Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem "CHP uzlaşma komisyonuna korku ve kuruntularından arınarak gelmeli"

        HABERTURK.COM

        AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, halkın oylarının yüzde 95'inin Meclis'e yansıdığı bu dönemde, Yeni Anayasa'yı yapmanın tarihi bir sorumluluk ve gereklilik olduğunu söyledi.

        Habertürk ekranlarındaki Gün Ortası programında Didem Arslan Yılmazın sorularını yanıtlayan Elitaş, Uzlaşma Komisyonu'nda her partinin eşit sayıda temsilcisinin olacağını ve sürecin sürükleyici gücünün de Meclis Başkanı olacağının altını çizdi.

        Elitaş, Yeni Anayasa konusundaki en önemli tartışmalardan biri olan ilk dört madde konusunda da başta Başbakan olmak üzere kendi partilerinin bir sorunu olmadığını ancak Uzlaşma Komisyonu'nda her noktanın açık ve net bir şekilde de tartışılması gerektiğini belirtti.

        Mustafa Elitaş'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

        BDP İLE RANDEVU VAR MI?

        "BDP milletvekilleri yarın ya da önümüzdeki günlerde yeminleri edip çalışmalarına başlarlarsa partimizde randevu isteyip onlarla görüşebilir. Aynı CHP gibi, MHP gibi onlarla da görüşürz.

        UZLAŞMA KOMİSYONU

        Yeni Anayasa için TBMM'de kurulacak olan Uzlaşma Komisyonu'nda, parlamento çatısı altında grubu bulunan siyasi partilerin eşit oranda temsil edileceğini önceden deklare ettik. Bu konunun sürekliyici gücü Meclis Başkanı olacak.

        Uzlaşma Komisyonu'nda her partiden kaç temsilci olacağı Meclis Başkanı'nın siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle yapacağı toplantı sonrasında belli olur.

        TUTUKLU VEKİLLERİN DURUMU

        Tutuklu vekillerin durum anayasanın 83. maddesinden kaynaklanıyor.Yani siyaset kurmunun, AK Parti'nin yapacak bir şeyi yok. Ama anayasa konusundaki değişiklik beyanımızı samimi bir şekilde yaptık. Yine bu konu hakkında siyasi partiler ne gibi eksiklikler gördülerse Uzlaşma Komisyonu'nda dile getirsinler.

        "BU TARİHİ SORUMLULUKTAN KİMSE KAÇAMAZ"

        Tüm siyasi partiler genel seçimler öncesinde halka verdikleri sözün arkasında dururlarsa bu anayasa çıkar. Çünkü Yeni Anayasa konusunda farklı eğilimlerin azami müşterekte birleşmeleri tabii ki arzumuz ama bu gerçekleşmezse asgari müşterekte birleşmeleri gerekir.

        12 Eylül askeri darbesinin gölgesinin olduğu bir anayasayla Türkiye 21. yüzyıla gidemez. 24. dönem parlamentosu üzerine düşen tarihi görevi yerine getirmek mecburiyetindedir. TBMM ilk defa halkın oylarının yüzde 95'inin tecelli ettiği bir yer haline gelmiştir. Bu yüzden dolayı bu sorumluluktan, bu yükten kimse kaçamaz.

        "HER KONU TARTIŞILMALI"

        2007 yılında hukukçu profesörlerin hazırladığı anayasa taslağında ilk üç maddeyle ilgili düzenleme yanılmıyorsam anayasanın 125. maddesindeydi. Ama o ortamda sadece kafa bulandırmakla görevli CHP'nin yetkilileri, ilk üç maddeyle ilgili olmayan bir şeyi ifade etmeye çalıştılar. Sayın Başbakan ve bizler anayasanın ilk üç maddesiyle ilgili bir problemimizin olmadığını ifade ettik. Ancak CHP korku ve kuruntularından arınarak Uzlaşma Komisyonu'na açık ve net bir şekilde, herşeyi tartışma moduyla gelmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ