Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Seçim başbakan siirtte

        Başbakan Erdoğan, partisinin Siirt mitinginde, yeni bir Anayasa yapacaklarını belirterek, "Bu benim Anayasam olmayacak, bizim Anayasamız olacak. 74 milyon insanın 'Benim' diyeceği bir Anayasa yapacağız'' diye konuştu.

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde vatandaşlara seslendi.

        Konuşmasına ''Eniştenize sahip çıktığınız için sizlere en kalbi şükranlarımı sunuyorum'' diyerek başlayan Erdoğan, Siirt'e, Siirtli kardeşlerine sevdalı olduklarını söyledi. Erdoğan, Siirt'in tarih boyunca medreseleriyle, ilim yuvalarıyla, alimleriyle, eserleriyle dünyaya yön verdiğini belirtti.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun birkaç hafta önce Siirt'e geldiğini anımsatan Erdoğan, ''Önce Veysel Karani Türbesi'nde kameraların önünde duasını etti. Allah kabul etsin. Bu meydanda Siirtlilere, bana hakaret etmek isterken ölçüyü, izanı kaçırarak, aşarak içindeki hezeyanı ortaya dökerek, 'Statükonun Allah'ı Ankara'dadır' dedi. Rabbimize edepsizce dil uzattı. Siirt, buna gereken cevabı verdi, Siirt bu edep dışılığa gereken cevabı verdi, ama bunların çoğu aynı'' dedi.

        İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı girişinde, ''Her nefis ölümü tadacaktır' yazdığını anımsatan Erdoğan, şunları söyledi:

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''istismarından'' bıktıklarını ifade eden Erdoğan, ''Yalanlarından bıktık. Akşam yalan, sabah yalan. Artık cevap yetiştirmeye, takip etmeye ne benim ne arkadaşlarımın gücü yetiyor. Çok da pişkin, yüz kızarmaz, böyle bir yapısı var'' diye konuştu.

        SİZE SIRTLARINI DÖNDÜLER

        Erdoğan, şunları kaydetti:

        ''81 vilayetle Siirt'in hizmetkarı olduk. Sizin sesinizi on yıllarca görmediler, size sırtlarını döndüler. 79 yılda getirilmeyen hizmetin kat kat fazlasını 8,5 yılda getirdik. Ben buradan cezaevine gittim. Cezavine burada okuduğum şiirden dolayı gittim. O günkü Siirt'in durumunu biliyorum, bugünkü Siirt'in durumunu biliyorum. Yiğit düştüğü yerden kalkarmış ve biz buradan kalktık. Neden? Çünkü sizler Mart 2003'te de bu kardeşinizi, eniştenizi yalnız koymadınız, yüzde 84 ile Parlamentoya gönderdiniz. Yüzde 84. Ben diyorum ki, Siirt'li kardeşlerim şimdi AK Parti'ye aynen bu gücü vermeli. Biz size hizmetkar olacağız.''

        KÜRT SORUNUYLA PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜ LÜTFEN BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYALIM

        Türkiye'nin hizmetkarı olduklarını, Doğu ve Güneydoğu illerine hizmet taşırken birilerinin bundan ciddi şekilde rahatsız olduğunu savunan Erdoğan, birilerinin bu hizmetleri engellemek için tahriklere, provokasyonlara başladığını ifade etti.

        Yıllardır Siirt'in yoksulluğundan, mağduriyetinden, mahrumiyetinden nemalananların şimdi Siirt'in kendi ayakları üzerine kalkmasından rahatsız olduklarını dile getiren Erdoğan, Siirt'e üniversite kurduklarını, bölünmüş yollar yaptıklarını bildirdi.

        Eskiden hastanelerde çile çekildiğine işaret eden Erdoğan, şimdi vatandaşların istedikleri hastanelere gittiğini belirtti. Erdoğan, bölgede olağanüstü hali kaldırdıklarını, terör mağdurlarına sahip çıktıklarını, Kürtçe ve Arapça üzerindeki yasakları kaldırdıklarını, ifade ederek, ''Siirt'te Kürd'ü de var, Arap'ı da var. Bizde ayrım yok. Biz sadece Kürd'ün, Türk'ün, Arap'ın, Laz'ın, Gürcü'nün, Çerkez'in Roman'ın değil, 74 milyonu kucaklayan bir iktidarız. Çünkü biz yaradılanı yaradandan ötürü seviyoruz. Farkımız bu'' diye konuştu.

        TRT-Şeş'i ve TRT-Arapça'yı açtıklarını hatırlatan Erdoğan, üniversitelerde Kürtçe bölümler, enstitüler kurduklarını, Ahmed-i Hani'nin Mem u Zin'inin Kültür Bakanlığı eliyle basıldığını söyledi.

        Başbakan Erdoğan, samimiyetle, gönülden, yürekten 'analar ağlamasın', 'yavrular ölmesin' dediklerine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

        ''Biz, bir süreç başlattık. Biz, yeni bir sayfa açtık. Biz, bir dönemin kapılarını açtık. İşte tüm bunlardan rahatsız olanlar var. Bu süreci baltalamak, süreci sabote etmek, süreci akamete uğratmak için var güçleri ile çalıştılar, çalışıyorlar. Siirtli kardeşlerim, açık açık söylüyorum: Birileri senin yavrularının kanı üzerinden, senin acın ve gözyaşın üzerinden siyaset yapmanın mücadelesini veriyor. Birileri Siirt'in kalkınmasının, huzura, istikrara kavuşmasının rahatsızlığı içinde. İşsizliğin azalması onları rahatsız ediyor. Bunları barışın, huzurun, kardeşliğin yücelmesi rahatsız ediyor. Öyle reklam panolarında bunların demokrasi demesine bakmayın, bunlar demokrasi denince terör örgütünü anlıyorlar.

        Kürt sorunuyla PKK terör örgütünü lütfen birbirine karıştırmayalım. Benim Kürt kardeşlerimin sorunları vardır, Türk'ün de vardır, Laz'ın da vardır, Arap'ın da vardır, Gürcü'nün de vardır.

        Yıllarca silah tüccarları köşeyi döndü, yıllarca istismarcılar kazandı. Ama kaybeden Siirt oldu, milletim oldu, benim Kürt kardeşim oldu, Arap kardeşim oldu. Biz bu kısır döngüyü kırdık. Biz bu döneme son verdik. Bu tezgahı hep birlikte alt üst etmeye var mıyız? Bu gençlerin kanı üzerinde oynanan bir oyun, bu oyunu hep beraber bozacağız. Siirt'i, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini, büyükşehirleri terörize edenlere hep birlikte 'dur' diyeceğiz. Huzuru, istikrarı kardeşliği tehdit edenlere geçit vermeyeceğiz.''

        367 MİLLETVEKİLİ İSTEDİ

        Başbakan Erdoğan, 12 Haziran'dan sonra yeni bir Anayasa yapacaklarını belirterek, ''Bu nasıl olacak? 367'nin üzerinde bir güçle bizi parlamentoya göndereceksiniz. Onun için 3 diyor mu Siirt? 3'te 3 var mıyız? Bunu başardık mı evelallah bu iş gider. Bu benim Anayasam olmayacak, bizim Anayasamız olacak. Birilerinin Anayasası değil, milletin Anayasası olacak. Siirtli kardeşim diyecek ki 'İşte bu benim Anayasam', İstanbullu kardeşim diyecek ki 'İşte bu benim Anayasam'. 74 milyon insanın 'Benim' diyeceği bir Anayasa yapacağız'' diye konuştu.

        ''Kürtlerin dini İslam değil, Kürtler Zerdüşt diyorlardı. Kim? İmralı ve onun izinde olanlar'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Şimdi bakın ne yapıyorlar. Cuma namazı kılınıyor değil mi? Bunlar cuma namazına gitmiyorlar, 'Devletin imamının arkasında namaz kılınmaz' diyorlar. Ayrı bir yerde, orada hemen kendilerine göre bir saf oluşturuyorlar, kadın erkek karma karışık. Bu işin hepsinin bir edebi adabı var. Cuma, cem etmekten, birleşmekten, bütünleşmekten gelir. Biz cumaları köyde mezrada kılmayız, kasabada, ilçede kılarız. Niye? O gün orada cem oluruz, bir araya geliriz. Bunlar bizim birliğimizi, beraberliğimizi bozmak için bu yollara başvuruyorlar. Şimdi bazı gerçekleri anladılar, anladıkları için de şimdi rahatsız olmaya başladılar. Niye rahatsız oluyorsunuz? Bu gerçekleri duyun, öğrenin, belki Hak'kı bulursunuz, Hak'kı. Hak'kı bulmanız lazım, doğruyu bulmanız lazım. Doğruyu bulmadıkça bu ülkeye zararlı olursunuz.''

        GELİN, KANI BİRLİKTE DURDURALIM

        Erdoğan, kardeşlikten, hizmetten vazgeçmeyeceklerini; demokrasiden, özgürlüklerden bir adım geri atmayacaklarını vurgulayarak, ''İnadına demokrasi, inadına özgürlük, inadına kardeşlik, bunu başaracağız. Siz yeter ki bize destek verin. Gelin, kanı birlikte durduralım. Gelin göz yaşını birlikte dindirelim. Gelin huzuru, istikrarı muhafaza edelim. Gelin şu Siirt'te omuz omuza verip hep birlikte Siirt'imizi ayağa kaldıralım'' diye konuştu.

        12 Haziran'da ''ustalık'' dönemlerinin başlayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

        ''Sevgili kardeşlerim, kardeşliği yüceltmek, var olan sorunları samimiyetle çözmek, artık geleceğe odaklanmak istiyoruz. Türkiye'yi dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri haline getirmekte kararlıyız. Milli gelirimizi 2 trilyon dolara, kişi başına milli geliri 25 bin dolara, ihracatımızı 500 milyar liraya çıkarmakta kararlıyız. İnşallah bu hedeflerin hepsine de ulaşacağız.

        ALKUMRU BARAJI AÇILDI

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'in Aydınlar ilçesinde yapımı tamamlanan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile Siirt'teki bazı yatırımların toplu açılış töreninde, bugün çifte mutluluk yaşadığını, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlarken büyük yatırımların açılışının da kendisini mutlu ettiğini söyledi.

        Erdoğan, Siirt'in 50 yıldır su problemi yaşadığına işaret ederek, iktidarları döneminde yapılan içme suyu, kanalizasyon, arıtma tesisi ve isale hatlarıyla Siirt'in su problemini de çözdüklerini kaydetti.

        İçme suyu probleminin çözümüne yönelik olarak projenin üç aşamadan oluştuğunu, birinci aşamadaki 20 kilometrelik isale hattının 2008'de, terfi merkezinin 2009'da açıldığını anımsatan Erdoğan, bugün projenin son aşaması olan arıtma tesislerinin hizmete açıldığını ve projenin toplam 57 milyar 756 bin liraya mal olduğunu belirtti.

        Limak tarafından yapılan Tillo Aydınlar Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin 465 milyon dolarlık dev bir yatırım olduğunu ve santralin yılda 1 milyar kilowatt saat elektrik üreteceğini dile getiren Erdoğan, ''Şu ana kadar santral 300 milyon kilowatt saat enerji üretimini gerçekletirdi. 'Su akar, Türk bakar' derlerdi, bu devri artık kapattık. Şimdi 'su akar, Türk yapar' diyoruz. Biz bu yatırımları yapmasaydık 3-4 yıl içerisinde sınır aşan sular konusunda önümüze ciddi sorunlar gelecekti'' diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açılış törenine katılarak mutluluklarına ortak olduğunu vurgulayan Erdoğan, Gül'e teşekkür etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ