Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı O araç hâlâ yanıyor, kayseride yanan cezaevi aracı, cezaevi aracında 5 mahkum diri diri yandı, adalet bakanlığı

        BEDİA CEYLAN GÜZELCE / bcguzelce@haberturk.com

        16 Eylül 2011'de Van'dan İstanbul'a mahkum taşıyan cezaevi aracı yangınında beş mahkum yanarak hayatını kaybetmişti. Olayın ardından yapılan soruşturmada aracın içerisinde bulunan üç kişi hakkında dava açılması söz konusu ancak bu üç isim arasında herhangi bir Adalet Bakanlıı yetkilisi ya da bürokratı bulunmuyor.

        ADALET BAKANLIĞI'NA KUSUR BULUNMADI

        Bilirkişi incelemesi, yanan cezaevi aracının şasi numarasına dayanılarak henüz deneme sürüşünde arızalı bir araç olduğunu ortaya çıkarmıştı. Buna göre, tıpkı yanan araç gibi daha yüzlercesi Otokar firmasından, ihale yolu ile arızalı bir şekilde satın alındı. Ölen mahkumların yakınlarının avukatları tarafından savcıya sunulan dilekçede olayın gerçekleştiği süreçte, araçların durakladığı, Van, Muş ve Metris cezaevleri yetkililerinin yanısıra, araçların alımında onayı bulunan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü hakkında da inceleme yapılması talep edilmişti. Ancak savcılık hazırladığı fezlekede yalnızca aracın içerisinde bulunan araç komutanı İsmail Bostan, araç komutan yardımcısı Mustafa Kayalı ve aracın iki şöforünden biri olan Cafer Sarı hakkında dava açılmasına karar verildi. Dava Kayseri Başsavcılığı Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

        Mahkum yakınlarının avukatların “İhmalli davranışla ölüme sebebiyet vermek” suçu ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin de davaya dahil edilmesi talebi de bu şekilde reddedilmiş oldu. Adalet Bakanlığı kendi bürokratlarını beş insanın yanarak can verdiği bu olaydan haklarında soruşturma dahi açmadan sıyırmış oldu. Hukukî sürece bakıldığında basit bir trafik kazasıymış gibi görünen olayda, cezaevi aracının arızalı bir şekilde Adalet Bakanlığı tarafından satın alındığı, yola çıktıktan sonra 200 kilometre arızalı bir şekilde yoluna devam ettiği göz ardı ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ