Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Türkçe öğretmeni Kürtçe seçmeli ders verecek!

        AHT MUHABİRİ AHMET YUKUŞ'UN HABERİ

        Milli Eğitim Bakanlığı'nın Yaşayan Diller ve Lehçeler Dersi programında kapsamında bu yıl ilk kez 5.6.7.8. ve 9. sınıflarda seçmeli olarak Kürtçe'nin Kurmanca ve Zazaca lehçelerine yer verdi. Kürtçe eğitim müfredatı düzenlenip, ders kitapları hazırlandı. Doğu ve Güneydoğu'da binlerce öğrenci seçmeli ders olarak Kürtçe'yi seçti. Diyarbakır başta olmak üzere bölge genelinde İl Milli Eğitim Müdürlükleri bu dersleri verecek öğretmen temini noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Derslerin kimler tarafından hangi okullarda verileceği bilgisi ilgili eğitimcilere verilmedi.

        MEVCUT ÖĞRETMENLER KÜRTÇE DERSLERİ VERECEK

        Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli Kürtçe dersleri için Kürtçeyi bilen mevcut Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerinden yaralanacak. Mevcut öğretmenlerin ihtiyacı karşılamaması halinde, ücretli öğretmenler ile Yaşayan Diller Enstitüsü Bölümleri bünyesinde Kürtçe ve Zazaca eğitim veren Mardin Artuklu, Muş Alpaslan, Tunceli ve Bingöl Üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi gören ve okutman sertifikası alan kişilerden yararlanmayı planlıyor. Üniversitelerin bulundukları illerde yüksek lisans öğrencileri ücretli öğretmen olarak alınacak ve o ildeki seçmeli ders öğretmen ihtiyacını karışılayacak. Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü, Kürtçe öğretmen ihtiyacını karşılamak için kolları sıvadı. Kürt Dili ve Kültürü bölümünde Yüksek Lisan eğitimi gören 40 kişi, okutmanlık sertifikası alan 50 kişi ile bir süre önce yapılan tessiz yüksek lisan sınavını kazanan 500 kişi olmak üzere toplam 590 kişilik öğretmen listesi Milli Eğitim Bakanlığına gönderildi.

        KİTAPLAR BASIMA GÖNDERİLDİ

        Diyarbakır'da yeni eğitim öğretim yılı açılışına katılan Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. Emin Karip, seçmeli dersler ile ilgili yetkililerden bilgi aldı. Seçmeli ders seçiminin 21 Eylül'de sona ereceğini söyleyen Emin Karip, Kürtçe ders kitaplarının hazırlandığını, bir hafta sonra basımın ardından dağıtımının yapılacağını vurguladı. Bir sonraki yıl da 10. sınıf öğrencilerinin seçmeli derslerden yararlanacağını belirten Prof. Karip, Kürtçe dersleri verecek öğretmenleri mevcut eğitim camiasında karşılamayı düşündüklerini belirterek şunları söyledi: "Kaç öğrencimizin Kürtçe'yi seçmeli olarak seçtiğini bilmiyoruz. 21 Eylül'de seçmeli ders süresi bittikten sonra bunların analizini yapacağız. Öğrencilerin ihtiyacını Kürtçe'yi iyi derecede bilen mevcut Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilgiler öğretmenlerinden karşılayacağız. Bunun yanı sıra ücretli öğretmen düşüncesi ve Kürtçe eğitim veren üniversiteler ile görüşmelerimiz sürüyor. Ders kitapları dağıtımı yapıldıktan sonra Kürtçe dersler verilmeye başlanacaktır" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ