerekçe göstererek reddeden ve Başbakanlık Başdanışmanı kalmayı tercih eden, 2009 yerel seçimi sonrası da dışarıdan görevlendirme ile Dışişleri Bakanlığı’na gelen Ahmet Davutoğlu, Konya’dan aday oldu.

        AK Parti’de liste sohbetleri

        Seçim sürecine girilmesiyle yasa gereği yerini bağımsız bir isme bırakarak görevinden ayrılan eski İçişleri Bakanı Beşir Atalay dün Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 166. yıldönümü nedeniyle Polis Akademisi’nde düzenlenen törene katıldı. Törende İçişleri Komisyonu Başkanı AK Partili Ziyaeddin Akbulut’la karşılaşan Atalay “Nasılsınız” diye sordu. Akbulut’tan “Yarın saat 17.00’yi bekliyoruz. Listelerin açıklanmasını” yanıtını alan Atalay “Beklemek ne demek. Bizim bir şey beklediğimiz yok. Çalıştırıyorlar bizi tüm hızla” diye konuştu. Atalay’dan hiç beklemediği bir yanıt alan Akbulut, gülerek eski bakanın elini tuttu ve liste sohbetini kapattı.

        Vitrin değişiyor

        Başbakan Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihine göre 2012 ya da 2014’te Cumhurbaşkanı olması durumunda AK Parti’yi emanet edeceği isimleri parti yönetiminde değerlendireceği kaydediliyor. AK Parti vitrininin önemli ölçüde değişeceği görüşü ağırlık kazanırken, üç ve daha fazla dönemdir milletvekilliği yapan toplam 35 isim bulunuyor. Rekoru elinde tutan Mersin Milletvekili Ali Er 1987 seçimlerinden bu yana kesintisiz milletvekili. AK Parti’de milletvekilliği 3 dönemi aşan isimler şöyle:

        5 DÖNEM: Cemil Çiçek, Abdulkadir Aksu.

        4 DÖNEM: Bülent Arınç, Salih Kapusuz, Köksal Toptan, Avni Doğan, Sait Açba, İsmail Özgün, Altan Karapaşaoğlu,

        3 DÖNEM: Mehmet Ali Şahin, Faruk Çelik, Vecdi Gönül, Mehmet Sağlam, Mehmet Çiçek, Nusret Bayraktar, İrfan Gündüz, Osman Aslan, A. Edip Uğur, Vahit Erdem, Dengir Fırat, Eyüp Fatsa, Yahya Akman, Kazım Ataoğlu, Ahmet İyimaya, Zeki Ergezen, Osman Pepe, Saffet Kaya, Necati Çetinkaya, Zeki Karabayır, Sadık Yakut, Zülfikar İzol, Kemalettin Göktaş, Özkan Öksüz, Veli Seyda.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ