Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem BDP'li Geylani'den tehdit gibi sözler!

        İlyas AKENGİN/ DİYARBAKIR (AHT)

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Hamit Geylani, Tunceli'de 7 PKK'lının öldürülmesi ve son yaşananlara ilişkin yanına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve BDP İl Başkanı Mehmet Ali Aydın'ı alarak basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır il binasında yapılan toplantıya BDP'nin desteklediği bağımsız adaylar ile bölgedeki bir çok il ve ilçenin belediye başkanları katıldı. Sistemin, askeri, siyasi ve yargı darbeleri ile Kürt halkının tüm yaşam alanlarını darp ettiğini iddia eden Geylani, "Bu darplar dayanılamaz boyuta geldi. Bu darplar bıçağı artık kemiğe dayadı. Ama kemiğe dayanmanın ötesinde bıçak artık kemiği de kırmaya başladı. Kürtler zorba sisteme karşı kemiklerini kırdırmaz" dedi.

        "BDP'li SEÇMENLER GÖZALTINA ALINIYOR"

        İl genel meclislerinin kentin büyük millet meclisi olduğunu hatırlatan Geylani, yerellerde demokratik özerklik projelerini hayata geçireceklerini söyledi.

        Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde kitlesel gözaltılar olduğunu ileri süren Geylani, "Tüm parti örgütlerimize karşı insansızlaştırma ve toplu tutuklamalarla bir yaşam dayatmaya çalışıyorlar. Muhtarlar ve seçmenler bile gözaltına anlıyor. Seçimlerde boş sandıkları halkın önünü koymayı hedefliyorlar. Bu sistem şunu bilsin ki, bütün seçmenleri gözaltına alsalar biz gençlerimizle demokrasi dersi vermeye ant içmişiz. Meşru zeminlerde tarihi ders vereceğiz. Bugüne kadar hep sustu insanlar. Ama 30 yıldır Kürtler susmadı, susmayacak. Halkımızla bir bütün olarak bu sessizliğin sesi olmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

        Hutbelerdeki barış dualarına bile tahammül edilmediğini iddia eden Geylani, "Barış çadırlarını yerle bir etseler de, bu tahammülsüzlüğü boşa çıkaracağız. Çadırlarımızı yıksalar, bu defa baraka kuracağız. Bu barış çadırları bu ülkenin demokratikleşmesi için kurulmuştur. Yıksalar dahi bizim seçeneklerimiz çok. Sistemin hükümeti hep askeri vesayetin etkisinde kalmıştır, artık bu askeri vesayeti parçalamanın zamanı gelmiştir" diye konuştu.

        "YAŞAM ONLARA ZEHİR OLUR"

        MGK gibi kurumların 21. yüzyılda yeri olmadığını dile getiren Geylani, "Bu ülkeye dayatılan 61 anayasası askeri seçenek dışında öteye gidemiyor. Bıçak kemiği kırıyor. Askeri operasyonlar dur durak bilmiyorsa ve Tunceli'de 7 gerilla ölüyorsa bu yaşam kimseye kazandırmaz. Bu cehennemi halka yaşatanlara kalmaz. O yaşam onlara da zehir olacak. Çünkü herkesin bir dayanma sabrı vardır, o sabrı kimsenin taşımaya hakkı yoktur" tehdidinde bulundu. Geylani, gazetecilerin, "MGK kararlarında sivil itaatsizlik eylemlerinin tehlikeli görülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz" yönündeki soruyu da,

        "MGK'ya uygun bir karar. Onların bildiği savaştır. Halbuki sivil itaatsizlik en doğal tepkidir. Ama bunların ölmek ve öldürmekten başka anladıkları bir şey yok" şeklinde cevaplandırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ